El territori que abraça la Denominació d’Origen Terra Alta és el més meridional de la Catalunya vitivinícola. Està situat entre el riu Ebre i el Matarranya, a la frontera aragonesa, i és una de les poques que la seva cobertura es correspon amb els dotze termes municipals de la comarca de la Terra Alta. L’enclouen els Ports d’Horta, les serres de Pàndols i Cavalls, i es caracteritza especialment per paisatges agrícoles, amb una presència destacada de vinya, que conviu amb conreus d’ametllers i oliveres i cultius d’horta.
Se la coneix especialment per una de les varietats majoritàries: la garnatxa blanca, varietat de raïm que no només l’ha singularitzat, com a territori productor de llarg llinatge, sinó també que l’ha posicionat a Catalunya i arreu del món. De fet, és un dels trets identitaris més singulars, que fins i tot ha inspirat un distintiu únic, que defensa i reivindica aquells productes que s’han fet com a monovarietals de garnatxa blanca.
Pocs pagesos del territori no en tenen plantada alguna finca, o parcel·la, i la suma de tot plegat fa que n’estiguin conreant més del 30% de tota la producció mundial, xifra que representa el 75% de la producció de l’Estat espanyol i el 90% de la que hi ha plantada arreu del territori català. Amb la blanca, hi conviuen la garnatxa negra i també la peluda, molt minoritària però també altament singular i identitària. Entre les varietats negres, la garnatxa negra i la carinyena, altament complementàries en la major part de cupatges que s’hi embotellen.

La varietat és un dels trets identitaris de la regió, però també ho són els paisatges, els sòls de panal. La Terra Alta dona vins amb caràcter, mediterranis, nascuts d’un clima amb els contrastos tèrmics que afavoreixen la producció dels vins de qualitat. Estem en terra de cerç i de garbinada, en un territori de “paisatges picassians i Mediterrani d’interior”, descriuen els mateixos terraltencs, on els monjos templers ja conreaven la vinya al segle XIII. “Tot lo que sé, ho he après a Orta“, asseverava Picasso durant alguna de les seves estades al municipi terraltenc. I és fàcil d’imaginar que mentre ho deia, sostingués una copa de vi de la regió.

Per tot això, per la suma d’història i tradició també des de la Denominació d’Origen Terra Alta, es pot afirmar que a Catalunya, el vi és cultura. Una cultura que el Govern vol donar a conèixer a través de la campanya de vi català més ambiciosa fins al dia d’avui, de la mà del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI i que es va desplegant a partir de diverses accions promocionals, entre les quals, aquest espot.
Fitxa tècnica
- 5.870 hectàrees de vinya plantades.
- 62 cellers elaboradors.
- Varietats de raïm blanques autoritzades: Garnatxa blanca, Macabeu, Parellada, Chardonnay, Chenin blanc, Moscatell de gra gros (sinònim: moscatell d’Alexandria), Moscatell de gra petit (sinònim: moscatell de Frontignan), Pedro Ximènez i Sauvignon blanc.
- Varietats de raïm negres autoritzades: Garnatxa negra, Garnatxa peluda, Carinyena, Morenillo, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Garnatxa tintorera, Merlot, Syrah i Ull de llebre.
- Més informació, a la web de CatalanWines.com.
