Marco Bernava és un italià afincat a Vilalba dels Arcs. Enamorat de la seva terra d’origen, però també de la Terra Alta, ha volgut posar dins les seves ampolles una mica d’aquí i una mica d’allà, creant productes a partir de la tradicional garnatxa blanca, de la recuperada morenillo, de la italiana montepulciano o de l’adaptable cabernet, entre d’altres.

Ara, l’equip del celler -amb ell hi treballa la Ruth, la seva dona, i el Gino, el seu germà- ha volgut fer un pas més i canviar la imatge de les seves ampolles. Volien alguna cosa que s’ajustés a la seva filosofia d’amor i respecte per la terra. I aquí entra l’artista Javier Comas a la història.

Els de Vilalba en coneixien l’obra i venia recomanat; però no al contrari, és a dir, en Javier no va rebre cap imput del celler, de qui eren ni quins eren els seus orígens. Va rebre una ampolla de cada vi per a inspirar-se mentre els tastava. I, entre copa i copa, fent un repàs als seus records d’infantesa, recuperant moments guardats a la seva memòria, Javier va decidir il·lustrar les cinc referències representant les 4 estacions de l’any.

“El vi a la copa sempre t’explica històries a través dels seus aromes”, explicava Comas durant una de les presentacions del projecte. “Tenia al cap el paisatge de la Terra Alta i olorant cada vi em venien al cap moments viscuts durant la meua infantesa, que relacionava al moment amb els elements que volia incloure a cadascuna de les il·lustracions”. El resultat ha estat la “Petita suite en cinc moviments per a les quatre estacions”, que els dos protagonistes han presentat recentment en diversos punts de la geografia catalana.

“Notte Bianca, la nit blanca, em va transportar a la neu, al fred de l’hivern”, explicava Comas. Aquest vi elaborat amb garnatxa blanca es verema de forma manual en horari nocturn.

“El Ventuno, el nostre rosat, que vam embotellar un dia 21 de març i d’aquí el nom, que és com en diem d’aquest número en italià”, explica Bernava. “És un vi -afegeix Javier- que em va regalar sensacions de fruita, de flors, de primavera”.

El 3D3 es correspon a l’estiu. “Les aromes del vi em van transportar directament als meus estius d’infància a Móra la Nova, al forn de pa que teníem a casa”, explicava l’artista plàstic. Per a il·lustrar-lo, apareix reflexada la sortida del sol sobre la silueta del paisatge terraltí.

La tardor, època de l’esplendor de la vinya amb l’arribada de la verema, es representa en els dos darrers vins. El Ca’vernet, varietat “amb caràcter pur que s’adapta a tot tipus de sòls”, s’identifica amb la tardor primerenca; el Negreita, “el vi negre que estrella de casa, el nostre homenatge a la mare terra” -diu Marco Bernava- està elaborat amb dues varietats que es veremen al final de la campanya, morenillo i montepulciano (varietat italiana), i representa, en aquest joc, als últims dies de la tardor.

“Fer un vi és una obra d’art, li has de donar personalitat. I la imatge que il·lustra els nostres productes també

ha de transmetre la mateixa sensació”, conclogué l’elaborador.

Els vins es poden comprar per separat però també han creat un pack dels cinc que ofereixen un preu de 95 euros i que es pot adquirir a través de la web del celler.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa