VadeVi
La DO Terra Alta en peu de guerra contra l’energia eòlica a la comarca
  • CA

!--akiadsense-->

La Denominació d’Origen Terra Alta insta de manera urgent als ajuntaments de la comarca, i en especial als tres municipis més afectats, Batea, Vilalba i La Pobla de Massaluca, a signar la ‘Moció en contra de la massificació eòlica a la Terra Alta i de derogació de la zona de desenvolupament prioritari (ZDP VII) Terra Alta’. L’adhesió de tots els consistoris a la moció garantiria la impossibilitat d’implantar més centrals eòliques al territori.

L’objectiu de la moció és, a més de manifestar l’oposició a la massificació eòlica perquè consideren que posa en perill el model social i econòmic de la Terra Alta, és també sol·licitar l’aprovació d’un Pla Territorial Sectorial de les instal·lacions eòliques a Catalunya que eviti la seva proliferació a la comarca, incloent-hi la derogació de la ZDP VII; i sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la revocació de les autoritzacions a les empreses promotores de projectes eòlics a la Terra Alta, així com la suspensió dels projectes en tramitació fins a l’aprovació de l’esmentat Pla Territorial Sectorial.

En aquest sentit, la DO Terra Alta celebra l’aprovació per part del Consell Comarcal de la Terra Alta d’una altra moció que rebutja la planificació de noves centrals eòliques a la comarca, i insta al Govern de la Generalitat a introduir criteris socials i democràtics a la legislació vigent, a més de criteris més restrictius de protecció del paisatge i del medi ambient, així com de reequilibri territorial. No oblidem que la comarca de la Terra Alta ja produeix el 25% de l’energia eòlica de tota Catalunya.

Nous projectes de centrals eòliques durant l’Estat d’Alarma

Des de la DO Terra Alta també denuncien que durant l’estat d’altarma s’han presentat 5 projecte de parcs eòlics més a la comarca que afecten els municipis de Batea, Gandesa, Corbera d’Ebre, Vilalba dels Arcs i La Fatarella, projectes que se sumen als dos presentats ja a principis de març al terme municipal de Pinell de Brai.

La suma total d’aerogeneradors entre tots els projectes presentats suposaria la ubicació a la comarca de la Terra Alta de gairebé 300 molins de vent, el que consideren que atempta greument contra la preservació i respecte al paisatge i el model econòmic que impera a la comarca, basat en l’agricultura i el turisme rural.

La comarca de la Terra Alta, amb una extensió de 700km2 i 12.000 habitants -el 0,16% del total d’habitants de Catalunya- suporta actualment el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya. En cas de construir-se les centrals previstes, aquest percentatge passaria a ser del 45%, una xifra que consideren del tot desmesurada per a una comarca que treballa per un futur més sostenible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa