VadeVi
Herència Altés fa reviure les últimes hores d’un batalló dels brigadistes internacionals
Herència Altés homenatja als brigadistes internacionals
Herència Altés homenatja als brigadistes internacionals

!--akiadsense-->

El celler Herència Altés de Batea organitza pel cap de setmana del 21 i 22 de març, un homenatge al Batalló Washington-Lincoln de la XV Brigada Internacional.

La propietària del celler Núria Altés recorda que “hi ha molt cossos enterrats sota les nostres vinyes. Hi ha hagut un silenci massa gran sobre el que va passar fa 80 anys i està bé recordar-ho”.

Així, dissabte dia 21 es projectarà el documental Voices from a mountain, de David Leach amb testimonis d’alguns brigadistes. Es farà a les mateixes instal·lacions del celler i s’acabarà amb un sopar fred amb el vi Colinas del Ebro, el primer que el celler va fer a la Terra Alta.

L’endemà diumenge, a les 8h del matí es reviurà l’últim recorregut d’aquest batalló, en el qual només alguns dels soldats van aconseguir arribar al riu i salvar la vida. D’altres van morir pel camí i finalment alguns van ser afusellats a Corbera d’Ebre.

El grafiti d'Edward Muscala que Anna Martí va trobar a un poble de Terol

!--akiadsense-->

La recerca de la història d’aquest batalló va començar per un fer fortuït. Anna Martí, apassionada de la història va trobar un grafiti a la paret d’una ermita d’un poble de Terol. Era d’Edward Muscala, nord-americà de 26 anys. I a partir d’aquí Martí es va començar a interessar per la seva història i pel seu batalló.

La caminada que és de 29 quilòmetres s’inicia als afores de Batea i la mateixa Anna Martí va explicant que és el que van viure els soldats a cada punt en funció de les fonts que ha pogut recuperar.

Núria Altés assegura que “reproduir aquesta fugida de la nit de l’1 al 2 d’abril de 1938 és molt emocionant, i pensar que fa només 80 anys hi havia aquests soldats, tant joves, que havien decidit venir a lluitar lluny de casa i reviure la que per molts va ser l’última nit ens fa vibrar”.

Asseguren que durant la caminada, que no és el primer cop que es fa, es continuen trobant bales, restes de llaunes i vestigis diversos que recorden el que es va viure.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa