VadeVi
La DO Terra Alta, el regne de la garnatxa blanca
El paisatge de la DO Terra Alta
El paisatge de la DO Terra Alta | DO Terra Alta

!--akiadsense-->

La vinya i el vi no es pot deslligar de la història de la DO Terra Alta. Aquesta comarca de poc més de 12.000 habitants, concentra 61 cellers i més de 1.200 viticultors que treballen 6.000 Ha de vinya. I això és així perquè per tradició és sabut que el clima, la situació i el terrer d’aquesta zona és propici a aquest cultiu. L’Orde del Temple a través dels Costums d’Orta, de 1296 i els Costums de Miravet, de 1319, ja deixava constància del conreu de la vinya i la producció de vi a la Terra Alta. Precisament aquesta és una de les 7 denominacions històriques de Catalunya.

El territori de la DO Terra Alta comprèn els 12 termes municipals de la comarca del mateix nom: Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d’Ebre, El Pinell de Brai, Gandesa, Horta de Sant Joan, La Fatarella, La Pobla de Massaluca, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs. I aquí s’hi concentra el 33% de la producció mundial de garnatxa blanca, una varietat de raïm pròpia d’aquestes terres. No és l’única. De les varietats blanques també estan autoritzades el macabeu i la parellada així com les foranes chardonnay, chenín blanc, moscatell de gra gros o moscatell d’Alexandria, moscatell de gra petit o de Frontignan, Pedro Ximènez i sauvignon blanc. I pel que fa al raïm negre, la garnatxa negra, la garnatxa peluda, la carinyena i el morenillo són les tradicionals i entre les foranes es permet el cultiu i l’elaboració de vins amb cabernet franc, cabernet sauvignon, garnatxa tintorera, merlot, sirà i ull de llebre. Si bé les garnatxes, amb les seves tres variants són les predominants.

Les vinyes de la DO Terra Alta a vista d'ocell

!--akiadsense-->

Tots aquests raïm creixen en un espai privilegiat reconegut per la Unesco com a Reserva de la Biosfera. Del paisatge de la Terra Alta destaquen, per un costat, les serres calcàries dels Ports d’Horta de Sant Joan, la Serra de Pàndols i la Serra de Cavalls, i per l’altre, la Plana i l’Altiplà. Amb una altitud de les vinyes sobre el nivell del mar que varia del 350 als 500 metres. El clima és mediterrani i les condicions del terrer afavoreixen la qualitat i l’expressió del raïm.

Els vins de la DO Terra Alta estan elaborats sobretot amb garnatxa blanca perquè és la majoritària. I és que un 90% de tota la garnatxa blanca de Catalunya es cultiva en aquesta denominació i és la seva varietat emblema. De fet hi ha un distintiu de garantia específic el Terra Alta Garnatxa Blanca 100X100.

Un capítol a part es mereixen els vins brisats. Uns vins blancs particulars que es van deixar de fer durant uns anys per considerar-se massa rústics però les noves tendències l’han tornat a posar al dia. De fet els vins amb DO Terra Alta han guanyat molt de prestigi en els darrers temps i cada vegada són més presents als restaurants d’arreu, però no sempre ha estat així.

La vinya és un dels cultius tradicionals de la DO Terra Alta
La vinya és un dels cultius tradicionals de la DO Terra Alta | DO Terra Alta

!--akiadsense-->

Durant la primera meitat del S XIX, l’escriptor Joan Perucho i oan Perucho, i fins i tot Pablo Picasso, sabien que els vins de la Terra Alta es distingien entre verges o brisats i els vins de Gandesa o Batea tenien cert renom, però no va ser fins als anys 90 quan realment es va viure un fort impuls del prestigi d’aquest vins. Un impuls que encara dura i que va a més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa