VadeVi
Unió de Pagesos denuncia una baixada del preu del raïm d’un 30% a la Terra Alta
  • CA

!--akiadsense-->

Unió de Pagesos a la Terra Alta reclama “responsabilitat i coherència a aquells compradors de raïm que han anunciat baixades del preu, ja que, en plena campanya, s’estima que la producció a la comarca s’escurçarà entre el 20% i el 30%, segons varietats i municipis, i el producte serà d’alta qualitat”.

Enmig de la crisi pels preus del raïm del cava, el sindicat ja anunciava a principi d’agost la previsió de davallada de producció i manifestava que no serien “justificables ni tolerables per als productors baixades de preu del raïm”.

Ara, en un comunicat, Unió de Pagesos insta als compradors que anuncien o ja compren raïm a preus per sota dels de la campanya passada a un replantejament i demana que rectifiquin, com a mínim que igualin els preus del 2018, atenent al fet que no hi ha una justificació de mercat, vista la collita més curta i la bona evolució dels indicadors de la denominació d’origen. Asseguren que altres elaboradors no estan comprant per sota d’aquest preu d’acord amb les circumstàncies actuals.

En el mateix doumcent, el sindicat recorda, doncs, “la millora constant dels indicadors econòmics de les denominacions d’origen vitivinícoles catalanes, especialment també a la comarca de la Terra Alta, on cellers privats i cooperatives estan fent un esforç reconegut, però també tota la pagesia, per proveir els primers de raïm de qualitat. Així, és la feina del conjunt del sector que any rere any dona uns bons resultats i situa la comarca com un referent en el món del vi”.

D’aquesta manera, afirmen, “no s’entendria una caiguda no justificada del preu del raïm, de la mateixa manera que no s’entendria una abaixada de preus del producte final, atès que els costos d’elaboració i comercialització del producte, d’una altíssima qualitat, no van a la baixa, com tampoc ho fan els costos de producció de la matèria primera de la pagesia”.

Finalment, des d’Unió de Pagesos, recorden que els indicadors econòmics de les denominacions d’origen vitivinícoles catalanes són positius. Catalunya exporta un 75% del vi que produeix, i ha registrat un augment en el volum d’exportacions en els darrers anys (230 milions de litres al 2017 enfront 149 milions el 2010). També ha superat rècords constants de facturació (627 milions d’euros el 2017 respecte als 359 milions d’euros el 2010) gràcies a un lleuger augment dels preus mitjans d’exportació (2,73 euros/litre al 2017 respecte dels 2,41 euros/litre del 2010), segons l’últim informe de l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa