VadeVi
La Terra Alta proposa rutes d’enoturisme en memòria de la batalla de l’Ebre
  • CA

La Terra Alta, a més de ser zona vitivinícola amb renom, també va ser l’escenari d’alguns dels fets més terribles de la Guerra Civil Espanyola: la batalla de l’Ebre. Aquests dos elements crucials de la història del territori són, precisament, el fonament de les rutes guiades que Terra Enllà organitza per diversos escenaris de la batalla, maridats amb vins de la DO Terra Alta. L’entitat ofereix un bon número de rutes que barregen la intensitat i les emocions dels indrets on van tenir lloc els combats entre les tropes fidels a la República i els revoltats del general Franco amb la degustació de vins de la terra, ja sigui en aquests mateixos espais o bé a alguns dels cellers de la zona. A més d’això, Terra Enllà també ofereix itineraris a peu que combinen amb menús inspirats amb la batalla de l’Ebre, una vegada més, maridats amb vins.

Aquests paisatges, bressol dels vins de garnatxa blanca, les vinyes que van ser camps de batalla, que van viure la cruesa de la guerra, la destrucció i la mort, han reviscut i ara són un dels motors del territori, a més d’indrets on la història, la natura i el vi es troben. Terra Enllà, actualment, programa quatre rutes regulars de memòria i vi:

Trinxera de la batalla de l’Ebre a la serra de Pàndols | Terra Enllà
  • Vins a la Trinxera a Corbera d’Ebre amb Celler Frisach: El Poble Vell de Corbera, destruït durant la guerra, és un Lloc Històric Protegit i un símbol de la batalla, amb uns carrers en runes que han esdevingut emblemàtics. Des d’allà, a més, es pot observar la serra de Pàndols i Cavalls, un dels escenaris més importants dels combats. No gaire lluny d’allà hi ha la Cota 402, lloc de comandament de la 35a Divisió Internacional i que ha estat rehabilitat i museïtzat. Allà es pot conèixer l’ús que es va fer d’aquells observatoris, barraques i trinxeres. Tot plegat, a més, en un paisatge de vinyes que van ser testimoni de la batalla.
  • Biberons a Pàndols a l’espai històric de la Cota 705 amb Celler Cal Manescal: Al cor de la serra de Pàndols hi ha la Cota 705 i l’ermita de Santa Magdalena. Allà, es proposa una ruta per reviure els combats per conquerir aquests espais i el llegat que hi van deixar tant les Brigades Internacionals com la Lleva del Biberó. Un cop a acabada la ruta a peu, l’itinerari continua amb cotxe fins al poble de Bot, on els participants podran gaudir d’una visita amb desgustació de vins, vermuts i vinagres a la casa-museu del Celler Cal Manescal.
Monument al Terç de Requetès de Nostra Senyora de Montserrat | Terra Endins
Monument al Terç de Requetès de Nostra Senyora de Montserrat | Terra Endins
  • Vilalba, vi i memòria amb el Celler Vins del Tros: Molt a prop del poble medieval de Vilalba dels Arcs hi ha un dels camps de batalla més impactants del nostre país. Quatre Camins és un espai sense cap conreu que els mateixos supervivents dels combats van convertir en un monument als qui hi van perdre la vida i a favor de la reconciliació. En aquesta ruta, es poden conèixer tots els detalls dels protagonistes de les operacions, tant d’una banda, on hi havia tropes republicanes amb una presència important d’integrants de la Lleva del Biberó, com de l’altra, amb combatents carlins catalans del Terç de Requetès de Nostra Senyora de Montserrat. En acabar, al carrer Major de Vilalba dels Arcs, es farà una visita i degustació de vins de la Terra Alta de Vins del Tros.
  • Gandesa In Memoriam amb el Celler Herència Altés: La capital de la Terra Alta és plena d’espais de memòria, protagonistes d’aquesta ruta de quatre hores de durada. Començant a les trinxeres de Mas d’en Grau, posició avançada durant el setge de la vila i un mirador excepcional de la vall de la Terra Alta, al mateix Museu de la Batalla de l’Ebre de Gandesa, es coneixerà tot el desenvolupament d’aquest xoc en un espai que compta amb molts objectes que expliquen què va passar. Finalment, la ruta continua fins al mirador del Coll de Moro, que va ser el lloc de comandament del general Franco, per explicar el final dels combts i com el territori s’ha museïtzat durant els darrers vuitanta anys per ser un recordatori de la batalla de l’Ebre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa