VadeVi
Nou festí de galeres i vins a les terres de l’Ebre
  • CA

Diuen que la unió fa la força, i així ho han entès els quatre municipis mariners de les Terres de l’Ebre quan decideixen ara ja fa uns quants anys organitzat plegats unes jornades gastronòmiques al voltant d’un crustaci molt singular i genuí del territori com és la galera.

De fet, ja són deu les edicions que es porten celebrant d’aquestes jornades que tot just arrenquen aquest divendres 10 de febrer. Hi participen 44 restaurants d’Alcanar, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i la Ràpita i esperen superar la xifra de menús servits durant el 2022, que va passar dels 12 mil. Enguany, des d’ara i fins al 12 de març es podrà gaudir de diverses creacions en el marc d’una proposta íntimament lligada a la identitat marinera del litoral ebrenc i compromesa amb la cuina de proximitat i el producte local, en paraules dels organitzadors, que presenten ben maridada amb els vins de la Terra Alta.

Jordi Rius, secretari de la DO Terra Alta, presentant els vins del maridatge ofert durant la presentació de les Jornades | Foto: cedida

Els vins, de la Terra Alta

Es diu sovint que “la Terra Alta és el celler de les Terres de l’Ebre“, i en aquest cas és una afirmació totalment ajustada. Els vins d’aquesta comarca han compartit protagonisme amb la galera des de les primeres edicions de les jornades, i han esdevingut companys inseparables a través dels maridatges.

Jordi Rius, secretari de la DO Terra Alta, apunta que els vins dels cellers terraltins són “ideals” per acompanyar les creacions, sobretot els de garnatxa blanca, varietat insígnia del territori. “La viticultura és el principal motor econòmic dels nostres pobles, i poder col·laborar amb els municipis veïns per multiplicar el seu coneixement i reconeixement és una molt bona notícia per a nosaltres”, deia el secretari. En aquest sentit, agraïa a les viles marineres l’oportunitat i convidava tothom no només a gaudir dels productes més singulars de la zona, sinó també a visitar el territori seguint recomanacions de la Ruta del Vi de la Terra Alta.

Arròs amb galeres, un dels plats que se serveixen durant les jornades | Foto: cedida

Les terres de l’Ebre, visitables els 365 dies de l’any

Precisament, representants dels quatre municipis i de la denominació d’origen Terra Alta han presentat l’edició al restaurant Xerta de Barcelona tot destacant les particularitats que fan singular l’oferta, i convidant per descomptat a totes les persones a visitar i descobrir un territori que té moltes coses a dir. “A les Terres de l’Ebre som visitables els 365 dies de l’any”, coincidien tots els ponents i insistien que ara hi ha les jornades de la galera, però que seguiran les de la carxofa i d’altres productes que poden ser un bon reclam pels amants del bon menjar i de l’entorn mariner.

Tornant a les galeres, Francesc Arasa, alcalde de l’Ampolla, compartia que més enllà de poder recuperar el valor d’un producte singular i propi del territori, aquestes jornades permeten potenciar dos sectors claus per al territori, com són el primari i el de serveis. Un missatge que reforçava Josep Caparrós, alcalde de la Ràpita. “Què seria dels nostres pobles sense els pescadors?“, es preguntava. “Som viles marineres i el present i futur passa per cuidar-los si volem evitar el despoblament”, apuntava.

Són deu anys de jornades i esperen sumar-ne moltes més. “Ens imaginem un futur esplèndid, afegia Caparrós, perquè tenim una fórmula màgica que combina professionalitat, producte de qualitat i treball col·laboratiu“, deia de nou insistint en el valor de l’aposta comú entre les quatre viles, la comarca de la Terra Alta i el suport i acompanyament de la Diputació de Tarragona.

Concurs d’Instagram #JornadesGalera  

Per cert, que les persones que s’aturin a les jornades, tindran també l’oportunitat de guanyar premi. Tan senzill com compartir a Instagram una fotografia d’algun dels plats del menú on la galera sigui protagonista junt amb l’ampolla de vi DO Terra Alta, i al text, incloure els hashtags #JornadesGalera #TerresdelEbre i #fansDOTerraAlta.

Les persones guanyadores del concurs podran fer-se amb un lot de vins DO Terra Alta o una experiència enoturística a un celler membre de la Ruta del Vi DO Terra Alta per a dues persones -les bases del concurs es poden consultar en aquest enllaç-. El termini per presentar les fotografies va, com les jornades, des del 10 de febrer al 12 de març. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa