VadeVi
Jordi X. Romero: «Un sommelier interpreta el vi, el consumidor l’ha de gaudir»

L’oferta educativa de Jesuïtes Sarrià inclou un curs d’especialització de sommelier que combina hores lectives d’estudi amb visites a cellers i que aposta per l’experiència pràctica que aporta el tast de molts tipus de vins diferents. Vins que il·lustren els continguts teòrics i que ajuden a l’estudiant a entrenar els sentits per a esdevenir un gran professional de la sommelieria.

Jordi Xavier Romero és el coordinador d’aquest curs. Format a França i amb àmplia experiència en el sector del vi, és un entusiasta d’aquest món i intenta traslladar tota la passió que sent per un àmbit que va descobrir gairebé per casualitat però que l’ha atrapat. Ara fa 15 anys que treballa a Sant Ignasi, el col·legi dels Jesuïtes a Sarrià.

– Què significa ser sommelier?

– Significa fer de mitjancer entre el productor del vi i la persona que el consumeix. Un sommelier és un dels principals prescriptors del vi, per això és imprescindible que tingui una formació i que desenvolupi unes capacitats determinades.

– Digui-me’n tres.

– Un sommelier ha de ser bon comunicador, ha de conèixer i dominar el llenguatge del vi per a descriure’l de la manera més precisa; ha de saber tècniques de venda, de comercial i màrqueting per convèncer al client de les grandeses del vi que té entre mans. I també ha de fer una mica de sociòleg, entendre el vi en funció de la persona o equip de gent que hi ha al darrera.

– Aquestes capacitats s’aprenen o són innates?

– Poden ser innates, però la formació ajuda a posar-les en ordre i a saber-les explotar de la millor manera. De fet, el curs que oferim a Sant Ignasi té aquesta petita pretensió i proposem continguts teòrics i pràctics per a reforçar aquestes capacitats en les persones que volen dedicar-se a la sommelieria.

Jordi Xavier, a l’aula on s’imparteix el curs de sommelier">

– Un sommelier serà el responsable de la carta de vins d’un restaurant?

Sí, això i moltes altres coses. Una persona amb aquesta formació pot treballar també en una botiga de vins i orientar als clients a trobar el vi que els agradarà més. Pot dedicar-se a fer difusió del producte, del saber fer de l’elaborador i el productor o especialitzar-se en enoturisme, ara que cada cop està prenent més embranzida. Es pot dedicar a la distribució, a l’exportació… Té molts camps per recórrer!

– Quin és el repte actual del sector de la sommelieria?

– El primer, des del meu punt de vista, és aconseguir que el vi deixi de ser un producte elitista. Recordo de quan era petit el pa amb vi i sucre i que el porró estava sempre present a taula en tots els àpats. Ara, però, prendre una copa de vi ha deixat de ser divertit, sembla que quan et cau una copa a les mans has de ser capaç de detallar-ne les aromes i remenar la copa amb estil. Però això és la feina del professional, interpretar el vi i això s’aprèn en un curs d’especialització; un consumidor ha de poder gaudir d’una copa de vi per plaer i diversió.

– N’hi ha més?

– Sí, l’altre tema pendent és aconseguir que la formació de sommelier estigui reconeguda oficialment. El certificat de coneixement de vins i caves catalans que s’ha creat ara entre la Generalitat, l’Institut del Cava i l’Associació Vinícola Catalana s’ha de poder replicar també per als futurs sommeliers.

El Diploma de Jesuïtes Sarrià- Sant Ignasi en especialització de sommelier té una durada d’un curs, que inclouen 200 hores lectives. A més, inclou visites a cellers i es permeten pràctiques professionals a empreses del sector vitivinícola per a reforçar l’aprenentatge durant el curs. Les classes es fan dues tardes a la setmana entre els mesos d’octubre a maig, fent-lo compatible amb les persones que volen estudiar mentre treballen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa