Els vins i la gastronomia de l’Empordà són grans ambaixadors del territori i esdevenen un atractiu més a l’hora de triar fer-los una visita. A Figueres, ho tenen clar i saben que la seva oferta enogastronòmica és un actiu a potenciar. Per això, han posat en marxa diverses accions per donar-la a conèixer com aquests itineraris “d’enotursime urbà” que recorren racons de la ciutat i conviden a tastar i perdre’s per les bondats dels productes i creacions culinàries locals.
De rutes se’n poden triar tres. Organitzades per l’Ajuntament de Figueres, i de la mà de la sommelier Laura Masramon, l’opció està entre maridar projectes i sabors a partir dels itineraris que passen per la “Torre Galatea“, la “DO Empordà” o el “Mercat de Figueres“. En totes i cadascuna de les rutes, hi ha parada i fonda en algun establiment de restauració que permet degustar plats típics de la gastronomia local i conèixer les varietats tradicionals amb què s’elaboren els vins empordanesos.

En Dídac Fernández és el responsable del restaurant Bocam, un dels establiments que col·laboren amb la iniciativa i que rep els visitants que fan la ruta DO Empordà. Comenta que intenten sorprendre els grups oferint productes que defineixen la cuina empordanesa, donant-li un toc modern, o cuina de fusió. “Els servim un tastet de pa bao farcit de xai de l’Empordà”, dirà, i ho fem donant molt de protagonisme al producte de quilòmetre zero perquè volem compartir la nostra terra i mostrar qui som des del punt de vista gastronòmic”. En aquest sentit, afegirà, “apostem i servim elaboracions modernes que permeten assaborir un trosset de l’Empordà”.
“El xai del Bocam és una elaboració plena de matisos i que combina molts sabors“, comenta la sommelier Laura Masramon, per això, acostumo a maridar-lo amb vins negres de l’Empordà que tinguin un bon cos i uns quants mesos de criança o guarda”.

La sommelier insisteix que un dels punts forts d’aquests itineraris està en la història i els relats que acompanyen el passeig. I el cert és que, i així ho compateix, cada racó, cada restaurant, cada persona aporten un significat especial al conjunt de l’activitat. “Donem veu al territori a través de la seva riquesa i de persones que l’estimen i reivindiquen, i això cada maridatge ho ha de saber explicar”. En el cas de Can Jeroni, una de les particularitats que el fan especial -i que d’alguna manera condiciona la tria dels vins- és una històrica vinculació que tenen amb el celler Martí i Fabra. I és que un racó de l’establiment encara s’hi conserven botes velles que sempre han servit, a doll, el seu vi.
“Fa tants anys que el vi d’aquest celler empordanès forma part de la història de Can Jeroni, que no tindria cap sentit no incorporar-lo en el maridatge que oferim als visitants d’aquesta ruta”, diu Masramon. I així és que als participants de la ruta que transcorre pel “Mercat de Figueres” poden conèixer un o altre vi de la gamma d’aquest celler empordanès.
Aquests maridatges, a Can Jeroni, acostumen a ser amb arrossos. “Fets a la cassola”, puntualitzarà Roser Bronsoms des dels fogons de l’establiment. “A casa som de cuinar el producte de temporada i proximitat, la meva iaia així ho feia, i nosaltres ho seguim fent”, comenta amb orgull. “Si és època de faves, o de carxofes, cuinem amb aquests ingredients”. I així ho fan, obrint les portes del seu local, davant per davant del mercat, on sempre han establert un vincle especial amb la pagesia i la gent que treballa la terra.

Del Restaurant El Motel s’explica que és un lloc on sempre hi trobes les últimes novetats vinícoles. Vins de petita producció, en moltes ocasions força desconeguts pel mercat. I això facilita que sempre hi hagi a ma -i disponibles per destapar- marques úniques que trobaran bona parella en els plats de cuina catalana moderna i d’avantguarda que hi elaboren.
Jaume Subirós, responsable del projecte, comenta que preparen tapes diferents per a cada visita, sent fidels, això sí, al producte empordanès. Productes de mar i muntanya, anxoves, bacallà, naps de Capmany…, que permeten mostrar la seva particular manera d’entendre la cuina.
“Iniciatives com aquestes que organitza l’Ajuntament, explica Subirós, sumen valor afegit a l’hora de donar a conèixer el territori i a més a més, en el nostre cas, permet que arribem a persones que potser no ens coneix o no ens havia visitat mai”. Per cert que al restaurant també hi tenen una petita botiga de productes gourmet, on s’hi pot aconseguir algun d’aquests vins o altres productes del territori.
Informació pràctica dels itineraris
Les properes rutes programades tindran lloc els dies 27 de novembre, i els 5, 7, 12, 18 i 29 de desembre. Totes elles, en horari de matí, començant a les 11:00h i que s’allargaran fins a quarts d’una del migdia.
Pel que fa als preus, hi ha una tarifa general de 25 euros, i preus especials per a estudiants, carnet jove, jubilats i nens de fins a 17 anys. La visita també està disponible amb llenguatge de signes, que cal demanar amb antelació, i és accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Més informació i reserves, a través d’aquest enllaç.