VadeVi
Els vins de la varietat morenillo ja poden tenir la denominació Terra Alta
  • CA
Raïm Morenillo!--akiadsense-->

La Denominació d’Origen Terra Alta ja compta amb la morenillo entre les varietats de raïm autoritzades al seu Plec de Condicions. El passat divendres, la modificació del Plec va ser publicada al BOE (Boletín Oficial del Estado), resolent així una reivindicació històrica del Consell Regulador. Un procés que ha durat més de 12 anys.

La voluntat del Consell Regulador d’incloure aquesta varietat al Plec de Condicions respon a la prioritat de preservar les varietats de caràcter emblemàtic, símbols d’identitat i tradició de la DO Terra Alta, així com aprofitar la diversitat i singularitat del terrer, i treballar contínuament per la millora de la qualitat dels seus productes emparats d’acord amb les necessitats del mercat.

La morenillo, de la qual es poden trobar ceps gairebé centenaris a la comarca, és una varietat que s’adapta perfectament a la climatologia i el terrer de la DO Terra Alta. A més, algunes proves de consum de caràcter experimental, realitzades durant aquest temps d’espera fins a la seva autorització, revelen que aporta uns paràmetres organolèptics de molta qualitat i molt valorats tant pels tècnics com pel consumidor final. La morenillo sovint és descrita amb complexitat i destacant atributs com ara l’elegància, la subtilesa, la frescor, l’acidesa, l’especiat i la delicadesa.

Actualment no hi ha un registre oficial de vinyes de morenillo a la comarca. Tot i que es calcula que deu haver-hi unes 10 hectàrees plantades, també es preveu que la superfície de morenillo sigui superior a aquesta dada.

La morenillo és una varietat de poc grau i poc color que aporta molta acidesa als vins, així com gran quantitat d’aromes primaris, un atribut cada cop més valorat pel consumidor. Gràcies a aquests atributs i a la seva singularitat, pot ser la combinació perfecta per a les varietats negres més representades a la DO Terra Alta, com són la garnatxa i la carinyena.

A partir d’ara, la possibilitat de fer cupatges d’aquestes varietats tan implantades a la comarca amb la morenillo, expliquen des de la mateix denominació, ajudarà a equilibrar i arrodonir els vins de la Terra Alta, aportant acidesa i frescor, i dotant-los d’una expressió pròpia i diferenciada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa