VadeVi
Tret de sortida per celebrar els 100 anys de la Cooperativa de Gandesa
  • CA
Cooperativa de Gandesa

!--akiadsense-->

Aquest dimarts 19 de febrer de 2019 fa 100 anys es va donar el tret de sortida al que seria un projecte que canviaria l’aspecte, el paisatge, l’economia i la societat de Gandesa. Es va aprovar la construcció del Sindicato de Cooperación Agrícola el que avui és el Celler Cooperatu de Gandesa.

L’any 1919 a la població hi havia censats pocs més de 3.500 habitants. 48 d’aquestes famílies, grans i petits propietaris, es van ser seva la màxima de que la unió fa la força i van decidir ajuntar-se per lluitar per les seves finques, les seves vinyes i el seu futur. El que no sabien aleshores és que aquesta decisió acabaria transformant l’economia del municipi, la seva societat i fins i tot el seu aspecte. Estaven a punt de construir un monument històric, més gran fins i tot que l’església del poble i que esdevindria una joia arquitectònica.

Construcció de la Cooperativa de Gandesa
Construcció de la Cooperativa de Gandesa | Família Forcades

!--akiadsense-->

Que l’arquitecte fos Cèsar Martinell, una figura ara mundialment reconeguda dins del modernisme catal, va ser pràcticament una casualitat. Per la construcció del celler es va demanar un crèdit al Banc de Valls i com que Martinell era d’allà li van fer l’encàrrec a ell.

Havia de ser un edifici que pogués acollir l’entrada de raïm, l’elaboració del vi, les condicions necessàries per fermentar-lo i tractar-lo i totes les feines relacionades amb aquesta activitat tradicional al poble. I així va ser, era un celler funcional però alhora el component estètic hi jugava un paper important. El modernisme estava en plena ebullició i el resultat és el que ara s’anomena una catedral del vi. No és l’única, però a un municipi tan petit com era Gandesa aleshores va ser suposar un daltabaix importantíssim.

Celler Cooperatiu Gandesa

!--akiadsense-->

Tant és així, que en aquests 100 anys mai s’ha interromput l’activitat del celler. Sempre s’hi ha fet vi. Malgrat les crisis, malgrat la guerra. El president de la Cooperativa, Pere Bové, explicava en declaracions a Vadevi que “això és segurament per la persistència i la tenacitat de la gent de pagès i sobretot perquè la cooperativa ens la sentim molt nostre”. Bové explicava que el primer vi que es va fer, fins i tot abans que s’acabessin les obres, no va sortir molt bo, però no es va defallir, i així, durant 100 anys.

És per això que la gesta de tots aquests anys, es vol celebrar. Aquest dilluns mateix es donava el tret de sortida als actes del centenari, en un acte presidit per la consellera d’agricultura, Teresa Jordà. Tota una sèrie d’activitats que es faran durant tot l’any per repassar des de diferents àmbits i en formats diversos, aquests 100 anys.

La Consellera d'Agricultura, Teresa Jordà amb el president de la Cooperativa Pere Bové
La Consellera d’Agricultura, Teresa Jordà amb el president de la Cooperativa Pere Bové

!--akiadsense-->

!--akiadsense-->

L’exposició “Cent anys de vi, històries de vida” s’ha presentat aquest dilluns proposa a través de fotografies, i objectes d’un valor històric incalculable, repassar moments importants que han condicionat le seu funcionament. S’hi podrà veure, entre d’altres, una arrencadora de ceps de principis del segle passat, o una embotelladora de d’acmpollets de vermuts individuals, una pràctica habitual al sud del nostre país amb aquest producte.

Màquina per embotellar vermuts monodosi
Màquina per embotellar vermuts monodosi

!--akiadsense-->

També es va poder tastar el que són els Vins del Centenari, el Puresa Garnatxa Blanca 2016 i el Puresa Carinyena 2015 que llueixen nova etiqueta del dissenyador Francesc Bové inspirada en la forma de les fniestres modernistes del celler.

El dia 23 de febrer a les 19h s’ha programat una trobada amb els socis per celebrar el centenari en petit comitè però també es prepara una festa popular oberta a tothom on es pugui visitar l’exposició i també es puguin tastar els vins.

Precisament els vins, també hi tindran un moment destacat en aquesta elaboració. El president de la Cooperativa de Gandesa recordava que “l’evolució en les elaboracions en aquest 100 anys ha estat molt gran, els anys 80 es va començar a embotellar, però el canvi més determinant s’ha produït en els últims 10 anys més o menys, de la mateixa manera que també ha evolucionat el vi català i el mercat”.

Precisament en aquest sentit, Bové augura que “el futur dels vins que elabora la Cooperativa de Gandesa passen per la innovació i l’experimentació segur, per la internacionalització dels seus productes i per la consolidació d’aquells que ja estan al mercat i que estan funcionant”.

Pel que fa a la celebració del centenari, una de les accions més destacades és un documental que s’està preparant per explicar a través de les persones, la història d’aquest projecte. Un vídeo que vol mostrar records i vivències de persones vinculades al celler i fins i tot descobrirà anècdotes i fets que s’han aconseguit gràcies a la investigació de la documentació antiga del celler.

La Cooperativa de Gandes fa 100 anys, doncs, i no deixa només un edifici històric admirable sinó també les vivències de tot un poble.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa