El Teatre Casal de Vilafranca del Penedès és l’epicentre del talent del sector vitivinícola català. Des de fa uns anys, els Premis Vinari han convertit el teatre en l’espai de la seva gala, una nit única que premia els millors vins de Catalunya. Després de dues rondes de tastos a cegues els finalistes descobriran el rànquing en una nit plena de màgia, talent, alegria i, sobretot vi. Carlos Latre, l’encarregat d’animar aquesta trobada reconeix el seu amor pel món del vi i entre bromes recorda tot allò que fa que les persones vulguem tenir una copa a la mà. Ell també és l’encarregat de recitar el palmarès i de veure les acres emocionades dels guanyadors. Alguns pugen a l’escenari per primera vegada, com Júlia Bernet, el celler amb el millor escumós d’enguany. Altres, hi tenen la mà trencada en això de guanyar premis, com el millor vi de l’edició, premi que s’emporta Família Torres.
Xavier Bernet i la seva dona Cristina van decidir muntar un celler el 2003. La seva passió pel vi els va fer deixar la viticultura i la venda de raïm per a començar a elaborar els seus productes, entre ells els escumosos que el 2018 els van obrir la porta de Corpinnat. Júlia Bernet és un celler familiar, que porta el nom de la primogènita de la família. Maria Bernet és la seva segona filla, qui dona nom a un dels seus escumosos de llargues criances i, amb el qual s’emporten el premi a millor escumós del 2025 en aquesta tretzena edició dels Premis Vinari. El Maria Bernet 2014 és un escumós de 100% xarel·lo. Les vinyes d’aquest vi han passat de generació en generació dins de la família Bernet. Situades en els vessants de la muntanya d’Ordal (Subirats) gaudeixen d’unes condicions geològiques i climàtiques úniques per al bon desenvolupament del xarel·lo.

Família Torres és una empresa que tot i ser familiar és una de les més grans del sector vitivinícola. La família té finques per tot arreu i algunes d’elles són terra de grans vins. Aquest és el cas de la parcel·la dins de les muralles medievals del Monestir de Poblet, que van servir de protecció de guerres i mercenaris. Aquesta joia arquitectònica delimita la vinya de la Conca de Barberà de Torres, dedicada a raïm negre. Els gotims d’aquesta zona creixen en sòls profunds i pedregosos, formats per capes de graves de pissarres i granits, que retenen poc l’aigua. Això, combinat amb la riquesa mineral, afavoreix la producció de vins de gran tipicitat i concentració. De les 32 hectàrees d’aquesta finca històrica, sis es destinen a l’elaboració del Grans Muralles, el guanyador del premi al millor vi català 2025. Aquest vi s’elabora amb un bon grapat de varietats: Carinyena, Garnatxa, Querol, Monastrell i Garró.

Terra Alta i DO Cava, les més premiades de l’edició
La DO Terra Alta és la Denominació d’Origen que més grans ors ha obtingut aquesta edició, amb vins com Vinyes del Grau Garnatxa Blanca 2024 (Blanc jove), Ninot de Bellotes – Blanc 2023 (Blanc brisat) i Laquarta Blanc 2n Any Vinyes Velles 2023 (Blanc criança). La DO Conca de Barberà ha rebut reconeixement en la categoria de negres joves i de guarda, amb el Gran Or per Castell d’Or Vi Negre Trepat 2024 i Grans Muralles 2020, respectivament. El DOQ Priorat també destaca amb vins premiats de categoria alta, especialment en vins rosats i negres de criança. Vins com Giné Rosat 2024 i Porrera Vi de Vila Negre 2024 han estat reconeguts amb Gran Or i Or, reforçant la reputació del Priorat com a zona de vins potents i expressius. La DO Montsant brilla amb el Gran Or per a Els Pájaros 2022 (Negre criança) i nombrosos ors en negres joves i de criança, consolidant la seva força en vins negres amb personalitat.
En l’àmbit dels escumosos, tant la DO Cava com Corpinnat destaquen clarament. La DO Cava ha rebut diversos Grans Or en categories com Planas Albareda Cava Rosat 2023 (Escumós rosat jove), Castell d’Or Cava Brut 2023 (Escumós blanc jove) i Raventós Rosell Heretat 2022 (Escumós blanc reserva). Corpinnat, en canvi, ha aconseguit Grans Or en escumosos blancs gran reserva i llarga criança, amb vins com La Llena 2020 i Maria Bernet 2014, mostrant l’excel·lència dels escumosos amb criança prolongada i producció limitada. Finalment, la DO Empordà ha destacat en vins dolços, rancis i de postres amb el Gran Or per Torre de Capmany, demostrant la riquesa aromàtica i l’elegància dels vins dolços de la zona.
Llistat final dels Gran Or per DO:
DO Cava
- Millor escumós rosat jove: Planas Albareda Cava Rosat 2023, Planas Albareda
- Millor escumós rosat gran reserva: Amor Nature By Jovani 2022, Jovani Vins – Cava Jovani
- Millor escumós blanc jove: Castell d’Or Cava Brut 2023, Castell d’Or
- Millor escumós blanc reserva: Raventós Rosell Heretat 2022, Raventós Rosell
DO Terra Alta
- Millor blanc jove: Vinyes del Grau Garnatxa Blanca 2024, Celler Josep Vicens
- Millor blanc brisat: Ninot de Bellotes – Blanc 2023, Celler Rialla
- Millor blanc criança: Laquarta Blanc 2n Any Vinyes Velles 2023, Sant Josep Vins
DO Conca de Barberà
- Millor vi negre jove: Castell d’Or Vi Negre Trepat 2024, Castell d’Or
- Millor vi negre de guarda: Grans Muralles 2020, Família Torres
Corpinnat
- Millor escumós blanc gran reserva: La Llena 2020, Celler Viader
- Millor escumós blanc llarga criança: Maria Bernet 2014, Celler Júlia Bernet
DOQ Priorat
- Millor vi rosat: Giné Rosat 2024, Buil Giné
DO Montsant
- Millor vi negre criança: Els Pájaros 2022, Celler de Capçanes
DO Empordà
- Millor vi dolç, ranci i de postres: Torre de Capmany, Celler Pere Guardiola
Premis Vinari especials
Premi Vinari al Millor Celler: Vallformosa
Amb un total de 13 medalles -set d’or i sis de plata-, Vallformosa, el celler penedesenc que compta amb 160 anys d’història, guanya el reconeixement al Millor Celler dels Premis Vinari 2025.

Premi Vinari a la Trajectòria Professional en el Món del Vi: Joan Juvé i Santacana
Joan Juvé Santacana, nascut a Sant Sadurní d’Anoia el 1942, és president de Juvé & Camps i una de les figures més destacades del món del cava. Tercera generació d’una nissaga dedicada a l’escumós, es va incorporar molt jove a l’empresa familiar, on ha combinat la passió per la vinya i l’enologia amb una sòlida visió comercial i estratègica. Al llarg de més de cinquanta anys de trajectòria, ha estat fonamental en l’èxit del celler i en el seu compromís amb la viticultura ecològica. Va presidir durant una dècada la Confraria del Cava i ha rebut nombrosos reconeixements, com la Encomienda de Número al Mérito Alimentario, atorgada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i el Premi a l’Excel·lència del Cava del Consell Regulador.

Premi Vinari Gràfiques Varias a la Millor Etiqueta: Ethèric Blanc de Noirs, Vinyes d’Olivardots (DO Empordà)
Ethèric és el projecte personal de Carlota Pena, segona generació del celler empordanès Vinyes d’Olivardots: “Un enòleg és un artista que s’expressa a través dels vins, amb la línia de vins Ethèric vull mostrar la meva manera de veure l’Empordà”, assegura la mateixa propietària. El vi vol representar el cos eteri, cos subtil per als ulls que recobreix el cos físic intercanviant energies pel flux de la vida.

Premi Vinari Nissan al Millor Projecte Ecològic: Espelt viticultors
El Celler Espelt ha fet de la sostenibilitat el pilar central del seu projecte, amb una viticultura ecològica i regenerativa que protegeix el paisatge únic entre l’Albera i el Cap de Creus, redueix l’impacte ambiental i afavoreix la biodiversitat. El celler treballa per preservar varietats autòctones, impulsar l’eficiència energètica i l’economia circular, i mantenir viu el patrimoni cultural i natural de l’Empordà, tot garantint vins de qualitat i un llegat compromès amb les generacions futures.

Premi Vinari AGBAR a la millor iniciativa de recuperació de vinya: Grameimpuls
L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, a través de l’empresa municipal Grameimpuls, ha posat en marxa el projecte vitícola La vinya del Sabater. L’objectiu d’aquesta iniciativa és la recuperació del cultiu de la vinya, molt present fa uns anys a la ciutat quan Santa Coloma de Gramenet era un poble pagès. Els terrenys escollits per fer la plantació, que estan ubicats al Recinte Torribera, són cedits per la Diputació de Barcelona i formen part d’una zona que es coneixia com la vinya del Sabater. Es conrearà aproximadament mitja hectàrea. En total són set parcel·les les que actualment s’estan adaptant. Aquests treballs donen feina a 13 persones, que formen part de la Brigada de manteniment de la Serralada de Marina, formada amb fons dels plans d’ocupació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El projecte contempla la plantació de manera experimental de quatre varietats de raïm: garnatxa i garrut (negra) i pansa i picapoll (blanca). Un total de 20 alumnes del programa Casa d’oficis que desenvolupa Grameimpuls, seran els encarregats de fer el cultiu, el manteniment i la cura de les vinyes.
Premi Vinari a la Promoció Internacional del Vi Català: Álvaro Ribalta (Master of Wine)
Álvaro Ribalta, nascut a Barcelona, és el Master of Wine espanyol més recent, un reconeixement que va obtenir l’any 2021. El seu treball de recerca per al títol es va centrar en els vins escumosos elaborats amb mètode tradicional al Penedès, una aportació que va reforçar el seu vincle amb aquesta regió vitivinícola. En la mateixa promoció, també va ser distingit amb la prestigiosa Medalla Bollinger, que premia el millor tastador. La seva trajectòria en el món del vi es va consolidar durant els quinze anys que va viure a Londres, on va desenvolupar-se professionalment en diversos àmbits del sector, des de l’hostaleria fins a la distribució. Aquesta experiència internacional li va permetre ampliar la mirada i aprofundir en la seva passió pel vi, que avui transmet amb rigor i entusiasme.
