VadeVi
La DO Terra Alta denuncia el tancament del portal de participació ciutada de Territori i Sostenibilitat
  • CA
Un molí de vent d'un parc eòlic de la Terra Alta
Un molí de vent d’un parc eòlic de la Terra Alta | Wikipedia

!--akiadsense-->

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta ha presentat una denúncia formal davant la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) pel tancament del Portal de Participació en l’avaluació ambiental del web del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Aquesta és una eina que facilita la transparència així com el control, seguiment i accés a la documentació de plans, programes i projectes amb incidència ambiental.

Aquest tancament es va produir a inicis del passat mes de desembre i segons la DO Terra Alta “suposa una vulneració del dret d’accés a la informació ambiental de la ciutadania. Entra en conflicte amb multitud de normes que regulen aquesta qüestió com ara el Conveni sobre l’accés a la informació, la participació del públic en la presa de decisions i l’accés a la justícia en matèria de medi ambient i una Directiva europea relativa a l’accés del públic a la informació mediambiental”.

Totes aquestes normes preveuen com a informació sobre medi ambient aquella que es refereix directament a l’estat dels elements del medi ambient (aire, atmosfera, aigual, sòl, terres, paisatge, paratges naturals, diversitat biològica…) i la interacció entre aquests elements, així com factors relatius a l’energia, el soroll, les radiacions, i els acords relatius al medi ambient (polítiques, lleis, plans i programes) que puguin tenir efectes sobre els elements esmentats.

Per aquests motius, i atenent a Dret, el Consell Regulador de la DO Terra Alta considera que el fet que el Portal de Participació ja no mostri cap mena de resultat sobre la documentació vinculada a les energies renovables suposa un retrocés i un obstacle per als seus interessos respecte als projectes de centrals eòliques projectades al territori. Amb aquest tancament, no es pot accedir directament a la informació sinó que s’ha de sol·licitar a l’Administració i esperar resposta. A més, denuncia també el greuge comparatiu que suposa que altres plans, programes i projectes sotmesos a avaluació ambiental sí que se sotmetin a consultes prèvies de manera oberta en aquest web, discriminant així els projectes d’energies renovables.

Des del Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha publicat una nota aclaridora al respecte on s’assegura que “tal com estableix la normativa, en aquesta primera fase, que és prèvia a la sol·licitud d’autorització i la tramitació del projecte, la publicitat i la participació és restringida”. Des de la denominació d’origen Terra Alta, expliquen en un comunicat que des del Departament no se cita quin és el precepte legal de la “normativa” que restringeix aquesta participació en una primera fase. Entenent que es fa referència al Decret Llei 16/2019 de 26 de novembre de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables, cal remarcar que de la seva lectura es pot afirmar que no es determina en cap cas aquest règim de participació “restringida”.

I des de la Terra Alta consideren que “la restricció d’accés a la informació ambiental propiciada per l’elecció de no publicar determinats documents en el Portal de Participació és profundament desajustada a Dret i vulnera els drets de la ciutadania en matèria d’accés a la informació ambiental. Portar a terme aquesta restricció arbitrària opera en detriment de l’existència d’una participació efectiva i real”.

Pensen que “que el conjunt de la població atorgui el seu punt de vista des de l’inici de la tramitació d’un projecte d’aquestes característiques proporciona a l’Administració una visió de gran valor, no només de la realitat econòmica, social, ambiental i paisatgística del territori on s’implantaran els projectes, sinó també de la compatibilitat dels mateixos amb la normativa urbanística existent als municipis”. I afirmen que “tancar les portes a aquesta participació és un retrocés que pot comportar que projectes amb poc recorregut per les seves incompatibilitats puguin arribar a fases més avançades de la seva tramitació administrativa quan poden no ser viables, factor que també comporta una disminució en l’eficiència de l’Administració pública en detriment del territori afectat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa