VadeVi
Mesies Garnatxa Blanca 2013: Atenció, no apte per a porucs!
  • CA

Mesies Garnatxa Blanca 2013

Vins de Mesies – Ecovitres

DO Terra Alta

Vi procedent de l’Agricultura ecològica, certificat Eurofulla de la UE

Etiquetat en català

PVP. Aprox. 16 €

Tel. 977 438 196

Web: www.ecovitres.com

El viticultor de Vilalba dels Arcs Mesies Esteruelas va començar el projecte del que més endavant va ser el celler Ecovitres l’any 2002, basant-se en el conreu ecològic i amb pràctiques biodinàmiques de les vinyes pròpies. Més endavant es va afegir al projecte l’enòleg Josep Valiente, que va ser l’encarregat d’elaborar el vi que reflectís l’estimació i el respecte per la terra d’en Mesies.

A partir de la mort el 2009 de Mesies Esteruelas, Valiente ha seguit endavant amb el projecte, posant als vins el nom del seu soci i amic per retre-li homenatge. No són, doncs, vins fàcils i amables, preparats per agradar a tothom. Al contrari, el seu atractiu és la força que els aporta el territori i el clima extremat de la Terra Alta, i una autenticitat basada en un conreu ecològic i respectuós amb el medi ambient.

Tot el raïm procedeix de vinyes pròpies cultivades ecològicament seguint els consells del calendari biodinàmic i respectant tots els sistemes naturals i processos biològics. I això, més que un mètode, és una filosofia en la que l’home té menys capacitat de modificar el que defineix la natura. Ara bé, està clar que el que la natura pot aportar és raïm d’alta qualitat, però la mà de l’home encara l’ha de transformar en vi i aquí és on s’ha de felicitar Josep Valiente, perquè amb aquest vi porta la garnatxa blanca fins el límit de l’expressió.

Fa fermentar una part del most en bóta de roure francès i la resta en dipòsit d’acer, i posteriorment se li fan remenats (en francès, bâtonnage, perquè el vi se sol remenar amb bastons) per mantenir els llevats, les mares del vi en suspensió, i que així li aportin més densitat i untuositat, a més de les aromes pròpies dels llevats.

Posteriorment el vi fa encara una criança de dos anys, però, atenció, a l’ampolla, així que es tracta d’una criança neutra, que no aporta ni les aromes i tanins de la fusta, ni tampoc oxidació. Amb aquest mètode Valiente vol aconseguir que la garnatxa blanca mostri el que ell anomena la seva “evolució natural”.

És un vi que no s’apunta, doncs, al corrent més recent de fer garnatxes blanques fresques i d’aromes afruitades, sinó que aposta per reflectir el caràcter mediterrani i l’alta insolació de la Terra Alta.

El color d’aquest Mesies Garnatxa Blanca és daurat d’or nou, però més intens que el d’un vi blanc jove. A les aromes, hi ha originalitat màxima: hi ha fruita, però es tracta de fruita molt madura o fins i tot confitada: orellanes, préssec en almívar, avellana crua, i també notes de brioix i especialment de massapà. Però com que és un vi d’una complexitat extraordinària, si seguim ensumant la copa i li donem al vi temps per obrir-se i fins i tot per escalfar-se, anirem trobant incomptables matisos: notes de fulla seca, de polifenols -compostos que recorden en part l’olor del petroli- i notes d’herbes aromàtiques seques, romaní i camamilla.

A la boca la densitat i la intensitat d’aquest vi es compensen amb notes de frescor cítrica, de mandarina i d’aranja, que fan que no aparenti els 14,5º Alc. que figuren a l’etiqueta.

És, doncs, un vi que reflecteix el caràcter i les tradicions de la Terra Alta, encarnades per la garnatxa blanca madura i intensa, i que alhora aporta una personalitat molt marcada que el fan un vi únic i recognoscible, no apte pels paladars més porucs i, en canvi, altament recomanable per als amants del vi més audaços i curiosos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa