Catalunya ve de gust i parla de vi durant tot l’any: ho fa a través dels productes vinícoles que ens agrada destapar i compartir, però també a través de la vinya i dels seus cicles, que mostren evolució i vida al llarg dels 365 dies del nostre calendari.
Sigui com sigui, i si bé al gener és temps de poda i els ceps es mostren purs, despullats, quan arriba el setembre les vinyes es mostren esplendoroses, perquè estan a punt de viure un dels moments més importants del seu cicle vital: la verema. Després de cuidar la planta amb cura els darrers dotze mesos, arriba el moment de collir el raïm, de recol·lectar el fruit del cep que ens servirà per a iniciar, de nou, procés de vinificació i reomplir el rebost amb els vins de l’anyada.

Visita a les vinyes i celler durant la verema
El turisme del vi també utilitza els principals moviments a la vinya com a motiu d’atracció per a les persones que volen conèixer millor aquest sector. Hi ha fins a tres-cents cellers que obren les portes a visitar-los en algun moment de l’any, que organitzen experiències vinculades a l’enoturisme i que fins i tot conviden a aprendre com es fa una verema: ser partícips de com entra el raïm a les màquines i comença el procés de fermentació; passejar entre vinyes mentre hi circulen tractors carregats de gotims. Fins i tot, hi ha qui convida a participar en la recollida i viure i gaudir d’una jornada divertida de verema.

Les Rutes del Vi de Catalunya
Els americans utilitzen el concepte road trip per a definir aquella escapada en vehicle que permet viure milers d’aventures. A Catalunya, existeixen fins a 9 rutes que s’han conceptualitzat i desenvolupat tenint el vi com a eix central, i des d’on s’organitzen tota mena d’activitats al llarg de l’any, algunes de les quals coincidint el mes de setembre amb l’època de verema. Les nou rutes estan vinculades a alguna de les dotze denominacions d’origen que té Catalunya.
De sud a nord, comencem per la Ruta del Vi DO Terra Alta, una escapada a un dels paradisos rurals més desconeguts de Catalunya que es poden recórrer caminant o en bicicleta a través de la Via Verda que connecta la comarca amb el Baix Ebre. El temple de la garnatxa blanca és també un espai de gaudi per als amants de l’arquitectura, ja que podran visitar dues de les anomenades catedrals del vi, una a Gandesa i l’altra al Pinell de Brai, construïdes per l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell.
Seguim pujant i ara la parada obligatòria és a descobrir les propostes de la Ruta del Vi de la DOQ Priorat, un territori de pendents impossibles, de paisatges heroics i de llarga tradició històrica vinculada amb l’elaboració de vi. De fet, a Escaladei es va establir el primer monestir cartoixà de la península Ibèrica, la Cartoixa d’Escaladei, un monument que pots (i has de) visitar i que servirà com a punt de partida per seguir descobrint aquesta regió plena de petits cellers i de vins de reconeguda reputació tant en àmbit nacional com internacional.
El trepat és la varietat insígnia de la Conca de Barberà, i aquesta pot ser una gran excusa per a qui vulgui conèixer (i gaudir) millor dels vins fets amb aquesta varietat de raïm, que proporcionarà un excel·lent maridatge de patrimoni, cultura i vi. La Conca és també lloc de pelegrinatge per qui vulgui visitar catedrals del vi i el lloc per perdre’s amb la Ruta del Cister.
L’herència romana dels vins de la DO Tarragona és innegable. Al segle I dC l’imperi romà va ser un gran impulsor dels vins a les comarques tarragonines. L’àmfora que apareix al logotip de la denominació d’origen ja s’utilitzava en aquella època per emmagatzemar i transportar el vi des de Tarraco fins a Roma. I així ha seguit fins avui, que continua sent un dels territoris més interessants per visitar i perdre’s. Conèixer algunes de les catedrals del vi, també presents al territori, o descobrir les singularitats dels productors que es reparteixen arreu de quatre comarques del país: Baix Camp, Tarragonès, Alt Camp i la Ribera d’Ebre.
El Penedès és el territori vitivinícola més vast de tota Catalunya i també qui fa la producció més gran de raïm. S’hi pot conèixer història, a través del jaciment de Font de la Canya, visitar cellers i gaudir de la seva oferta enoturística o perdre’s a peu o en bicicleta entre vinyes, ja que la seva Ruta del Vi inclou moltes experiències per aquest tipus de públic, i a pocs quilòmetres de Barcelona.
Per als qui encara vulguin fer menys quilòmetres des de la capital, poden fer escapada a Alella. Territori petit, amb pocs cellers, però amb moltes coses a dir. De fet, durant anys els seus van ser els vins preferits de la burgesia catalana, que trobava en les seves panses blanques, varietat de raïm insígnia, els millors vins per compartir a taula. I en l’actualitat, continuen sent referents i van incorporant activitats de natura i paisatge amb passejades entre vinyes i amb vistes al mar.
Al Pla de Bages s’hi conserven més de quatre mil barraques de vinya, exemples de la importància d’un territori ric i íntimament lligat a la viticultura que històricament havia albergat més de 27.000 hectàrees de vinya. En l’actualitat, les visites als cellers són un must, però sobretot ho és escapar-se pel parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el massís del Montcau i descobrir aquestes construccions icòniques de pedra seca. Ah, i també amb bones vistes, en aquest cas, de Montserrat.
La zona de Ponent, anomenada Costers del Segre, és un dels territoris més amplis i diversos de la Catalunya vinícola. Els separen 150 quilòmetres entre la plana de Lleida i les muntanyes del Pallars. D’aquí que sigui un territori extremadament ric i variat, amb opció de tastar bons macabeus, vins d’alçada o de fer una passejada per la Seu Vella i descobrir tots els detalls amagats que mostren la seva estreta relació amb el món del vi. En una d’aquestes visites, pregunta també per l’oli, que també és un producte excepcional.
La fi de festa la podem fer amb una breu aturada a l’Empordà. A la regió on hi ha Empúries, un dels orígens del vi a Catalunya, que ofereix paisatges excepcionals i la possibilitat de gaudir d’experiències úniques en un entorn singular com és la Costa Brava. Terra de Salvador Dalí i Josep Pla, la regió concentra un gran patrimoni històric, cultural i paisatgístic, una gran quantitat de cases rurals i hotels amb encant, i una creativitat gastronòmica de gran prestigi mundial, amb referents com Ferran Adrià o els germans Roca.

Catalunya i les seves tradicionals ‘Festes del Vi’
Complementant l’oferta que guien les rutes del vi del territori, Catalunya és també país de festa, de gresca i d’activitats al voltant d’una taula. En aquest sentit, de punta a punta del territori s’organitzen més de 180 esdeveniments enogastronòmics cada any. N’hi ha de tota mena i per a tots els gustos i edats. Repassem les que coincideixen amb aquest mes de setembre.
A Alella, la Festa de la Verema és una de les més icòniques del territori, una de les més esperades durant l’any; però també ho és la tradicional Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, que recorda la gran plaga que va arrasar les vinyes d’Europa entre finals del segle XIX i primers del XX. L’Empordà també es vesteix de festa per celebrar la verema durant el mes de setembre, i a Falset ofereixen l’oportunitat de recordar o conèixer com es feia “una verema a l’antiga“, en la qual s’ofereix un viatge en el temps per anar a collir el raïm amb carros i mules, fer una piada -o trepitjada- de raïm per acabar la jornada fent un tast dels vins del territori. Podeu recuperar el calendari de fires del vi per mesos, seguint aquest enllaç.
I per a més informació general sobre les activitats d’enoturisme a Catalunya, aquí teniu l’enllaç que necessiteu.
Informació amb el suport de l’Agència Catalana de Turisme.
