La qualitat dels escumosos i la seva projecció internacional en molts casos van molt lligades als mètodes d’elaboració. Sota l’etiqueta sostenible de Corpinnat, el celler Sabaté i Coca cull, produeix i elabora alguns dels millors escumosos de Catalunya. Marcel Sabaté i Coca, el propietari, fa més de tres dècades que vol fer créixer el negoci de la seva família. Puja a l’escenari per segona vegada a recollir un Vinari i poc després s’asseu al Teatre Casal per rememorar els moments bonics, les complicacions de la viticultura i la “màgia” entre bambolines de la producció del vi.
On comença el projecte de Sabaté i Coca que culmina amb la victòria d’aquest 2024?
Fa 34 anys que jo com a enòleg i la meva família i equip vam començar aquest projecte. És la segona vegada que recollim un premi al millor escumós, per mi el reconeixement més gran que es pot tenir aquí a Catalunya i és un gran honor i no tinc paraules per descriure-ho.
I com és aquest escumós guanyador, que ens en pots dir?
El Sabater Coca Reserva Familiar 2014 és un escumós que té uns 100 mesos de criança. És un xarel·lo d’una vinya molt emblemàtica de Terroja que van plantar el meu avi i el meu besavi. Aquesta vinya, més enllà de la importància històrica que té a la meva família, també té un sol molt especial, amb uns carbonats càlcics molt evolucionats, que funciona molt bé en la llarga criança. A la vegada, però, surt un escumós molt fresc, sense gaire oxidació, amb cos, amb una bona acidesa, que el manté molt viu i això és el que el fa màgic.
Quina és la història familiar que amaga aquest guanyador?
Quan penso en aquest vi penso en el meu besavi, que no vaig arribar mai a conèixer, i en el meu avi, que sí. Ell, però va morir molt jove i em fa especial alegria que aquella vinya que van plantar, avui estigui donant aquest fruit. Aquest escumós em fa reviure tot allò que van plantar i em fa veure la importància de ser sostenible i de treballar amb equilibri amb la natura.
Més de tres dècades de màgia i dos premis Vinari al millor escumós a les esquenes. Com viu vostè aquesta trajectòria?
No t’enganyaré, però amb 34 anys de feina alguns moments perds aquesta il·lusió i fins i tot la passió, però es recupera ràpid sobretot en ocasions com aquesta. Soc la persona més feliç del món. És el premi més gran que es pot optar a casa nostra i és molt difícil tenir aquest premi perquè som molts cellers que ho fem bé, suposo que el més complicat és escollir el millor d’entre tants.

Sabaté i Coca va començar fent Cava i fa uns anys va optar per emprendre un nou camí sota l’etiqueta de Corpinnat. Què és per a vostè aquesta marca col·lectiva i què la fa tant important?
Corpinnat és la resposta a la recerca de la nostra identitat. A Sabaté i Coca ens sentim representats per una marca que 100% sigui collir a mà, ecològica, que vinifiqui la propietat, de llargues criances i de varietats autòctones. Unes grans i respectades famílies històriques van construir Corpinnat sota aquests valors i nosaltres van voler formar-ne part. Els impulsors d’aquesta marca col·lectiva europea hem fet un pas endavant arriscat, però necessari.
Corpinnat neix per desbancar el Cava?
No, sota cap concepte. A l’inici moltes persones van pensar que crear Corpinnat era com una separació, com una falta de respecte, una falta d’ètica de cara a cava. Penso que ningú ho va fer contra ningú, sinó que simplement es començar a veure que més que mai havíem d’anar junts, però units volia dir ordenats i organitzats. La marca cava representa més un mètode que un origen i un territori. Per a nosaltres el que és important és el territori i la manera de treballar el raïm que surt d’aquest territori.
La elaboració del vi ecològic i sostenible és compatible amb els nivells necessaris de producció per la supervivència del sector?
Crec que sí. Ara bé, no ens enganyem, fer vi ecològic té un risc més elevat. Sense anar més lluny l’any 2020, vam patir un atac de Mildiu molt important que va fer perillar la producció. Quan treballes amb ecològic no fas servir químics per curar les malalties de les plantes i, per tant sempre treballes amb la prevenció i amb la mínima actuació i això és arriscat. Però, per contra, acabes acceptant treballar constantment amb les curiositats o les adversitats de la climatologia.
Quin paper juga la sequera en tota aquesta producció?
Enguany, després de tres anys de sequera, la planta s’ha recuperat, però no ens ha donat el fruit que esperàvem. Per tant, no hem recuperat la producció. De moment, aguantem com podem, però això no ens fa recular en la decisió de fer vi ecològic. La sostenibilitat no és que sigui compatible amb la producció; és obligatòria.

I a què renúncia per fer aquest canvi?
Aquesta forma de treballar i d’acceptar les nostres vinyes tal com són ens ha portat a fer escumosos de llargues criances, que no poden ser mai low cost. El que no pots fer és fer-ho amb tots aquests criteris de qualitat i després voler tenir un preu molt baix.
Creu que el client, després de veure tots aquests esforços que fan, pren més consciència del preu que es paga, pel que consumeix?
El client cada vegada més veu que hi ha d’haver un vi de diari més econòmic i un altre tipus de vi per a altres ocasions. Tot i això, crec que tothom comença a entendre que la sostenibilitat és essencial. Hi ha maneres de rebaixar costos i fer vins ecològics: utilitzar vinyes més joves, més producció o rebaixar costos. Llavors, evidentment que el consumidor comença a veure que la sostenibilitat també es paga i quan tu et focalitzes un projecte amb totes aquestes característiques, el client entén que es un producte de qualitat, com és Corpinnat.
Quina es la fórmula secreta per ser guanyador i fer un vi guanyador?
Tant de bo ho sabés. Per mi serà un incògnita durant molt de temps. Et diria que m’ha tocat la sort dels campions, perquè jo crec quan el vols repetir, no et torna a sortir igual. Per tant, no tinc una fórmula secreta. Ara, et puc dir que tinc més energia que mai amb 34 anys treballant a la mateixa finca.





