VadeVi
Enoturisme amb aromes de Hollywood, a Jean Leon
  • CA

Asier Vivanco, coordinador del Centre de Visites Jean Leon, rep i atén les persones que s’apropen a descobrir el celler i les acompanya per un recorregut que combina relats de la història del projecte, amb el tast de vins i la descoberta d’alguns racons especials del celler, com la llibreria on hi reposen les antigues anyades. 

“Hi ha visitants que venen al celler per primer cop i en descobreixen els vins, d’altres s’enamoren dels paisatges de vinya, però sobretot, marxen admirats per una història de cine d’un personatge com Jean Leon, la qual volem seguir repetint i recordant també a través de l’enoturisme“.

De fet, aquests dies d’estiu, el projecte ha obert les portes a activitats adaptades a la situació actual amb estrictes mesures de seguretat, aforaments limitats i activitats que es realitzen preferentment a l’aire lliure. Entre les opcions, es pot gaudir d’una visita amb tast de vins, recorreguts a peu o amb segway entre vinyes, experiències enogastronòmiques, i activitats especials com ‘La Nit d’Estrelles’, que s’organitza coincidint amb Sant Llorenç; o les visites teatralitzades que reprodueixen fragments de la vida de Jean Leon.

Compartim tot seguit un tastet del recorregut que endinsa el visitant en la vida de Jean Leon a través dels seus vins i de la seva història amb aromes de Hollywood.

Racons del celler de Jean Leon | E.V.

Som el primer celler del Penedès i el segon a Catalunya d’obtenir la certificació de Vins de Finca, concretament per quatre dels nostres vins: Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva, Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva, Vinya Palau Merlot i Vinya Gigi Chardonnay…

L’any 2013 és una data marcada en daurat al calendari de Jean Leon perquè fou quan aquests quatre vins van aconseguir el més alt reconeixement oficial que poden rebre els vins a Catalunya. No n’entrava un, sinó quatre, a la punta de la piràmide, certificant l’aposta arriscada d’un aventurer que va aconseguir fer les Amèriques però que va trobar en el Penedès el lloc idoni per construir el seu projecte vitivinícola. 

Vinya Palau Merlot és un homenatge a la seva ciutat natal de Santander

  • 100% merlot procedent d’una petita parcel·la de 10 hectàrees on s’hi cultiven ceps plantats l’any 1991.  
Vinya Palau, un dels vins de Finca de Jean Leon | E.V.

Jean Leon -o Ceferino Carrión- va esdevenir un personatge molt estimat i popular a Hollywood, on gràcies al seu restaurant La Scala de Beverly Hills, es va relacionar amb grans noms del cinema de l’època com James Dean, Frank Sinatra o Marilyn Monroe. La seva, però, és una història de superació, la d’una persona que sempre va mirar endavant malgrat les adversitats. De fet, els seus orígens estan en una fugida endavant quan la família es va veure obligada a emigrar de Palau (Santander), escapant d’un incendi on van perdre la casa i les propietats. El protagonista de la història, a més a més, va haver de superar alguns moments molt difícils abans d’arribar a Amèrica, recordant per exemple que no va aconseguir un passatge per creuar l’Atlàntic, des del port de Le Havre, fins al vuitè intent. 

Vinya Le Havre ret homenatge al port que el va dur de París a Nova York 

Un cabernet sauvignon amb un petit percentatge de cabernet franc que neix d’un singular terreny d’unes 16 hectàrees de vinya 

Vinya Le Havre, un dels vins de finca de Jean Leon | E.V.

Sigui com sigui, la realitat és que ara se’l recorda especialment per la seva època d’èxit a La Scala envoltat d’estrelles de cinema, o pel fet d’haver estat proveïdor de vins per diversos presidents nord-americans, com el cas d’aquell 1981 en què va acompanyar el sopar d’investidura de Ronald Reagan. La Scala, un somni fet realitat, havia de donar nom al seu vi més icònic, el que va embotellar precisament per poder oferir-lo als seus clients més selectes. I és que malgrat el restaurant disposava d’un celler molt ampli i complet amb referències de tots els grans països productors del món, ell va tenir clar que volia embotellar i servir vins que ell mateix crearia. I aquí comença una nova història que l’arrelaria d’alguna manera al Penedès. 

Vinya La Scala, el vi icònic del celler que pren el nom del restaurant de Beverly Hills 

Cabernet sauvignon procedent de la vinya La Scala, de 8 hectàrees, plantada l’any 1963. Cada nova anyada, il·lustra l’etiqueta un artista de renom i en l’actual anyada al mercat, la 2013, ha estat obra de Gloria Muñoz, qui ha capturat el paisatge del Penedès, immortalitzant una posta de sol entre les vinyes.

Vinya La Scala, el vi més icònic de Jean Leon, també es vi de finca | E.V.

Un home, un temps, un vi 

… En la recerca de les millors terres per elaborar un vi a l’altura de la selecta clientela del seu restaurant La Scala, situat a Beverly Hills, Jean Leon adquireix 150 hectàrees al Penedès…

Jean Leon era un gran enamorat del vi francès, i s’hi va emmirallar a l’hora de decidir quin tipus d’elaboracions crearia i les varietats amb què les faria possibles. D’aquí que l’any 1963 se substituïssin els ceps locals d’aquesta finca penedesenca per cabernet sauvignon, cabernet franc i chardonnay, amb empelts procedents d’alguns cellers francesos de renom. No content amb això el celler, construït enmig de la finca, també es va inspirar en l’estil d’un Château de Bordeus. 

Vinya Gigi, l’homenatge a la filla i al concepte de família 

100% chardonnay que neix d’una singular vinya de 5 hectàrees plantada l’any 1967. 

Vinya Gigi, Vi de Finca de Jean Leon | E.V.

L’any 1994, detecten càncer de laringe a Jean Leon i va decidir vendre el celler a la família Torres, confiant el seu llegat més preuat per tal de donar continuïtat als vins que porten el seu nom. L’any 2002, la nova propietat va inaugurar el nou centre de visites, dissenyat per l’arquitecte Domingo Triay, amb inspiració al més pur estil californià dels anys 50’. 

Allò que va crear un visionari, una persona que va apostar i posar el Penedès al món, ara ho continua Mireia Torres Maczassek, enòloga i cinquena generació de Família Torres, qui exerceix de Directora del celler, qui treballa de la mà de l’enòloga Roser Catasús. Totes dues han donat seguiment al llegat de Jean Leon, mantenint viva la seva memòria i incorporant algunes novetats vinícoles al projecte.

Per exemple, amb elles s’ha vist sortir al mercat la gamma 3055 -recordant el número de placa del taxi que va conduir als Estats Units- que comprén un vi blanc, un negre i un rosat; una línia de vins experimentals que, seguint la filosofia de Torres, ofereix produccions molt limitades que reten homenatge a la versió mes intuïtiva i experimental del protagonista de la història. I, com a més recent incorporació, un projecte enoturístic que dona la benvinguda al celler a les persones que volen compartir o viure en primera persona la història d’aquest cèlebre personatge. 

Entrada principal de Jean Leon, al Penedès | E.V.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa