“Ens passem la vida demanant un turisme de qualitat i en l’enoturisme hem trobat una fórmula d’èxit“, assegura Vicent Sanchis, director general del Grup Món. La realitat és que els turistes del vi han provat ser uns grans aliats del sector vitivinícola i precisament per això, els Premis Vinari fa quatre anys que premien els cellers, empreses i cooperatives que aconsegueixen connectar amb el públic sense deixar enrere la seva activitat principal: fer vi de qualitat. La gala d’entrega dels premis d’enguany, presentada per Sanchis, ha tingut l’honor d’instal·lar-se al celler Montrubí, guanyador del Gran Vinari el 2024. Aquest impotent edifici envoltat de desenes d’hectàrees de vinya és un oasi que combina gastronomia, vi i paisatge. També -com sempre- aquesta gala s’ha pogut dur a terme gràcies al patrocini de patrocinats per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, Nissan i Ara Lleida – Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Amb una sala plena de cellers que s’han endinsat en el món de l’enoturisme i l’amenització de la jornada a càrrec de la meravellosa veu i guitarra d’Axel Davis, un bon grapat d’empreses han pujat a l’escenari a recollir un guardó.
El sector vitivinícola sempre defensa l’elaboració del vi com un art i reivindica el seu paper en la cultura catalana. La iniciativa guanyadora del Gran Premi Vinari combina l’art de fer vi amb el teatre. La Cooperativa de Falset-Marçà (Priorat), presenta en les seves visites en Ton, un antic treballador del celler -jubilat, entranyable i extraordinàriament xerraire- que acompanya els visitants pels espais emblemàtics d’aquesta joia del modernisme agrari i els introdueix als vins i vermuts del celler amb una mirada personal i divertida. La visita es converteix en un teatre en directe que permet als visitants aprendre de la història de la cooperativa, mentre gaudeixin d’una obra de teatre viva, única i original. És per això que enguany el Gran Premi Vinari a la Millor Activitat d’Enoturisme Català, així com amb el Premi a la Millor Visita Enoturística i Experiència de Tast de Vins és per la cooperativa prioratina.

Un passeig per tots els guanyadors
- El Premi a la Millor Activitat Mediambiental ha estat per al Cicle Vinya Viva de Família Torres (Penedès). Es tracta d’un programa d’activitats enoturístiques pensades per a tota la família que aborda, d’una manera lúdica i didàctica, temes relacionats amb la sostenibilitat i la viticultura regenerativa. Són tallers familiars que es realitzen durant tot l’any a la finca Mas La Plana, a Pacs del Penedès, cadascun centrat en una temàtica específica.
- El Premi a la Millor Activitat Innovadora ha reconegut la proposta Entre pètals i raïms de Bodegues Sumarroca (Penedès), una experiència que combina un tast comentat de vins amb una desfilada de joies creatives creades expressament per a l’ocasió, inspirades en la importància de les flors a la vinya, i acompanyada de música en viu.
- El Premi a la Millor Activitat Solidària ha estat per a la Visita Solidària amb Taquilla Inversa d’Empordàlia (Empordà). El celler continua demostrant el seu compromís amb els col·lectius més desfavorits a través de les seves activitats enoturístiques. En aquesta visita, cada participant decideix la quantitat que vol aportar en funció de l’experiència viscuda, i el 100% de la recaptació es destina a la World Central Kitchen, donant suport a projectes humanitaris d’arreu del món.
- El Premi a la Millor Activitat Cultural, Social i Esportiva ha reconegut La Nit del Poble de Vall Llach (Porrera, Priorat). Aquesta experiència, nascuda el 2023, s’ha consolidat com una trobada anual íntima i exclusiva al celler, destinada a compartir la cuina i els vins del Priorat, descobrir nous projectes i generar una atmosfera de complicitat entre els assistents. Inspirada en la poesia de Miquel Martí i Pol, reivindica que cada vi és també un relat humà que recull vivències, esforços, alegries i moments compartits. El projecte posa en valor la força col·lectiva que hi ha darrere de cada ampolla i la memòria emocional que conté.
- El Premi a la Millor Empresa de Serveis ha estat per Enoturista – Vins i Experiències Autèntiques. Aquesta guia digital, fundada pels periodistes Judith Cortina i David Jobé, té com a objectiu descobrir i donar visibilitat al millor del territori vitivinícola català: cellers, rutes del vi, experiències de tast, allotjaments, restaurants i espais on la cultura del vi es transforma en vivència. Amb una mirada rigorosa i propera, i evitant el llenguatge publicitari fàcil, Enoturista explica històries basades en la visita real i en l’experiència directa, contribuint així a enfortir el sector i a posar en valor la singularitat de cada territori i l’esforç de les persones que hi ha darrere de cada ampolla.
- El Premi al Millor Allotjament Enoturístic ha recaigut en Cava & Hotel Mas Tinell (Vilafranca del Penedès), un hotel de cinc estrelles que destaca per la seva arquitectura inspirada en el món del cava i del vi. Les seves habitacions exclusives ofereixen vistes privilegiades a les vinyes i als cellers, i l’edifici, que evoca un conjunt d’ampolles de cava, compta amb un sostre construït amb la tècnica del trencadís en homenatge a Antoni Gaudí. L’hotel és també un ferm promotor de l’enoturisme i del respecte pel medi ambient.
- Finalment, el Premi a la Millor Experiència Enogastronòmica ha estat per CaLagneta – Art i Vi (Cervera, La Segarra, Lleida). Situada en una casa familiar del segle XIX al centre històric de Cervera, CaLagneta és un espai que convida a endinsar-se en l’univers dels vins d’autor. La proposta marida aquests vins amb una oferta gastronòmica acurada, on el producte gurmet és el protagonista, en un entorn inspirador envoltat d’obres d’art d’artistes contemporanis de prestigi internacional.
El jurat demana més participants
Els Premis Vinari d’Enoturisme sorgeixen de la necessitat de valorar aquest turisme del vi i l’esforç que fan els cellers per presentar les seves històries al món. Ramon Roset, director dels Premis Vinari assegura que “cada vegada és més complicat triar els guanyadors”. Com a representant del jurat, Roset recorda que hi ha debats molt intensos, fins i tot s’atreveix a dir que les discussions d’aquests guardons són les més ferotges de tots els Premis Vinari. Roset agraeix la participació dels cellers, però recorda que cal continuar treballant per fer créixer els participants en aquests guardons i, sobretot confirma que es necessita més gent d’altres sectors, “no només cellers”. “Enoturisme és qualsevol persona que treballa per l’enoturisme”, insisteix el director dels Premis Vinari.
L’enoturisme s’ha convertit en una pota clau pel model de negoci dels cellers, però també és una porta al coneixement, a l’art i a la cultura d’un sector que encara és desconegut per part de la població. Enguany, els Premis Vinari demostren que cada vegada hi ha més cellers, empreses i cooperatives compromeses amb l’enoturisme i el turisme de qualitat: “No tots veiem l’enoturisme per igual, però vosaltres demostreu que l’enoturisme català està més viu que mai”, clou Gemma Romeu, regidora de Turisme, Educació i Esports de l’ajuntament de Vilafranca del Penedès.
