VadeVi
Festival Front: cinema i memòria de la Batalla de l’Ebre a la Terra Alta

Durant els darrers dos caps de setmana d’aquest mes de maig, les Terres de l’Ebre acolliran el festival Front, mostra internacional de cinema de conflicte i pau. En aquesta ocasió, la segona edició després de tres anys aturada, la mostra torna amb força i projectarà pel·lícules a quatre espais claus de la Batalla de l’Ebre per promoure “la reflexió i el debat sobre la història bèl·lica”. En una zona com aquesta, de llarga tradició vitivinícola, la vinya i el vi van tenir un paper destacat en aquesta darrera fase de la conflagració, i és per això que Front també els ha donat una presència especial. Així, a més de les pel·lícules i documentals sobre la Guerra Civil, la Segona República Espanyola, les Brigades Internacionals, l’exili o el conflicte sirià, hi haurà activitats addicionals com ara concerts, rutes, teatre i tasts de vi que aprofitaran el relat de la memòria històrica amb què treballen molts cellers de la Terra Alta.

La inauguració del festival es farà el 22 de maig a l’Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre, destruït durant la batalla. S’hi projectarà ‘Josep’, un film d’animació del francès Aurel i que segueix Josep Bartolí, dibuixant republicà, en un camp de concentració francès. El tast inclourà Sang de Corb, del celler Frisach, les vinyes del qual van ser escenari de combats. Els vins de la Terra Alta, explica Oriol Gracià, codirector del festival Front, “no només són de la terra sinó que tenen un relat”. Per a ell, el maridatge de Front i els vins és crucial “pel paisatge, el territori i la memòria històrica del país”. Alguns espectadors poden anar a la mostra perquè “pel cinema, la història i en concret la de la Guerra Civil”, diu, però involucrar els cellers “que ja treballen el relat de la memòria històrica d’una manera preciosa” és un valor afegit.

El poble vell de Corbera d'Ebre, destruït durant la Batalla de l'Ebre | Fronts
El poble vell de Corbera d’Ebre, destruït durant la Batalla de l’Ebre | Fronts

Així, conclou, realcen “un actiu de de la Terra Alta i les Terres de l’Ebre i reforçar aquest relat que la gent del vi també aprofita per explicar el vi, el paisatge i qui som”. Més vinculat a la pel·lícula en concret, també hi haurà un tast de “La plage”, fet amb raïm de Cotlliure i que va ser el primer vi de Xavi Nolla, l’avi del qual va ser al camp d’Argelers de la Marenda. Els altres dos vins són Templari, de Bàrbara Forés, també d’unes vinyes de la serra de Pàndols que va ser escenari de la Batalla de l’Ebre, i Colinas del Ebro de De Haan Altés, un vi dedicat a les Brigades Internacionals que van combatre a la Guerra Civil entre 1936 i 1938.

Front seguirà a Flix, al cinema municipal, on es farà un passi de curtmetratges amb obres sobre la memòria històrica dels festivals VOC d’Òmnium Cultural i el FIC-CAT de Roda de Berà. Durant la tarda, l’escenari seran els exteriors del castell, punt estratègic al final de la Batalla de l’Ebre, on s’homenatjarà a Francesc Betriu i on projectaran ‘L’últim aviador’ i ‘La Plaça del Diamant’. A la primera, Vicente Montejano explica la seva experiència a un gulag com a últim supervivent d’un grup de pilots republicans a qui la fi del conflicte va enxampar fent un curs d’aviació a la Unió Soviètica. La segona és l’adaptació de l’obra de Mercè Rodoreda, que descriu el rerefons de l’arribada de la República i de la Guerra Civil.

El Celler de la Cooperativa Agrícola de Gandesa, els productes de la qual van ser comissades durant la guerra | Fronts
El Celler de la Cooperativa Agrícola de Gandesa, els productes de la qual van ser comissades durant la guerra | Fronts

El cap de setmana següent, del 27 al 29 de maig, es projectarà ‘El Periple, la vella llum d’Europa’ de Mario Pons, i a Campredó ‘Cantares de una revolución’ de Ramón Lluís Bande. En aquesta sessió també hi haurà un tast de vins amb memòria i l’obra de teatre ‘Passat/Present’, de Maria Moral, un monòleg en sobre la repressió patida per les dones republicanes. El festival acabarà al celler Herència Altés, als peus del Coll del Moro de Gandesa, punt de comandament de Franco durant la batalla. Al poble es recorda com els soldats anaven directament als cellers a incautar el vi per l’energia que donava als combatents en un moment d’escassedat. Allà també es farà un tast de vins amb memòria i s’hi projectarà ‘Ophir’, dels francesos Alexandre Berman i Olivier Pollet, que explica “la vertiginosa història” de la revolució indígena del naixement de la nació més jove del món: Bougainville. També es podrà veure ‘Com si agaféssim una cobra’, d’Hala Alabdalla. Deu anys després de les Primaveres Àrabs, segueix l’experiència de diversos caricaturistes egipcis i sirians.

Les entrades i abonaments per a aquesta i totes les altres activitats, que inclouen, per exemple, una ruta per la serra de Pàndols amb tast de vins del celler Can Menescal i on es podrà seguir la història de la Lleva del Biberó i les Brigades Internacionals, es poden comprar a la web del festival amb uns preus que oscil·len entre els 4 i els 6€, un abonament de 10€ per al primer cap de setmana o de 24€ o, finalment, un abonament complet de 30€.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa