VadeVi
Lily Brick recrea la història de Cellers Tarroné en un mural artístic a Batea
  • CA
Lily Brick mentre estava pintant el mural de Cellers Tarroné
Lily Brick mentre estava pintant el mural de Cellers Tarroné

!--akiadsense-->

L’artista lleidatana Mireia Serra, coneguda com Lily Brick, és l’autora del mural de la paret exterior de Cellers Tarroné. És tracta d’una pintura que resumeix amb detall i minuciositat la història de totes les generacions de la família que han fet créixer el projecte familiar de fer vi a Batea. El treball artístic reuneix 5 etapes i 4 generacions al lateral de l’entrada principal, al carrer Josep Pla, en un paret en la que hi ha intervingut Lily Brick. L’artista lleidatana ha plasmat en el mural la seva sensibilitat pel món rural i del vi a través de la seva vena artística, les seves emocions i els seus sentiments, recreant els anys de vida de Cellers Tarroné (1942-2020) en una obra titulada “Vi, mostra’m l’art de beure la nostra pròpia història”.

El mural s’havia d’estrenar el 5 de març de 2020 en un acte cultural amb la participació dels membres del Centre de Dansa Neus Rodés, però es va haver de suspendre perquè es va decretar l’estat d’alarma a conseqüència del Covid-19.

L'artista lleidatana rematant la pintura a la paret de Cellers Tarroné
L’artista lleidatana rematant la pintura a la paret de Cellers Tarroné

!--akiadsense-->

El treball de Lily Brick, tenyit de colors granats, és un relat gràfic on s’hi posen de relleu els elements més importants de la Terra Alta i de l’evolució de Cellers Tarroné que es presenten en forma de vinyeta, amb un estil que recorda a l’aquarel·la. La tècnica que Lily Brick ha imitat amb l’esprai -una de les seves eines més valuoses- és la d’una obra feta amb vi, perquè el vi de Batea és el fil conductor de la història i és l’arrel i l’origen d’on neix tot el que es v/beu.

Les imatges creades són retrats fàcilment identificables pels bateans i les bateanes: el poble de Batea; el cep, la premsa i l’època de verema; la Vall Major i el resultat de l’esforç en viticultura i enologia aplicats al llarg dels anys.

El mural sencer de Cellers Tarroné
El mural sencer de Cellers Tarroné

!--akiadsense-->

Les cinc vinyetes del mural son:

Batea: Amb tots els detalls, cases, balcons i finestres, una imatge panoràmica que recull l’inici i l’essència: el mèrit de tot el poble fet patrimoni. És important començar per l’arrel i els orígens per tenir en compte que el vi està íntimament lligat a aquest municipi emblemàtic de la Terra Alta.

El cep. Representa, per una banda, el respecte per la natura i pels fruits que dona cada any la vinya i que es transformen naturalment en vi. Per altra banda, també mostra el respecte per l’esforç i la cura que tenen els pagesos que dediquen la seva vida a aquesta pràctica ancestral. A Cellers Tarroné tenen molta importància la sostenibilitat i l’ecologia.

Una part del mural de Cellers Tarroné de l'artista Lily Brick
Una part del mural de Cellers Tarroné de l’artista Lily Brick

!--akiadsense-->

La premsa i l’època de verema. Mostra un procés en forma de metàfora. La imatge ensenya l’esforç i el compromís d’anys de treball mitjançant els peus de la dona. La feina feta amb dedicació i estima de la qual en resulta el vi. La representació femenina és un fet inherent i substancial a tenir en compte, perquè Cellers Tarroné compta amb tres generacions de dones que han fet créixer fins avui la tradició de fer vi.

La Vall Major. Encara guarda la petjada que va deixar l’aigua fa milers d’anys i que avui llueix com una mar verda càlida.

El resultat. Representat per unes mans arremangades, amb l’empenta i l’empremta d’una dona forta que es disposa a obrir el vi per degustar i per gaudir.

Des del celler asseguren “el mural de Lily Brick té una força enorme, és ple de talent i de passió, de força i d’emoció, i tothom que passa pel costat de Cellers Tarroné pot contemplar i gaudir de l’obra. Per al celler és un orgull comptar amb la petjada d’una artista tan reconeguda i espera que el mural sigui també un revulsiu turístic per atraure més visitants a Batea que puguin entendre la importància de fer vi a la Terra Alta”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa