A Catalunya tot parla de vi. Cada jaciment, el paisatge, cada vinya, celler, pagès o enòleg sumen relat a la història d’un territori llargament vinculat amb la cultura vitivinícola. El cert és que Catalunya ve de gust i viatjar per la seva geografia també és tastar els gustos que et proposa, que t’ajuden a entendre l’autèntica essència de la terra que trepitges: racons de natura inimaginable, pobles medievals aturats en el temps, arquitectura sorprenent, museus, cultura i, també, un mosaic de varietats, artesans i tradicions que no surten a les guies i que ben segur t’agradarà descobrir.

La varietat d’ingredients i matèries primeres de la terra és la base d’una singularitat única que conformen un patrimoni agroalimentari incomparable i tastar-los t’aproparà a persones que tenen cura de la terra i de l’entorn, que fan i desfan per deixar un llegat a les futures generacions: des dels pagesos inquiets als artesans intrèpids passant pels viticultors compromesos. Els gustos de Catalunya són el llegat d’un país. Per això, degustar és caminar i conèixer fins als racons més insòlits del territori on mai faltarà una bona copa de vi.

Observant el raïm a les vinyes a l’espai natural Raimat Natura (Lleida) | Foto: Agència Catalana de Turisme

Tradició vinícola a l’ADN

Si d’alguna cosa s’impregna l’ADN de Catalunya és del vi. No hi ha dubte que som un país de vinya i de tradició viticultora. La història de la vinya i el vi de Catalunya és una constel·lació de petites i grans aventures que, al marge de grans vins, ha modelat el paisatge de manera persistent i silenciosa fins a deixar-lo tal com és ara. No hi ha un únic paisatge de vi, n’hi ha tants com vins diferents de les dotze denominacions d’origen que hi ha al territori.

Grans i petits productors obren les portes dels seus cellers, amb una oferta que supera els tres-cents projectes visitables i 9 rutes del vi que permeten conèixer de ben a prop el dia a dia d’un sector que treballa per a recuperar i reivindicar varietats autòctones i respectar al màxim el paisatge i l’entorn. L’enoturisme és una de les grans apostes de Catalunya. I la gran sort que tenim, és que cada cop existeix una oferta més àmplia i consolidada, més rica i diversa, que ajuda a fer d’altaveu d’aquesta històrica relació amb la collita del raïm i la transformació del seu fruit en vi.

Brindis durant el tast de vins i olis del productor Can Suriol, a Font-rubí | Foto: Francesc Castro Cirac / Agència Catalana de Turisme

Un celler immens al teu abast

Entre aquesta oferta, hi ha la possibilitat de visitar cellers monumentals, colar-se en alguna de les majestuoses catedrals del vi modernistes, moltes d’elles obra d’un dels cèlebres arquitectes vallencs, Cèsar Martinell -deixeble de Gaudí-; i tot plegat, mentre tastes els productes i t’amares dels coneixements de propietaris, sommeliers i enòlegs. 

Els cellers ofereixen multitud d’activitats per descobrir-te els seus vins tot coneixent el territori: per posar alguns exemples, pots fer un glop enmig de vinyes, endinsar-te en refugis antiaeris de la Guerra Civil que ara són espais per deixar reposar els vins amb bombolles o compartir un dinar de verema en una cabana de pedra seca de més de 100 anys.

I això no és tot. Hi ha multitud de tradicions i esdeveniments al país que giren entorn del vi. Pots veremar durant uns dies i participar en aquesta festa mil·lenària, ballar als festivals de música que se celebren en cellers, gaudir de recitals de poesia davant de premses del segle XVI o divertir-te amb la família recorrent la vinya en una gimcana infantil. Hi ha opcions per a tots els gustos, i mai millor dit.

Consulta aquí totes les opcions que ofereix el món vinícola català.

Tast d’oli a les Oliveres Mil·lenàries d’Ulldecona (Terres de l’Ebre) | Agència Catalana de Turisme

Enoturisme i oleoturisme

I si ets dels qui t’agrada l’oli i tota la cultura que l’envolta, sàpigues que podràs combinar l’enoturisme amb l‘oleturisme, ja que molts cellers de Catalunya tenen el seu propi molí i elaboren oli d’oliva. Al Priorat, el celler Masroig ofereix tasts dels productes que elaboren al celler de la DO Protegida Siurana. A la Terra Alta, el celler modernista del Pinell de Brai, elabora també oli verge extra. Combinar un tast de vins amb un d’olis verges pot ser una experiència molt saborosa.

Tastant història i relats ancestrals

En definitiva, per explorar Catalunya en tens prou amb un mapa de regions de vi, amb deixar-te caure per territoris històricament vinculats a la vinya que tenen cada cop una més àmplia varietat de productes i projectes que permeten descobrir i aprendre sobre aquest vessant de la nostra cultura. Vagis on vagis, Catalunya brinda sempre al voltant de la taula moments memorables per a tothom.

Si t’agrada menjar i beure bé; si vols viure un país on la passió per la viticultura es troba en cada copa, en els productes artesans, en la seva gent, les seves tradicions i el seu dia a dia, Catalunya t’espera. Que vagi de gust!

Per a més informació, podeu fer clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa