La sequera és un problema que han viscut de ben a prop els viticultors de Catalunya. Qui més qui menys ha hagut d’intentar buscar solucions a la falta d’aigua i la innovació ha estat la clau per aconseguir-ho. El celler Llopart, però, s’han guanyat un lloc al pòdium català de la innovació per la seva tècnica l’empapat, que permet retenir aigua gràcies a uns clots que es dibuixen entre vinyes a través del llaurat. Aquesta idea, pionera al país, no només s’ha convertit en l’eina essencial per combatre la sequera en aquest celler, sinó que marca un abans i un després en el cultiu de les vinyes.
La família Llopart va afrontar la sequera com pràcticament tots els cellers de Catalunya: amb valentia. Ara bé, la necessitat de passar a l’acció i no quedar-se de braços plegats davant de la nova normalitat, Pere Llopart, viticultor i membre de la cinquena generació de la família, va començar la seva recerca de maneres d’estalviar aigua. Va ser en aquesta investigació on es va topar amb la tècnica de l’empapat que ja s’havia estès en altres regions més àrides com Xerès -on li diuen aserpiado– i havia provat ser una iniciativa amb molt d’èxit.
Aquest nou mètode funciona per a vinyes existents i noves plantacions i segons els seus inventors s’aplica únicament modificant una màquina cavadora. Es tracta d’una tècnica similar de la línia clau (o sistema keyline) amb avantatge que no cal redissenyar la vinya. A còpia de soldador, la família Llopart han adaptat les pales d’una antiga màquina de llaurar per tal que acumuli la terra en quatre parets al voltant d’un clot. Mentre passa pel camp, va generar aquests forats d’un metre i mig de diàmetre on es pot dipositar l’aigua. A més, també s’evita la pèrdua de nutrients per erosió, s’alenteix la tendència cap a la desertització de la Conca Mediterrània i fins i tot, permet mantenir cobertes vegetals en fileres alternes.

Una tècnica pública
El canvi climàtic ha fet patir els cultius catalans i s’ha convertit en un problema general de tots els pagesos. D’aquesta manera, iniciatives com la de la família Llopart són el salvavides del sector. És per això que tot i que la innovadora tècnica s’ha cuit dins del celler, no es manté en secret. De fet, la mateixa família ha assegurat que vol posar a l’abast de tota la pagesia aquest nou mètode i remarquen que si en algun moment els viticultors necessiten ajuda per implementar-la, no han de dubtar a demanar-la.