Els Premis Vinari tornaran a Rubí per l’última fase de tast que decidirà quins són els millors vins de Catalunya aquest 2025. Sommeliers i professionals s’asseuran a les taules per tastar a cegues aquells vins que han arribat fins a la final. Copa en mà i amb una fitxa explícita on valorar tot allò que té un vi guanyador, els professionals del sector començaran a les 16 h a tastar els elaborats. Aquesta és l’última vegada que els sommeliers estaran en contacte amb aquests vins abans de la gala final dels Premis Vinari on s’anunciaran els guanyadors que destaquin en aquesta última jornada. Amb els nervis a flor de pell i ganes de tornar a tastar aquelles referències que tant els van agradar, els professionals agafaran la tablet digital per darrera vegada, sabent del cert que la seva puntuació serà decisiva per a escollir qui es proclama guanyador.
“Conec molt poquet de tot el que es pot saber, però el que sí que sé és que aquest territori fa grans vins”, reconeix Ana María Martínez, l’alcaldessa de Rubí, en l’esdeveniment. La màxima autoritat de l’ajuntament del municipi confirma el que tot Catalunya ja sap: el territori té vins de moltíssima qualitat i Rubí està compromés amb promocionar-los. El Celler de Rubí, un antic edifici cooperatiu modernista obra de Cèsar Martinell, és l’escenari de l’última acte d’aquests guardons. “És la nostra catedral del vi”, insisteix Martínez. Enguany, el tast final ha començat amb un recordatori a Victòria Ibáñez, sommelier morta fa uns dies i “molt estimada per a tots”, en paraules de Ramon Roset, director del guardons i company de professió de tots els tastadors, igual que Ibáñez. Els Premis Vinari fa més d’una dècada que busquen guardonar aquests elaboradors que posen tota la seva energia en crear vins autèntics, de qualitat i tan representatius de la cultura i la tradició gastronòmica catalana. “Les més de 900 referències que s’han presentat aquest any el concurs han passat per la boca d’una vintena d’experts d’alt nivell que després d’examinar de manera exhaustiva el color, sabor i aromes, han acabat decidint quins són els vins que mereixen el guardó d’aquesta edició.

Un dels principals factors que fan dels Premis Vinari uns guardons molt ben valorats dins del sector és la seva honestedat. “El tast es completament a cegues, no sabem res de res”, especifica Anna Casabona, sommelier a Juvé&Camps. En aquest sentit, tots els tasts es fan a cegues, sense donar cap mena de pista d’allò que beuran els professionals. Els cambrers tenen cura de cada detall per evitar que etiquetes, marques i coneixement previ condicionin el paladar dels tastadors d’aquesta última fase. D’aquesta manera, s’aconsegueix una reacció genuïna i es dona l’oportunitat a celleristes petits, amb productes de bona qualitat, a lluitar al mateix nivell que cellers emblemàtics que formen part de la història de Catalunya. Competir amb els grans és un dels avantatges d’aquests guardons, que lluny de voler premiar els de sempre, intenten demostrar que no cal tenir moltíssimes hectàrees ni grans recursos per fer el millor vi de Catalunya.

L’equilibri perfecte d’un vi guanyador
Hi ha moltes qualitats que enamoren als experts a l’hora de guardonar un vi. Així i tot, Casabona explica a Vadevi la recepta que ella utilitza per trobar aquells vins excel·lents. “L’equilibri entre acidesa, alcohol, aromes i fruita és essencial”, diu l’experta, qui afegeix que al cap i a la fi “busquem vins plaents”. D’aquesta manera, la sommelier de Juvé&Camps i una tastadora dels Vinari “des de fa anys”, reconeix la gran responsabilitat que hi ha en la tria dels guanyadors i assegura que la seva feina és “ajudar el consumidor” perquè escullin el vi que els agrada. Aquesta ha estat la darrera ocasió perquè els professionals del sector jutgin les mostres presentades enguany. La propera trobada serà ja a la gala dels Premis Vinari, on les ampolles deixaran pas als noms i cognoms dels guanyadors. Un any més, Vilafranca del Penedès es convertirà en l’escenari d’aquesta celebració del vi català, que revelarà no només els vencedors de cada categoria, sinó també els premis especials, com el reconeixement a la trajectòria, la millor etiqueta, el millor projecte ecològic o el millor celler.
