VadeVi
Montse Nicolàs (Carretera del Vi): “Entre tots protegim un territori molt fràgil”
  • CA

Montse Nicolàs no només és la propietària del celler Torreblanca, a Sant Miquel d’Olèrdola (Alt Penedès) sinó que també és la presidenta de l’associació que organitza la Carretera del Vi. Aquesta ruta, fundada el 2015, ha rebut el Premi Vinari Turisme de Barcelona 2021 a la Millor Iniciativa Enoturística, i Nicolàs destaca la “il·lusió” d’aquest reconeixement, que agraeix en nom dels tretze cellers que en formen part. “Sempre fa il·lusió rebre un premi”, explica, “però rebre’l tots tretze, que tenim històries, mides i enfocs tan diferents, és únic”, i confia que aquest projecte conjunt “no s’acabi mai”.

Els trenta-cinc quilòmetres de la Carretera del Vi, apunta Nicolàs, són “la història d’una antiga ruta, que ja feien servir com a mínim els romans”, que servia per dur el vi de l’Alt Penedès fins a Vilafranca i d’allà a Sitges, on sortien “cap a tota la Mediterrània”. Catalunya, recorda, és terra de vins des de fa molts segles, i aquesta mateixa ruta, de fet, també es va fer servir durant l’Edat Mitjana. Tota aquesta història, la de la terra i també la de qui la treballa, és la que expliquen a la Carretera del Vi, que compta amb la col·laboració de set ajuntaments i també d’alguns dels museus que hi ha aprop, que Montse Nicolàs espera que siguin “molts més” en el futur. A la ruta, a més, també hi ha dos castells, i ben aviat s’hi sumarà un tercer.

Un dels paisatges que es poden veure des de la Carretera del Vi del Penedès
Un dels paisatges que es poden veure des de la Carretera del Vi del Penedès

“Molts dels cellers participants són petits, com Torreblanca mateix, i fem enoturisme perquè la gent vol conèixer la nostra història i els nostres productes”, explica. És per això que, quan es va proposar aquest projecte, “tothom s’hi va unir de seguida”. Des d’aleshores, van junts en un projecte que, remarca, els fa sentir “molt orgullosos”. “Entre tots protegim un territori molt fràgil”, diu Nicolàs, que recorda que “enoturisme, al cap i a la fi, és ensenyar casa teva, encara que a partir d’aquí cada celler organitzi les seves activitats”.

A nivell pràctic, la Carretera del Vi funciona de la manera següent: cada client pot donar-se d’alta a la pàgina web i obtenir el seu passaport. A partir d’aquí, pot trucar a cada celler per fer una reserva i visitar-lo, i a cadascun rebrà un segell per al passaport. A mesura que es van visitant tots els cellers, fins i tot hi ha alguns obsequis per als clients. Des del primer moment, a més, la ruta es pot fer de manera sostenible: gràcies al suport de Nissan, la Carretera del Vi ofereix la possibilitat de fer-la tota amb un vehicle elèctric, fins i tot sortint de Barcelona.

|

Aquests primers anys, Nicolàs també ha vist com el projecte ajudava a crear sinèrgies entre els cellers: “parlem dels clients, fem recomanacions… és molt bo per conservar la nostra terra i el que hi fem”. També poden compartir “problemes i solucions” comunes, com a cellers que comparteixen una terra, i haver trencat “la cultura pagesa de no confiar en el veí”, apunta Nicolàs, els ha donat “molta alegria i molta seguretat”. És per això que el projecte funciona, creu:: “si no hi hagués il·lusió seria difícil que ens poséssim d’acord, i és un orgull formar part d’aquest grup”.

Montse Nicolàs també es mostra convençuda que rebre un Premi Vinari no només els fa molt feliços sinó que, “després de l’any i mig que hem tingut”, els donarà “una bona empenta” en aquesta tornada a la normalitat. El futur, diu, és “agrupar més agents del territori i que tothom conegui el Penedès i els seus vins”. Cadascú treballa a la velocitat que pot, és clar, perquè tot ho fan els mateixos cellers, però està contenta perquè tenen “un bon equip” per continuar treballant. Una de les coses que li fa més il·lusió tornar a celebrar, reconeix, és la Festa de la Floració, de què cada any s’encarrega un celler diferent i que ara fa dos anys que no se celebra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa