L’elaboració d’un vi és un procés llarg i complex que requereix els coneixements de professionals que puguin seguir-ne i controlar-ne l’evolució. Una responsablitat, però, que tant aviat l’ampolla surt al mercat, recau directament sobre el consumidor que, abans d’obrir-la, ha de tenir presents algunes recomanacions per evitar que el producte es pugui fer malbé.
Els professionals recomanen:
- Protegir el vi de la llum, ja que podria provocar alteracions químiques com l’oxidació del vi.
- Guardar en un lloc fresc i amb temperatura constant. A la cuina, per exemple, no seria un bon lloc per guardar-lo perquè hi ha força canvis tèrmics. Un sòtan, un celler o un traster podrien funcionar bé.
- Evitar llocs amb humitats altes -podrien contribuir a la proliferació de fongs- o espais amb olors fortes.
- Tenir les ampolles en posició horitzontal per facilitar que el vi estigui en contacte amb el tap i no perdi elasticitat ni, en conseqüència, l’hermetisme necessari per evitar oxidacions.
- Que reposi en un lloc tranquil, evitant moviments i vibracions que poden afectar-ne la correcta evolució.
Aquest tipus de continguts es treballen durant el curs d’especialització de Sommelier que imparteix anualment Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi ">