VadeVi
‘Cuevas’, bombos i antigues alcoholeres expliquen la història del vi a Tomelloso
  • CA

Tomelloso és un municipi de Ciudad Real, a Castella la Manxa, de prop de 40,000 habitants. Ciutat dinàmica on hi troben l’equilibri diversos sectors econòmics, entre els quals l’agrícola, activitat que veuria un important creixement a partir de meitats del segle XVIII, que van sumar la plantació de la vinya al fins aleshores tradicional cultiu de cereal, i que viuria la millor època durant els últims anys del segle XIX i primer meitat del XX, en què es va convertir pràcticament en un monocultiu.

Han passat anys i actualment la ciutat continua donant vida a alguns dels grans productors de vi de La Manxa. Entre d’altres, és seu d’una de les cooperatives més grans en volum i nombre de socis de tot Europa, la Bodega Virgen de las Viñas, i acull diversos projectes que cultiven la vinya i n’elaboren vins a partir del seu fruit.

El municipi és zona de vins. D’això no hi ha dubte. És territori d’elaboradors i tradició. I més enllà que sigui el Quijote contribueixi a posicionar-lo al mapa, també vol esdevenir un referent en quant a la producció i elaboració de vi de la Manxa. Si bé és habitual relacionar les elaboracions que neixen d’aquest territori vitivinícola de l’Estat amb grans produccions, litres i vi a doll, els actuals elaboradors i entitats locals tenen clar que encara tenen molt a dir respecte al paper que juga aquesta localitat i regió de vins a l’estat espanyol i al món.

De ruta per la ciutat, descobrint història viva amb regust a vi

D’entrada, la ciutat conserva diversos elements que vinculen la història del municipi amb l’elaboració de vi des de temps remots. Destaquen a uns quants metres sota terra, “les coves”, des d’on antigament s’havia fet l’elaboració i conservació dels vins i en les quals s’hi guardaven totes les eines i estris necessàries per fer el producte: dipòsits, bombes, filtres…

Actualment, s’han substituït per instal·lacions més modernes, però se’n converven prop de 4.000 que permeten seguir explicant històries de vi i vida del territori. En alguns casos, s’està fent el possible per recuperar-les i ensenyar-les al públic, un enoturisme encara poc desenvolupat, però al qual tenen molt clar que volen obrir-se. Per cert que a peu de carrer, crida l’atenció l’enreixat que s’utilitzava antigament per airejar les caves, i evitar problemes de combustió mentre fermentava el vi.

Una de les ‘Coves’ recuperades de Tomelloso

Les xemeneies de les antigues fàbriques d’alcohol són actualment grans monòlits que decoren el paisatge urbà de la ciutat. Si bé actualment en queden poques en actiu, durant alguns anys de meitats del segle XX se n’hauria vist en funcionament més d’un centenar, ja que aquest territori era un dels referents en l’obtenció d’alcohols. Una de les obres que es poden visitar a dia d’avui i que per cert sobresurten al paisatge tomellosenc, és la ximeneia Fábregas construïda l’any 1964, i que supera els 40 metres d’alçada.

Xemeneia Fábregas a Tomelloso, Ciudad Real

Sortint de la ciutat, gairebé a les afores, hi ha el Museu del Carro y Aperos de Labranza, on hi queda constància de la llarga vinculació existent entre el municipi i el món agrari. El centre està actualment obert al públic i permet conèixer com eren les eines de treball que utilitzaven els pagesos i viticultors per poder dur a terme la seva feina al camp. Entre d’altres, s’hi pot veure i entrar a l’interior dels anomenats bombos, construccions rurals de pedra seca que s’utilitzaven antigament per guardar aquestes eines o fins i tot servia els treballadors per resguardar-se del mal temps.

Reconstrucció d’un bombo de Tomelloso al Museu del Carro
Eines guardades dins un bombo, les construccions de pedra seca de Tomelloso
Eines del camp dins un bombo a Tomelloso, Ciudad Real

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa