VadeVi
La garnatxa blanca i la fusta d’acàcia s’alien per fer el Primícia del Celler de Batea
  • CA
Celler de Batea

!--akiadsense-->

Primicia és un vi blanc 100% garnatxa amb criança del Celler de Batea i aquest any és ecològic i té la certificació com a vegà. Això vol dir que a l’hora de clarificar-lo no s’ha fet servit cap producte d’origen animal. I és el resultat d’una història de proves per aconseguir la màxima expressió de la garnatxa blanca.

El Primícia és ecologia, però també és investigació. En un primer moment, fa un parell d’anys, aquest vi de criança passava un temps en fusta de roure francès i tal com explicava l’enòloga Judith Folch “el vi no era exactament com nosaltres volíem”

Judith Folch, explica a Vadevi, que quan la garnatxa està a mitja fermentació la passen a una bota, “abans era una bota de roure francès, però trobàvem que li donava una aportació de fusta massa gran i no ho volíem. La garnatxa ens evolucionava molt ràpid a la fruita blanca, sobretot a la pera madura, però no ens feia el pes. Semblava com si fos un vi més vell del que realment era”.

És per això que van decidir fer alguna variació, deia Folch: “vam canviar la meitat de botes de roure per unes de diferents i l’altra meitat vam decidir fer-ne la criança en acàcia. Era la primera vegada que treballàvem amb acàcia i el que ens vam trobar era que mantenia més les aromes de la varietat, la fusta tenia poca presència i quedava molt ben integrada”.

“Ens va agradar molt perquè en nas les aromes de fruita eren les que volíem. L’acàcia permet mantenir les que són típiques de la varietat. Estic molt contenta, perquè és un dels dels millors vins blancs dels que tenim i dels que millor evolucionen” explica l’enòloga. I afegeix que és “molt equilibrat, mot rodó en boca, i no té les fruites blanques madures. que no ens agradaven i a més sense l’aportació aromàtica de la fusta”.

A més del canvi de fusta en la criança el van combinar amb un canvi d’imatge i un canvi de tipus d’ampolla per donar-li més valor i “el consumidor va respondre i també els reconeixement ja que el Concurs Garnatxes del Món que es va fer per primer cop a la Terra Alta, li va concedir una medalla de plata”

Judit Folch, enòloga del Celler de Batea
Judith Folch, enòloga del Celler de Batea

L’enòloga del Celler de Batea assegura que és un vi per prendre a copes però que també acompanya “a la perfecció” una paella, o un pla de marisc i fins i tot “marida bé amb carns blanques una mica més elaborades”. “És fresc”, diu, “però no tant com un blanc normal, diria que és un blanc d’hivern, que marida perfectament amb salses consistents”.!--akiadsense-->

Del Primícia se’n fan unes 3.000 ampolles i el podeu trobar amb un preu al voltant dels 6 euros. Un vi que no és només 100% ecològic sinó que aquesta anyada també té la certificació com a vi vegà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa