La irrupció de la Covid-19 ha constatat la fragilitat extrema, entre moltes altres coses, del sistema turístic català i també de la dependència excessiva que en té l’economia catalana. Lluny de la massificació i models nascuts en la segona meitat del segle XX, han anat apareixent propostes alternatives que aposten per un turisme social i comunitari, responsable i allunyat de les dinàmiques dels grans touroperadors. I és aquí on la gastronomia i el patrimoni culinari poden ser decisius en la construcció d’una nova oferta i, en definitiva, d’un model més beneficiós per al territori. Què ha fallat fins ara? Podem revertir la situació actual? Com? Aquestes són les preguntes que mirarà de respondre la Cooperativa L’Olivera en el diàleg que han organitzat aquest proper 8 de juliol a les 18:30h a l’era de Can Calopa, un diàleg per al que les inscripcions estan obertes a la seva pàgina web.

La sessió serà moderada per la sommelier, consultora, periodista i divulgadora Ruth Troyano, amb una prolífica carrera en el sector i una veu imprescindible al món del vi català, l’enoturisme i la gastronomia. Troyano acompanyarà Maria Nicolau, cuinera d’El Ferrer de Tall, col·laboradora a Catalunya Ràdio i TVE i que té una visió àmplia de la cuina que abarca el paisatge, el sector primari, l’etnografia, el feminisme i la memòria, allunyada sempre del folklore estètic; i Ernest Cañada, investigador, comunicador i coordinador d’AlbaSud, una associació barcelonina però d’abast internacional que s’especialitza en la investigació i la comunicació per al desenvolupament en el turisme responsable, el treball just i els béns comuns, amb un discurs crític amb el turisme de masses i favorable a models que beneficiïn les poblacions locals, el medi ambient, els treballadors del sector, la sostenibilitat i l’equitat.

A més, el diàleg anirà acompanyat de la degustació de Vinyes Trobades, un vi que representa “la viticultura ancestral feta ampolla”, “intens i llaminer” i que “parla del passat per esbossar-nos el futur”.