L’Associació Tastavins de Juneda neix el 2017 amb dos amics aficionats al vi, Jaume Reig i Xavier Navarro, que comparteixen la idea amb altres companys i constitueixen la primera Junta Directiva amb els membres fundadors. Reig, president de l’entitat, i Navarro van comptar des dels primers dies amb el Ramon Griñó com un tercer puntal d’aquesta associació que és una referència de suport al sector del vi català des de la societat civil.

Com sorgeix la idea de Tastavins de Juneda?
Xavier Navarro: Amb el Jaume voltàvem per moltes fires de vins, participàvem en tastos… Un dia vam decidir per què no portar aquesta mena d’activitats al nostre poble i apropar la cultura de vi a la gent de la nostra comarca. Ràpidament, es van engrescar altres persones properes, però, el que no podíem pensar que en uns mesos ja faríem un primer tast amb més de cinquanta persones i que en poc temps seríem el centenar de socis.
Sou molts socis a l’entitat?
Jaume Reig: Actualment, tenim 106 socis i ja fa tres anys que tenim el mateix número perquè la capacitat de l’espai municipal que utilitzem per als tastos és de 56 persones. Considerem que amb més de 106 persones quedaríem sempre molts socis sense plaça; i era millor obrir llista d’espera. Ara tenim una trentena de persones que esperen que es vagin produint baixes per a poder entrar.
Sobta trobar una entitat com la vostra a Juneda, tots els membres sou del poble?
Xavier Navarro: Juneda té una xarxa d’associacions molt forta. Tenim unes seixanta associacions a la localitat. I podem dir que amb molt suport per part de l’Ajuntament. Una tradició associativa que fa que veïns d’altres pobles i ciutats del voltant, també hi participin d’aquestes entitats. De fet. El centenar de socis de Tastavins venen de més enllà de Juneda i les Garrigues. Tenim socis des d’Almacelles, la ciutat de Lleida, Espluga de Francolí… fins i tot de Girona.
Quin és el perfil de soci o sòcia que hi forma part de l’entitat?
Ramon Griñó: D’ençà que van constituir Tastavins el perfil dels seus membres és molt variat. Comptem amb funcionaris, com bombers o mosso d’esquadra, amb enginyers, empresaris, empleats de banca… Amb el temps, fins i tot tant el Xavier, com jo mateix, ens hem format com a sommeliers professionals. Homes i dones de perfils molt diferents, però que a tots ens agrada el vi i defensen els pagesos i productes de la terra.

A més a més dels tastos, quines activitats organitzeu?
Jaume Reig: “Si bé és cert que la nostra activitat més habitual són els tastos mensuals, la més gran i de la que estem més orgullosos és la Fira Tastavins de Juneda que organitzem amb l’Ajuntament del poble, i que aquest 2024 celebren la quarta edició. També fem visites a cellers i altres fires de vins. Recentment, vam organitzar una sortida a un celler amb calçotada”.
Com us reben els cellers?
Ramon Grinó: “La veritat és que estem molt satisfets per la resposta que rebem per part de tots els cellers que demanen col·laboració per fer un tast, una visita o participar en la fira. Potser en un primer moment, algun celler potser va pensar que això era un divertiment privat de quatre amics. Però, amb la nostra feina i seriositat, hem anat demostrant el nostre interès per la cultura del vi i la promoció del vi del país. Ara, tenim cellers que truquen a la porta per fer un tast. Però, el calendari no ens permet programar tantes activitats com ens agradaria…”
I tota aquesta activitat com es pot realitzar sense un gran pressupost?
Xavier Navarro: Som una entitat sense ànim de lucre. I les activitats que organitzem no busquen benefici. Els preus que fixem són més que populars i la major part de la feina que podria ser el muntatge i servei de les activitats, ens fem càrrec de manera voluntària els membres de Junta. Per la fira, socis i sòcies i les seves parelles també fan de voluntaris perquè tot sigui un èxit!”