VadeVi
Un nou col·lectiu, Terra Alta Viva, retreu al Govern que no freni la massificació eòlica de la comarca
Els activistes de Terra Alta Viva durant la seva acció d'aquest dilluns amb mascares dels membres del govern
Els activistes de Terra Alta Viva durant la seva acció d’aquest dilluns amb mascares dels membres del govern | ACN

!--akiadsense-->

El nou col·lectiu Terra Alta Viva s’ha presentat en societat aquest dia dels Innocents amb una paròdia que denuncia l’incompliment del compromís del Govern d’evitar la massificació eòlica a la comarca. Diversos activistes, amb mascares de les cares de diversos consellers i llufes penjades a l’esquena, han escenificat, satíricament, un discurs anunciant l’aturada de nous projectes de centrals a la Terra Alta. Ho han fet, precisament, des de la zona on es preveu instal·lar el parc eòlic Tramuntana 5. El moviment vol aplegar les persones i sectors que lluiten contra aquesta massificació i aposten per la protecció de l’entorn i el paisatge de la comarca com a font de riquesa.

Els activistes del col·lectiu han comparegut a la zona del coll del Moro de Gandesa portant mascares amb les imatges del vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; la d’Agricultura, Teresa Jordà; el d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa; i la seva antecessora, Àngels Chacón. L’encarregat de llegir el manifest, però, duia la cara impresa del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès.

“Habitants de la Terra Alta, ens trobem en aquest lloc emblemàtic per fer saber a tota la població i a totes les respectives alcaldies implicades que de manera irrevocable: queda derogada i anul·lada tota implantació de centrals eòliques i centrals solars, així com la construcció de línies elèctriques en tot el territori que abasta la Terra Alta, amb l’objectiu de blindar una comarca ja molt saturada per la massificació eòlica”, ha clamat el Pallarès fictici.

El manifest satíric es tancava amb l’afirmació que “el Govern hem recapacitat i d’ara en endavant la Terra Alta ja no serà aquell territori abandonat per l’administració i que només se’n recordaven d’ella quan s’havia d’instal·lar molinets”. Just després, els activistes s’han girat d’esquena per mostrar les característiques llufes del dia dels Innocents enganxades a les seves esquenes.

Ha estat la primera acció del nou col·lectiu, que es vol constituir legalment en entitat, per denunciar l’incompliment del compromís públic efectuat fa dos anys pel Govern en el sentit d’aturar el constant bombardeig de projectes eòlics a la comarca. De moment, al llarg d’aquest 2020 tres centrals més han obtingut el vistiplau al seu emplaçament per part de la Ponència d’Energies Renovables i una més està pendent de superar el tràmit.

L'acció s'ha fet a la zona on es preveu instal·lar la central Tramuntana 5
L’acció s’ha fet a la zona on es preveu instal·lar la central Tramuntana 5 | ACN

!--akiadsense-->

‘Paradís rural’

Terra Alta Viva ha recordat que aquest fre havia de permetre potenciar i preservar la comarca, com a “paradís rural”, ajudant i reactivant l’economia local, basada en l’agricultura, fomentant productes com el vi i l’oli així com fomentant turisme rural de qualitat, promovent productes locals i protegint els espais històrics, especialment, els de escenaris de la batalla de l’Ebre.

“Serà la primera de moltes accions que farem en endavant. Engeguem un moviment nou al qual s’apunta molta gent del teixit empresarial, hostaleria, restauradors, pagesos i altres moviments que ja hi havia a la comarca. Volem fer un moviment molt fort per plantar cara a tots els projectes que continuen caient a la Terra Alta, que ja són molts. Ja està molt massificada i no necessitem que vingui ningú a plantar cap molinet més”, ha raonat el portaveu del col·lectiu, Jordi Clua.

El col·lectiu ha avisat que l’allau de projectes en marxa suposaria una pressió industrial molt forta sobre un territori que ha valoritzat l’activitat vitivinícola i turística com a aposta de futur. També alerten de les pressions de les promotores sobre els propietaris perquè signin ràpidament contractes per a permetre la instal·lació i les limitacions que troben els ajuntaments per frenar aquests projectes arran del decret 16/2019 que havia de regular aquestes implantacions. Clua ha recordat també l’existència de diversos projectes de centrals solars i el projecte d’una línia d’evacuació que creuaria tota la comarca.

Nou comentari

Comparteix