VadeVi
Sons de Prades, el nou vi de Torres a la Conca
  • CA

La família Torres llança Sons de Prades, el nou vi 100% chardonnay elaborat a les vinyes de Milmanda, una de las finques més preuades del seu patrimoni, a la Conca de Barberà, i bressol del vi del mateix nom. És el segon vi de Milmanda, que s’estrena amb l’anyada 2014 i surt al mercat avalat pel certamen internacional Chardonnay du Monde 2016, que li ha atorgat la Medalla d’Or.

Miguel Torres Maczassek, director general de Cellers Torres i cinquena generació, i el director de viticultura Xavier Sort, han presentat el vi als mitjans de comunicació, en un acte celebrat al Castell de Milmanda, que ha comptat amb la participació de la presidenta de la DO Conca de Barberà, Mariona Rendé. L’acte també ha consistit en una visita prèvia a la localitat de Prades per descobrir les muntanyes a les que cedeix el seu nom, de la mà de l’alcaldessa Lídia Bargas.

Per la ubicació de la finca de Milmanda als peus de les muntanyes de Prades, que moderen la influència del mar resultant en un clima mediterrani amb certa tendència continental, la varietat chardonnay es desenvolupa molt bé aquí i dóna origen a vins blancs aromàtics de gran qualitat. També influeix el tipus de sòl, que són profunds i de textures fines, amb contingut important en carbonat càlcic.

La cuidada selecció dels raïms, una fermentació parcial en barrica i posterior fermentació malolàctica i una criança en bótes noves de roure francès durant 6 mesos i uns altres 6 mesos en ampolla, completen el procés d’elabora­ció de Sons de Prades. És un vi de producció limitada, destinada principalment a la restauració i botiga especialitzada.

L’anyada 2014 va estar marcada per temperatures més fredes del que és habitual, allargant el període de maduració i produint vins frescos i aromàtics; els mesos de juliol i agost van ser freds mentre que el setembre van augmentar lleugerament les temperatures.

Inspirat en les muntanyes de Prades

El nom Sons de Prades fa referència a la serra que es veu des del Castell de Milmanda i evoca l’encant d’aquesta terra llegendària amb aromes de romaní, farigola o ginebró, tan pròpies del Mediterrani. Un territori de gran valor paisatgístic, històric i cultural, declarat Espai d’Interès Natural per la Generalitat de Catalunya que allotja el Paratge Natural d’interès nacional de la vall del Monestir de Santa Maria de Poblet. La població de Prades, coneguda com la “vila vermella” pel color de les seves roques i sòls d’arenisca vermella, dóna nom a aquest conjunt de muntanyes prelitorals, que fan de partició comarcal entre el Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat.

A l’etiqueta del nou vi de Torres s’ha plasmat la imatge bucòlica de les vinyes de Milmanda que rodegen el castell, amb el Monestir de Poblet i les muntanyes de Prades a l’horitzó. També inclou la rèplica de l’escut que corona la porta principal del castell, que pertanyia a Ponç de Copons, abat de Poblet i impulsor, el segle XIV, de la construcció de la torre de defensa de Milmanda, llavors propietat del monestir.

Una terra consagrada al vi

El Castell de Milmanda s’assenta en una terra amb història vitivinícola que es remunta a l’època dels romans. Va pertànyer a l’Ordre del Císter, originària de la Côte d’Or, a la Borgonya, bressol de la chardonnay, i, des de 1174, es va incorporar a les possessions del Monestir de Poblet, els monjos del qual van reprendre el cultiu de la vinya. La família Torres va adquirir la fortificació i els terrenys del voltant el 1979, emprenent una minuciosa restauració de tot el conjunt. La finca compta actualment amb 75 hectàrees de vinya dins de la denominació d’origen Conca de Barberà. Les condicions naturals, amb una orografia modulada per les muntanyes de Prades, i la llarga tradició vitivinícola, fan d’aquesta zona un lloc idoni per al cultiu de la vinya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa