Les noves generacions ja no només volen comprar un producte, volen viure una experiència. El canvi de tendència en el mercat global ha fet que molts cellers es reinventin per poder adreçar-se a aquest nou públic objectiu, molt més centrat a sentir el producte abans de consumir-lo. Això, lligat a l’alt nombre de turistes que arriben a Catalunya cada any ha generat una nova manera de vendre vins i caves. L’enoturisme és una pràctica a l’alça i des de fa un parell d’anys és una de les iniciatives més estimades pels turistes, tant locals com estrangers. Per això, moltes empreses han començat ha ofertar visites, tasts i activitats relacionades amb el seu producte, un fet que no només ha suposat la supervivència de més cellers sinó que ha fet augmentar el reconeixement del producte vinícola català.
L’enoturisme, però, és un concepte molt ampli i la infinitat d’ofertes diferents col·loquen a una gran part dels cellers de Catalunya en el pòdium de la qualitat, tant del producte, com del servei. Casa Gran 1771 Boutique Winery Hotel (5*) del celler Montrubí de Font-Rubí (Alt Penedès) ha estat el gran guanyador del premi a la millor experiència d’enoturisme català, ja que gràcies a les seves activitats, els visitants poden reconèixer l’esforç dels viticultors que hi ha darrere l’ampolla de vi.

Catalunya, territori de turisme i vins
Enguany, però, els vinari han dedicat una secció sencera a premiar empreses que es dediquen a l’enoturisme, amb projectes i punts molt diversos. Des de la sostenibilitat a la innovació, passant per la cultura i els allotjaments, set cellers més han aconseguit demostrar que no tot el que passa des que es planta la vinya fins que es compra l’ampolla és un procés tancat i avorrit. Així doncs, es pot entrellaçar amb experiències que dona una visió nova i refrescant sobre el que significa ser viticultor a Catalunya.
- Premi a la millor activitat enoturística sostenible: Experiències al Priorat de Siurana Tours Agència de Viatges (Montsant Natura SL) de Cornudella del Montsant (Priorat)
- Premi a la millor activitat enoturística innovadora: Visita del celler Mas Llunesde Garriguella (Alt Empordà)
- Premi a la millor activitat enoturística solidària: VI VI VI Solidari del celler Empordàliade Pau (Alt Empordà) en favor de Solidaritat Sant Joan de Déu
- Premi a la millor activitat enoturística cultural, social i esportiva: Abadal Wine Experience & Christmas Marketdel celler Abadal de Santa Maria d’Horta d’Avinyó (Bages)
- Premi al millor allotjament enoturístic: Casa Gran 1771 Boutique Winery Hotel (5*) del celler Montrubí de Font-Rubí (Alt Penedès)
- Premi a la millor experiència enogastronòmica: Visita Història i Vi del celler Finca Viladellops (Penedès)