
!--akiadsense-->
La vinya i el vi no es pot deslligar de la història de la DO Terra Alta. Aquesta comarca de poc més de 12.000 habitants, concentra 61 cellers i més de 1.200 viticultors que treballen 6.000 Ha de vinya. I això és així perquè per tradició és sabut que el clima, la situació i el terrer d’aquesta zona és propici a aquest cultiu. L’Orde del Temple a través dels Costums d’Orta, de 1296 i els Costums de Miravet, de 1319, ja deixava constància del conreu de la vinya i la producció de vi a la Terra Alta. Precisament aquesta és una de les 7 denominacions històriques de Catalunya.
El territori de la DO Terra Alta comprèn els 12 termes municipals de la comarca del mateix nom: Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d’Ebre, El Pinell de Brai, Gandesa, Horta de Sant Joan, La Fatarella, La Pobla de Massaluca, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs. I aquí s’hi concentra el 33% de la producció mundial de garnatxa blanca, una varietat de raïm pròpia d’aquestes terres. No és l’única. De les varietats blanques també estan autoritzades el macabeu i la parellada així com les foranes chardonnay, chenín blanc, moscatell de gra gros o moscatell d’Alexandria, moscatell de gra petit o de Frontignan, Pedro Ximènez i sauvignon blanc. I pel que fa al raïm negre, la garnatxa negra, la garnatxa peluda, la carinyena i el morenillo són les tradicionals i entre les foranes es permet el cultiu i l’elaboració de vins amb cabernet franc, cabernet sauvignon, garnatxa tintorera, merlot, sirà i ull de llebre. Si bé les garnatxes, amb les seves tres variants són les predominants.

!--akiadsense-->
Tots aquests raïm creixen en un espai privilegiat reconegut per la Unesco com a Reserva de la Biosfera. Del paisatge de la Terra Alta destaquen, per un costat, les serres calcàries dels Ports d’Horta de Sant Joan, la Serra de Pàndols i la Serra de Cavalls, i per l’altre, la Plana i l’Altiplà. Amb una altitud de les vinyes sobre el nivell del mar que varia del 350 als 500 metres. El clima és mediterrani i les condicions del terrer afavoreixen la qualitat i l’expressió del raïm.
Els vins de la DO Terra Alta estan elaborats sobretot amb garnatxa blanca perquè és la majoritària. I és que un 90% de tota la garnatxa blanca de Catalunya es cultiva en aquesta denominació i és la seva varietat emblema. De fet hi ha un distintiu de garantia específic el Terra Alta Garnatxa Blanca 100X100.
Un capítol a part es mereixen els vins brisats. Uns vins blancs particulars que es van deixar de fer durant uns anys per considerar-se massa rústics però les noves tendències l’han tornat a posar al dia. De fet els vins amb DO Terra Alta han guanyat molt de prestigi en els darrers temps i cada vegada són més presents als restaurants d’arreu, però no sempre ha estat així.

!--akiadsense-->
Durant la primera meitat del S XIX, l’escriptor Joan Perucho i oan Perucho, i fins i tot Pablo Picasso, sabien que els vins de la Terra Alta es distingien entre verges o brisats i els vins de Gandesa o Batea tenien cert renom, però no va ser fins als anys 90 quan realment es va viure un fort impuls del prestigi d’aquest vins. Un impuls que encara dura i que va a més.