VadeVi
La DO Terra Alta es posiciona contra la massificació eòlica de la comarca
La DO es queixa que les instal·lacions eòliques existents no han revertit en positiu al territori | territori.scot

!--akiadsense-->

Fa tres mesos que ja havia comunicat la seva posició contrària. Ara, la DO Terra Alta torna a aixecar la veu contra la implantació de 3 nous parcs eòlics a la comarca de la Terra Alta, que es volen instal·lar als termes de Vilalba dels Arcs, La Pobla de Massaluca i Batea.

La part nord de la comarca ja té en servei 10 parcs eòlics i, malgrat l’impacte paisatgístic que ja suposen a la zona, només representen el 45% dels parcs previstos. Actualment, hi ha 15 parcs més en procés de tramitació, concretament a les poblacions de Vilalba dels Arcs, Batea, La Pobla de Massaluca, Corbera, Gandesa, Horta de Sant Joan i Pinell de Brai, dels quals 3 han estat ja aprovats, amb anunci d’exposició pública. Una dada que preocupa una comarca amb un eix econòmic i social eminentment agrícola, i que aposta per la preservació i el respecte pel paisatge i el turisme sostenible.

La Terra Alta es troba en un moment d’expansió i projectant-se al món gràcies als esforços conjunts d’un sector primari que s’ha fixat com a objectiu prioritari la qualitat de les produccions, i que treballa conjuntament amb el sector de serveis lligats al turisme rural. En xifres, es parla de gairebé 6.000 has de vinya, 1.255 viticultors que produeixen 44 milions de kg de raïm, 52 cellers dels quals 42 són embotelladors d’uns 7 milions d’ampolles de vi; unes 6.200 has d’olivera, amb una producció de 2,3 milions de kg d’olives i 17 empreses comercialitzadores que elaboren 450 tones d’oli certificat amb DOP; 23 restaurants; 45 empreses que ofereixen allotjament; i 13 empreses que ofereixen serveis turístics.

Davant el futur incert que planteja aquesta nova massificació eòlica a la comarca, persones, empreses i associacions vinculades al territori i el paisatge, plenament a favor de les energies renovables com a recurs imprescindible per a la salvaguarda del medi ambient, però també en desacord amb el model territorial que s’està imposant a la comarca, s’uneixen per manifestar la seva posició contrària i defensar els seus interessos i el futur del territori.

El model econòmic de la comarca es basa en l’agricultura i el turisme, generant recursos econòmics, llocs de treball i riquesa pel territori. Amb l’autorització dels nous parcs eòlics es posa en perill la viabilitat econòmica i social de moltes empreses, que demanen la necessitat de portar a terme inversions reals en el marc d’una planificació territorial coherent. Les instal·lacions eòliques existents no han revertit en positiu al territori, i s’han portat a terme sense una distribució ambientalment sostenible. L’autorització de nous parcs tampoc té en consideració la viabilitat paisatgística i ambiental de la comarca, deixant enrere conceptes legalment definits com ara “sostenibilitat”, “capacitat de càrrega ambiental”, “minimització dels impactes acumulatius” o “conservació de la qualitat i del valor del paisatge”.

Aquesta massificació eòlica entra en contrast també amb molts dels projectes que estan en marxa a la comarca, i que han estat impulsats i subvencionats per l’administració pública, com ara el Concurs Internacional de les Garnatxes del Món, que l’abril del 2018 portarà més de 300 prescriptors d’arreu del món a conèixer la Terra Alta com a zona productora de vins; el projecte intersectorial de la Ruta del Vi de la Terra Alta">, un projecte col·laboratiu de gran importància per a la comarca; o l’aposta real per l’enoturisme i l’oleoturisme amb l’objectiu de lluitar contra la despoblació i l’envelliment de la població activa al territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa