Els vins i la gastronomia de l’Empordà són grans ambaixadors del territori i esdevenen un atractiu més a l’hora de triar fer-los una visita. A Figueres, ho tenen clar i saben que la seva oferta enogastronòmica és un actiu a potenciar. Per això, han posat en marxa diverses accions per donar-la a conèixer com aquests itineraris “d’enotursime urbà” que recorren racons de la ciutat i conviden a tastar i perdre’s per les bondats dels productes i creacions culinàries locals.

De rutes se’n poden triar tres. Organitzades per l’Ajuntament de Figueres, i de la mà de la sommelier Laura Masramon, l’opció està entre maridar projectes i sabors a partir dels itineraris que passen per la “Torre Galatea“, la “DO Empordà” o el “Mercat de Figueres“. En totes i cadascuna de les rutes, hi ha parada i fonda en algun establiment de restauració que permet degustar plats típics de la gastronomia local i conèixer les varietats tradicionals amb què s’elaboren els vins empordanesos.

Cuina del restaurant Bocam | Turisme Figueres

En Dídac Fernández és el responsable del restaurant Bocam, un dels establiments que col·laboren amb la iniciativa i que rep els visitants que fan la ruta DO Empordà. Comenta que intenten sorprendre els grups oferint productes que defineixen la cuina empordanesa, donant-li un toc modern, o cuina de fusió. “Els servim un tastet de pa bao farcit de xai de l’Empordà”, dirà, i ho fem donant molt de protagonisme al producte de quilòmetre zero perquè volem compartir la nostra terra i mostrar qui som des del punt de vista gastronòmic”. En aquest sentit, afegirà, “apostem i servim elaboracions modernes que permeten assaborir un trosset de l’Empordà”.

“El xai del Bocam és una elaboració plena de matisos i que combina molts sabors“, comenta la sommelier Laura Masramon, per això, acostumo a maridar-lo amb vins negres de l’Empordà que tinguin un bon cos i uns quants mesos de criança o guarda”.

Participants a la ruta, en una parada a Can Jeroni | Turisme Figueres

La sommelier insisteix que un dels punts forts d’aquests itineraris està en la història i els relats que acompanyen el passeig. I el cert és que, i així ho compateix, cada racó, cada restaurant, cada persona aporten un significat especial al conjunt de l’activitat. “Donem veu al territori a través de la seva riquesa i de persones que l’estimen i reivindiquen, i això cada maridatge ho ha de saber explicar”. En el cas de Can Jeroni, una de les particularitats que el fan especial -i que d’alguna manera condiciona la tria dels vins- és una històrica vinculació que tenen amb el celler Martí i Fabra. I és que un racó de l’establiment encara s’hi conserven botes velles que sempre han servit, a doll, el seu vi.

“Fa tants anys que el vi d’aquest celler empordanès forma part de la història de Can Jeroni, que no tindria cap sentit no incorporar-lo en el maridatge que oferim als visitants d’aquesta ruta”, diu Masramon. I així és que als participants de la ruta que transcorre pel “Mercat de Figueres” poden conèixer un o altre vi de la gamma d’aquest celler empordanès.

Aquests maridatges, a Can Jeroni, acostumen a ser amb arrossos. “Fets a la cassola”, puntualitzarà Roser Bronsoms des dels fogons de l’establiment. “A casa som de cuinar el producte de temporada i proximitat, la meva iaia així ho feia, i nosaltres ho seguim fent”, comenta amb orgull. “Si és època de faves, o de carxofes, cuinem amb aquests ingredients”. I així ho fan, obrint les portes del seu local, davant per davant del mercat, on sempre han establert un vincle especial amb la pagesia i la gent que treballa la terra.

Participants en una de les visites al Restaurant El Motel | Turisme Figueres

Del Restaurant El Motel s’explica que és un lloc on sempre hi trobes les últimes novetats vinícoles. Vins de petita producció, en moltes ocasions força desconeguts pel mercat. I això facilita que sempre hi hagi a ma -i disponibles per destapar- marques úniques que trobaran bona parella en els plats de cuina catalana moderna i d’avantguarda que hi elaboren.

Jaume Subirós, responsable del projecte, comenta que preparen tapes diferents per a cada visita, sent fidels, això sí, al producte empordanès. Productes de mar i muntanya, anxoves, bacallà, naps de Capmany…, que permeten mostrar la seva particular manera d’entendre la cuina.

“Iniciatives com aquestes que organitza l’Ajuntament, explica Subirós, sumen valor afegit a l’hora de donar a conèixer el territori i a més a més, en el nostre cas, permet que arribem a persones que potser no ens coneix o no ens havia visitat mai”. Per cert que al restaurant també hi tenen una petita botiga de productes gourmet, on s’hi pot aconseguir algun d’aquests vins o altres productes del territori.

Informació pràctica dels itineraris

Les properes rutes programades tindran lloc els dies 27 de novembre, i els 5, 7, 12, 18 i 29 de desembre. Totes elles, en horari de matí, començant a les 11:00h i que s’allargaran fins a quarts d’una del migdia.

Pel que fa als preus, hi ha una tarifa general de 25 euros, i preus especials per a estudiants, carnet jove, jubilats i nens de fins a 17 anys. La visita també està disponible amb llenguatge de signes, que cal demanar amb antelació, i és accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Més informació i reserves, a través d’aquest enllaç.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa