La parella perfecta: Ostra del Delta amb el vi Coca i Fitó d’Or

La untuositat del vi empeny la textura de l’ostra, neteja la boca cap a un final llarg on persisteixen les aromes i sabors del mar acompanyades de les notes afruitades del vi

Les ostres arrissades del Delta de l'Ebre, un producte per descobrir

Les ostres arrissades del Delta de l’Ebre, un producte per descobrir

Des de Vadevi i Vadegust us volem fer la vida una mica més fàcil. És una època complicada i ja hem acabat les idees per suplir a casa les activitats que normalment fèiem a fora. És per això que us fem la proposta definitiva: unes combinacions fàcils amb les que hi guanya tothom. Us suggerim un vi català per maridar amb un producte català. Sense cuinar. Una combinació per gaudir a casa i que us donarà plaer, que us farà quedar bé amb la gent del vostre entorn i que activarà la compra de productes i vins de proximitat que estan passant un moment delicat. I tot això sense moure-us de casa.

Som-hi doncs! Avui, Ostres arrissades del Delta de l’Ebre i el vi Coca i Fitó, Premi Vinari d’Or 2016 al Millor Vi Blanc amb Criança.

L’ostra arrissada del Delta de l’Ebre és una ostra que pertany a l’espècia Crassostrea Gigas, també coneguda com a ostra japonesa o com ostró. Rep el seu nom per la seva clova d’aspecte arrissat, extremadament rugosa, aflautada i laminada. La clova inferior és còncava i la clova superior plana. Aquesta espècie d’ostra va arribar a Europa, procedent del Japó, per repoblar les costes quan una plaga va quasi exterminar l’ostra plana (Ostrea Edulis). L’ostra arrissada és poc calòrica i rica en proteïnes, greixos omega 3, vitamines A, D i B i minerals, sobretot, zinc. Tot i que tenen fama de vigoritzant sexual, això no s’ha pogut demostrar mai.

A les Terres de l’Ebre, l’ostra arrissada es va començar a conrear als any 70 del segle passat. La seva cria es redueix exclusivament a dos indrets: la badia del Fangar a l’Ampolla i la badia dels Alfacs a Sant Carles de la Ràpita, ambdues situades a la desembocadura del riu Ebre i dins del Parc natural del Delta de l’Ebre.

L’ostra del Delta és una ostra molt corpulenta i carnosa que, degut a les propietats de les aigües de les badies on és conreada, té unes característiques organolèptiques molt especials. La seva carn és tendre, fina i sucosa, amb un intens sabor marí, on destaquen les notes salines i iodades. Tot i que es poden preparar de moltes maneres, si sou amants de les intenses aromes i sabors del mar, la millor manera de consumir-les és vives. La millor temporada de consum de les ostres del Delta és de novembre a juny.

Coca i Fitó d’Or 2016 del celler Coca i Fitó, guanyador del Vinari d’Or 2020 al Millor Vi Blanc amb Criança

Coca i Fitó d’Or 2016 del celler Coca i Fitó, guanyador del Vinari d’Or 2020 al Millor Vi Blanc amb Criança

Per acompanyat l’ostra arrissada del Delta hem triat un vi blanc amb criança elaborat a la Terra Alta, el Coca i Fitó d’Or 2016 del celler Coca i Fitó, guanyador del Vinari d’Or 2020 al Millor Vi Blanc amb Criança.

El caràcter salí i iodat de l’ostra arrissada combina de manera sensacional amb les característiques del Coca i Fitó d’Or, un vi blanc elaborat amb un cupatge format majoritàriament per vinyes velles de garnatxa blanca (80%) i macabeu (20%), al que se li ha donat 6 mesos de criança, un 80% del vi en botes de roure francès i l’altre 20% del vi en ous de ciment.

L’excel·lent acidesa que presenta el vi li dona frescor i es relaciona perfectament amb la part iodada de l’ostra, conduint-lo en un pas de boca on les aromes cítriques i afruitades del vi, de préssec, albercoc i poma madura acompanyades de certes notes de flors blanques equilibren les intenses aromes marines i el sabor salí de l’ostra. La untuositat del vi empeny la textura de l’ostra, netejant la boca, cap a un final llarg on persisteixen les aromes i sabors del mar acompanyades de les notes afruitades del vi.

OSTRA ARRISSADA DEL DELTA DE L’EBRE

FEPROMODEL – Federació de Productors de Mol·luscos del delta de l’Ebre

Av. Germans Carsi, 46 Baixos

43580 – Deltebre (Tarragona)

Tel.: 977 480 466

Mòbil: 628 273 699

Mail: gerardo@fepromodel.com

Web: https://www.fepromodel.com/

COCA I FITÓ D’OR 2016

CELLER COCA I FITÓ

Avinguda Onze de Setembre s/n

43736 El Masroig (Tarragona)

Tel.: ​934 51 71 52

Mòbil: 619 77 69 48

Mail: info@cocaifito.cat

Web: http://cocaifito.cat/

Nou comentari