Hi ha qui diu que el migdia és el petit cap de setmana de cada dia. Als catalans sempre ens ha agradat acompanyar aquesta pausa amb una bona beguda i el vermut sempre ha estat l’opció més recomanada. En aquesta línia, els Premis Vinari han guardonat per desè any consecutiu els millors vermuts de Catalunya, basant-se en la seva ampolla, el seu gust i fins i tot, els establiments on es poden prendre. Perquè la cultura del petit descans cada migdia està arrelada a la tradició catalana i no hi ha res millor que acompanyar-la amb els millors vermuts del país.
El primer premi d’aquest any se l’ha emportat “una petita destil·leria enmig del Priorat” que porta per nom Priorat L&B Lab. El seu ja més que reconegut Dos Déus Origins Reserva Negre s’ha endut el guardó més important de la nit pels vermuts, gràcies al seu gust complex, sofisticat i fresc. El prioratí, doncs, es converteix en l’aliat perfecte d’un calorós migdia d’agost. Pel que fa a les altres categories d’aquesta més que famosa beguda, el premi al millor vermut blanc se l’ha tornat a emportar el Yzaguirre blanc, de Bodegas Yzaguirre. En el cas del vermut negre, l’indispensable en una taula al migdia ha estat l’Olave Vermouth d’Oratvin.

Més que un bon vermut
També cal destacar, però, que hi ha vermuts que es fan amb una mirada diferent. Les noves tecnologies i la cura del medi ambient també han jugat un paper important en la selecció dels guanyadors. En aquests casos, el gran guardonat per la seva tasca innovadora i sostenible ha estat Caràcter ECO, de la Cooperativa Tres Cadires. Ara bé, no es pot passar per alt, que els vermuts no només es poden qualificar pel seu gust, sinó que els espais, l’empaquetat o fins i tot l’experiència que els acompanyen juguen un paper clau en la seva venda. Gràcies a les seves grans grafies, la seva gran labor explicant la tradició del vermut o el seu local acollidor, tres empreses més s’han emportat els últims premis de vermuts de la nit:
- Premi a la millor experiència vermuturística: el celler De Muller per l’activitat que convida a visitar les instal·lacions al Mas de Valls i endinsar-se en la història de la fundació de la Casa Muller l’any 1851
- Premi a la millor etiqueta: Il Giovane, que l’elabora la casa Perucchi 1876
- Premi a la millor vermuteria: Lo Racó del Vermutenc, de la Ràpita