El Mobile World Congress és l’esdeveniment de referència en el món de la tecnologia. Ara bé, amb els anys s’ha convertit en l’aparador de molts altres sector, que amb l’afany de publicitar els seus projectes a l’exterior, utilitzen la fira per a promocionar-se. Aquest és el cas de l’Institut Català del Vi i la Vinya (INCAVI) que en la seva cursa per a demostrar que el vi està arrelat a la cultura catalana han obert per primera vegada un espai on els visitants del Mobile poden gaudir d’una bona copa de vi o escumós català de manera gratuïta: “És una gran oportunitat perquè el Mobile és la fira principal que es fa a Barcelona amb molta diferència”, confirma en declaracions Joan Gené, director general de l’INCAVI. Evidentment, però, la tecnologia és el fil conductor que els permet està al congrés i gràcies a la col·laboració amb Decántalo, una empresa de comercialització de vins amb més de 10.000 referències, l’entitat presenta Macabeu, un xatbot capaç d’endevinar amb un grapat de preguntes el vi que encaixa millor amb cada consumidor.

Ni el fred ni la falta de sol dels primers dies del mes de març han fet que la terrassa que ocupa la iniciativa de l’INCAVI quedi buida. De fet, només amb el primer dia de congrés, l’INCAVI confirma que es van servir prop de 900 copes. Amb un horari d’11 del matí a 8 de la tarda, els assistents al MWC poden utilitzar el racó amb gespa artificial de l’entitat per descansar, treballar, xerrar, o fins i tot, contemplar els milers de persones que passegen pel congrés. Tot això, amb una copa de vi gratuïta escollida especialment per cadascun dels participants. Aquesta última part és la que ha fet que molts dels assistents, després d’un llarg dia de reunions facin cua per tastar el vi que s’els ha recomanat. La novetat que envolta el projecte, també el que el fa apte pel MWC és l’ús de la intel·ligència artificial per recomanar vins als assistents. D’aquesta manera, el Macabeu demana per gustos i preferències i amb les respostes que envien els participants fa una tria exhaustiva de les diferents referències de vins disponibles. Un cop escollit el vi o l’escumós preferit de la persona, automàticament genera un QR que es bescanvia al bar per degustar una copa gratuïta. “Portàvem anys buscant la manera de lligar la tecnologia amb el vi i aquesta edició de la mà de Decántalo ho hem aconseguit amb aquesta eina digital”, assegura el director general de l’INCAVI.

Durant les hores que està oberta aquesta activitat, situada sobre el Hall 4 del Mobile World Congress, a la zona dels Networking Gardens, els visitants que ho desitgin poden utilitzar l’espai per qualsevol de les seves reunions. La idea darrere de la iniciativa és posar els vins catalans al mapa i aconseguir que els assistents a la fira -tant nacionals com estrangers- coneguin els vins catalans: “Ha estat molt bé aquesta idea per canviar, provar i tast nous vins i descobrir l’àmplia gamma que ofereix el nostre territori”, concreta, Pedro Caro, assistent al Mobile World Congress. En aquest sentit, per primera vegada els vins catalans tenen un espai a la fira de referència en tecnologia i poden fer valdre la seva qualitat pel gaudi dels participants del congrés: “Aquesta acció dona resposta a una reivindicació històrica del sector vitivinícola català perquè el vi català estigui present als grans esdeveniments internacionals de Barcelona i de Catalunya”, explica en un comunicat el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Stand INCAVI al Mobile World Congress 2025 a Fira Gran Via. 03.03.2025, Barcelona foto: Jordi Play

La IA i els seus múltiples usos al sector

La intel·ligència artificial s’ha colat a pràcticament tots els sectors de l’economia catalana. Aquesta tecnologia avançada permet no només automatitzar processos sinó aglutinar grans quantitats de dades i desglossar-les per la seva posterior investigació. Els usos de la tecnologia en el sector vitivinícola encara no s’han acabat de descobrir, però algunes veus apunten que podria marcar un abans i un després en com s’elabora i es comercialitza el vi. En un article del Grupo La Rioja Alta S.A, Alex Rayón, cofundador i CEO de brainandcode.tech, assegurava que hi havia diverses maneres d’implementar la IA en totes les fases de la cadena de valor del vi. Entre les conclusions de la seva recerca, l’expert explicava que aquesta tecnologia podia ajudar a detectar canvis en el clima i “predir els moments idonis per cultivar la vinya”. També, en la fase d’elaboració es podia utilitzar per fer “receptes i processos de fermentació basats en dades històriques i la simulació de diferents escenaris“. Així, Rayón apuntava que aquesta nova tecnologia avançada creava un nou paradigma en l’elaboració i producció del vi.

No obstant això, la IA s’està integrant de manera més general en altres fases de la cadena de valor del vi; en concret, en la comercialització del producte. Aquesta és la part que l’INCAVI ha potenciat en aquest MWC. La seva iniciativa, de la mà de Decántalo, ha pogut posar sobre la taula les diferents meravelles que es poden fer amb la intel·ligència artificial i ha demostrat que no només els professionals i wine lovers poder escollir un bon vi.

Decántalo, el sommelier digital

L’ús de la IA en la comercialització i tria del vi no és obligatori, però es pot convertir en una eina clau per dotar de més coneixement al consumidor a l’hora de triar un vi. Decántalo, l’empresa que ha col·laborat en aquesta iniciativa, és un comerç de venda en línia de vins i destil·lats fundat l’any 2010. El seu objectiu és fer accessible el vi al consumidor d’una manera senzilla i segons descriu un dels socis de la companyia Héctor Pla, el Macabeu dona la informació necessària perquè els assistents “siguin capaços de decidir per els mateixos si el vi que trien és el que els agradarà”.

La iniciativa de l’administració busca demostrar, un cop més, el compromís governamental amb la comercialització del vi català i la necessitat que aquest traspassi fronteres. Si bé és cert que el Mobile no és el centre del món, gairebé 100.000 persones de diferents països es passegen durant hores pels vuit pavellons del recinte firal. Així doncs, una iniciativa com el Macabeu pot arribar a ser tot un èxit i col·locar els vins catalans al mapa, un objectiu que des de les institucions públiques fa temps que es persegueix.

Stand INCAVI al Mobile World Congress 2025 a Fira Gran Via. 03.03.2025, Barcelona foto: Jordi Play
Més notícies
Notícia: Els ancestrals, les bombolles naturals
Comparteix
Les originals begudes han ressorgit com una alternativa natural i autèntica dels escumosos i que conserven la puresa del raïm i les condicions del terrer 
Notícia: La innovadora tècnica per gaudir del vi com si fos cervesa
Comparteix
Ignasi Martínez i Elisenda Casadellà dirigeixen el restaurant Terra, Teca i Mam de la Garriga, que revoluciona el sector amb el sistema 'Keykeg'
Notícia: Joan Gené (INCAVI): “No entenc un fricandó amb aigua”
Comparteix
ENTREVISTA al director general de l'INCAVI, qui reconeix que a Catalunya "més aviat sobren Denominacions d’Origen, no en falten"
Notícia: El Govern duplicarà les ajudes amb l’assegurança per als joves pagesos
Comparteix
El Departament d'Agricultura acorda aquest augment de les subvencions amb l'organització Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), que ha mobilitzat un centenar de tractors i 200 pagesos a Lleida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa