El vermut és una beguda històrica de la cultura catalana. Cada vegada són més els que canvien la cervesa per aquest producte quan s’asseuen en la terrassa d’un bar qualsevol diumenge al migdia. Fins i tot hi ha aquells que utilitzen el vermut fora de l’aperitiu, per acompanyar alguns àpats. És per això, que des de fa més d’una dècada, els Premis Vinari busquen el millor vermut de Catalunya de la mà de sommeliers experts de tot Catalunya. En aquesta onzena edició, una vintena de tastadors s’asseuen a una de les sales de l’emblemàtic edifici de l’Estació Enològica de Reus per assaborir i puntuar tots els participants. En aquesta nova entrega del tast els professionals s’enfronten a una seixantena de vermuts que tasten a cegues. Amb el suport de l’Ajuntament de Reus, Reus Promoció, Refrescos Sanmy, Gràfiques Varias, Euroselecció Wine Tools i la col·laboració de Pulltex, Tastets i Sarau i més, aquests sommeliers puntuen amb els cinc sentits per, finalment, escollir els guanyadors.
“Catalunya cada cop té millors vermuts, més originals i gastronòmics”, assegura Ramón Roset, director dels Premis Vinari a Vadevi. En el marc del tast a cegues per trobar els millors vermuts de Catalunya, Roset ha confirmat que “cada vegada hi ha més gent que beu vermut fora de l’aperitiu”. En aquest sentit, la beguda és molt versàtil i fins i tot creixen els vermuts que s’utilitzen com a base de cocteleria. Amb tot, els Premis Vinari reconeixen aquesta nova tendència i apropen als tastadors una gran varietat de vermuts de tots colors, aromes i gustos. Amb la finalitat de fer valdre la beguda catalana, Reus es converteix en la seu d’aquest tast. En concret, l’edifici modernista de l’Estació Enològica de la ciutat tarragonina és l’espai escollit per desenvolupar aquest tast: “Estem encantats de tornar a acollir una nova edició d’aquests premis a la nostra ciutat”, recorda Noemí Llauradó, regidora delegada de l’Àrea de Projecció de Ciutat, Empresa i Ocupació, Cultura i Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Reus i presidenta de la Diputació de Tarragona. La regidora també ha agraït la participació al tast de tots els sommeliers, dels quals ha enaltit la seva “professionalitat i rigor”.

Un concurs amb diferents categories
Si bé és cert que qualsevol elaborador voldria emportar-se el títol de millor vermut dels Premis Vinari, aquest concurs guardona molt més que la millor beguda. Els vermuts participants es classifiquen en tres grans grups segons el seu estil: secs, semisecs i dolços. Dins d’aquests, es distingeixen les següents categories: els Vermuts tradicionals blancs, els Vermuts tradicionals negres, els Vermuts tradicionals reserva i els Vermuts d’altres estils, que inclouen vermuts daurats, taronges, rosats, secs o extra-dry. Paral·lelament, també es premien altres propostes innovadores que no encaixen en les categories tradicionals. A més, aquesta edició tornarà a atorgar premis especials com el Millor Vermut per a Còctels, la Millor Etiqueta de Vermut i la Millor Vermuteria.
