VadeVi
‘Vinyes mortes vora el cel’ denuncia el declivi de la pagesia
  • CA

La instal·lació conceptual “Vinyes mortes vora el cel” del poeta Santi Borrell serà inaugurada aquest proper divendres, 3 de juny, a les vuit del vespre. L’obra està exposada en una vinya als afores de Vilafranca del Penedès, a la C-243, entre aquesta localitat i la Granada del Penedès, concretament entre l’empresa Tigsa i la rotonda de la C-15.

Com que està situada en una carretera amb una gran afluència de trànsit, aquesta instal·lació ja està tenint un impacte notable. La inauguració de l’obra, que té el suport d’Unió de Pagesos, comptarà amb una explicació del seu significat per part del mateix artista que, a més, probablement llegirà alguns poemes sobre el vi. A continuació, el representant del sector de la vinya d’Unió de Pagesos, Josep Marrugat, farà un petit parlament, i s’espera que s’obri un col·loqui entre totes les persones assistents a l’acte.

El poeta i escriptor Santi Borrell presentarà aquesta primera incursió en el món de l'art visual en públic
El poeta i escriptor Santi Borrell presentarà aquesta primera incursió en el món de l’art visual en públic

Santi Borrell presenta la seva primera obra visual

“Vinyes mortes vora el cel” és la primera obra visual que presenta en públic Santi Borrell, director del Festival de Poesia de les Caves i autor de tres llibres de poesia, “Els dies a les mans” (2010), “Fragments d’una pedra” (2013) i “Mar da Morte”(2017, una versió en català i en gallec). Uns llibres que han tingut una repercussió notable tot i haver esta publicats de manera independent, al marge d’editorials i distribuïdores.

A aquests llibres se sumen els dos estudis històrics sobre la vinya, el vi i el cava que ha publicat: “Història del cava” (2016), Premi Gourmand 2017 com a millor llibre del món en la categoria història del vi i Premi Gourmand Best of the Best com a millor llibre dels 24 anys d’aquests premis en la mateixa categoria; i “La vinya i el vi del Penedès (2019), Premi Gourmand 2020 com a millor llibre del món en la categoria llibre europeu del vi.

'Vinyes mortes vora el cel' és una al·legoria del futur que pot esperar a la pagesia catalana
‘Vinyes mortes vora el cel’ és una al·legoria del futur que pot esperar a la pagesia catalana

Un avís sobre el futur de la pagesia catalana

L’obra és una estructura de fusta, de quatre metres d’alçada i cinc d’amplada, amb tres ceps morts que pengen. Una obra que, a més, anirà sent transformada a mesura que passin les setmanes amb noves intervencions visuals. Aquest projecte és una manera d’expressar la situació en què es troba la pagesia catalana i especialment els viticultors del Penedès que, en paraules del mateix Borrell, “malviuen” davant dels preus que fixen les grans empreses del sector. Així doncs, l’autor el considera “un avís, un crit d’alerta” davant dels canvis que, durant els propers vint o trenta anys, poden dur “l’extinció gradual i lenta de la pagesia”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa