L’Escola Agrària de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech és un centre de formació professional especialitzat en el sector vitivinícola, concretament en viticultura, enologia i comercialització de vins, seguint el model dels liceus vitícoles francesos. Situada al barri d’Espiells (Sant Sadurní d’Anoia), l’escola es va fundar el 1987 gràcies a la donació d’uns terrenys per part de la família de Mercè Rossell i Domènech a l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, que va cedir a la Diputació de Barcelona per la construcció de l’escola. Forma part de la xarxa d’escoles agràries del Servei de formació Agroalimentària del DARPA (Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació) que cobreixen diferents àmbits com l’agrari, l’alimentari, el forestal i el ramader. A més, des de l’any passat es va convertir en centre de formació professional integrat.
Entre les diferents accions que duu a terme l’escola hi ha la formació professional reglada, amb la impartició de tres cicles formatius, una àmplia oferta de cursos de formació continuada pels professionals del sector vitivinícola i agroalimentari, la realització de jornades de transferència tecnològica en novetats dins l’enologia i viticultura, la tutoria formativa per a joves que s’incorporen com agricultors, i un curs de certificat professional.
Pel que fa als cicles formatius que es posa a l’abast dels estudiants aquest centre formatiu hi ha el cicle grau mitjà d’Elaboració d’Olis d’Oliva i Vins, el cicle superior de Viticultura i enologia (Vitivinicultura); i el cicle superior de Màrqueting i publicitat, amb una especialització en el sector vitivinícola. Ambdós cicles superiors es poden cursar en modalitat dual intensiva, que combina els estudis amb pràctiques en empreses del sector, oferint així una formació més pràctica i adaptada a les necessitats del mercat laboral. A més, l’escola està dotada d’un celler, una finca amb vinyes i oliveres, i de laboratoris on els estudiants poden portar a la realitat tots els coneixements que adquireixen. Fins i tot, part dels vins que s’elaboren a l’escola es comercialitzen a petita escala.

Novetats a l’escola: més pràctiques i assessorament
Enguany s’han introduït diverses novetats amb l’objectiu de millorar l’experiència educativa i reforçar la relació entre alumnes, exalumnes i professionals del sector. “Aquestes millores reforcen el compromís de l’escola amb la qualitat educativa i la preparació dels estudiants per al seu futur professional”, assegura el director del centre formatiu a Vadevi, Joan Solé.
- Creació de l’associació d’exalumnes: Aquesta iniciativa neix amb la intenció de mantenir el contacte entre antics alumnes i fomentar el networking entre professionals del sector. Es vol organitzar trobades periòdiques, xerrades i altres activitats per tal de crear una xarxa de suport i col·laboració.
- Formació dual intensiva en el cicle de màrqueting enològic: La formació dual intensiva permet als estudiants combinar la teoria amb la pràctica remunerada en empreses, amb una durada de 900 hores, la qual cosa apropa l’alumne/a al món laboral. Aquesta modalitat ha tingut molt bons resultats en altres cicles formatius i ara s’està implementant també en l’àmbit del màrqueting.
- Introducció de la formació dual en el cicle de màrqueting:
- Es tracta d’una iniciativa que busca adaptar la formació a les necessitats actuals del mercat i oferir eines als alumnes i a les persones en general, per millorar les seves competències professionals i la seva ocupabilitat. S’oferirà certificats professionals, un servei d’orientació i assessorament acadèmic i professional, per a estudiants i persones interessades a formar-se i treballar dins el sector, i un servei d’acreditació de competències per experiència laboral, per ajudar a les persones que ho sol·licitin, a convertir la seva experiència laboral en qualificacions oficials, que facilitin continuar estudiant o noves oportunitats laborals. Des d’aquest curs 2024-25, s’ofereix el certificat professional d’Elaboració de vins i licors (nivell II), un tipus de curs reglat de durada més curta (600 h) que un cicle formatiu (2.000 h), i que serveix per adquirir unes determinades competències professionals que facilitin l’accés al món laboral.
Mobilitats i pràctiques a l’estranger
Les mobilitats internacionals són una gran oportunitat per als alumnes de Formació Professional, ja que els permeten fer estades en cellers i empreses d’altres països i millorar les seves competències professionals i personals. Aquestes mobilitats estan becades, però la seva gestió és complexa, perquè requereixen una planificació rigorosa, contactes amb cellers a l’estranger i una bona organització per garantir que els alumnes puguin aprofitar al màxim aquesta experiència.
Un dels desafiaments més grans és el nombre limitat de places disponibles, ja que s’ha de fer un procés de selecció entre els interessats. Aquests han de complir certs requisits acadèmics i demostrar interès i compromís. A més, s’està treballant perquè els alumnes prenguin consciència del valor d’aquestes experiències, pel fet que, malgrat ser una oportunitat molt enriquidora, encara hi ha reticències per part d’alguns estudiants. Un dels obstacles principals és la barrera idiomàtica. “Molts alumnes tenen por de marxar a un altre país pel fet de no parlar l’idioma amb fluïdesa”, lamenta Pilar Abajo, tècnica docent i responsable de la secretaria de l’escola agrària. Per aquest motiu, l’escola està treballant per oferir suport lingüístic i animar els estudiants a veure aquesta experiència com una oportunitat per millorar en aquest àmbit.
Jornada de Portes Obertes (5 d’abril)
La Jornada de Portes Obertes és una iniciativa clau per donar a conèixer l’escola i captar nous estudiants interessats en els diferents cicles formatius que s’ofereixen. L’objectiu és mostrar el funcionament del centre, les instal·lacions i el valor afegit que suposa estudiar a l’escola. Aquest 2025, el centre formatiu rebrà els possibles futurs estudiants el 5 d’abril.
L’any passat es va dur a terme la campanya #ViuEspiells, que consistia en la creació de diversos vídeos promocionals per donar visibilitat des d’una perspectiva testimonial (en els vídeos apareixen alumnes, exalumnes i professors que mostren la seva visió de l’escola) . La jornada de portes obertes del 2025 inclourà una presentació general del centre, xerrades específiques sobre cada cicle formatiu i una visita guiada per les instal·lacions, on es podran veure espais com la vinya, el celler i les aules tècniques.
Per acabar la jornada, s’organitzarà un tast de vins i caves elaborats pels alumnes, una activitat que sol tenir molt èxit i que permet als assistents conèixer de primera mà el treball que es fa al centre. “Es vol transmetre el fort vincle de comunitat i el sentiment de família que es genera entre els estudiants i professors, un aspecte diferencial de la nostra escola”, conclouen Solé i Abajo.




