La d’Alella és la DO més petita de Catalunya i una de les més antigues de l’Estat. És terra de la pansa blanca i un dels territoris vitivinícoles del país que mira al mar, amb una influència, la de la Mediterrània, que després notarem en els vins, on es detecten característiques singulars com per exemple les notes de salinitat. Es va crear el 1953 amb gairebé 1.500 hectàrees de vinya, prop de cinc vegades més de les que té actualment, que ha anat perdent plantació de vinya davant la pressió urbanística.
Al territori amb DO Alella hi ha documentada l’elaboració de vi de manera ininterrompuda des de fa més de dos mil anys. De fet, els seus eren productes coneguts i apreciats en l’època romana els citen Plini i Marcial com a vins laietans. Més recentment en el temps, la creació de la cooperativa Alella Vinícola a primers del segle XX va ser clau per a posicionar i prestigiar el nom d’Alella associat al seu vi i des d’aleshores, fins a la creació del Consell Regulador gairebé 50 anys més tard, el producte ha continuat fent-se un lloc en el mercat local i internacional, amb una quimera i assignatura pendent, que és incrementar la coneixença i consum entre el consumidor de proximitat.

El seu territori s’estén per 31 municipis de tres comarques, el Maresme, Vallès Oriental i Barcelonès -amb la incorporació de Badalona com a ciutat productora i emparada sota el seu segell de qualitat-, i es caracteritza per un sòl únic i altament característic de sauló (de base granítica) que li dona la proximitat a la Mediterrània, ubicació que també en singularitza el clima, temperat i amb dos subclimes lleugerament diferenciats a banda i banda de la Serralada Litoral.
Els productors i artesans vinícoles expliquen que hi ha diferències entre els vins que neixen al cantó mar de la serralada, dels quals en diuen que són “més madurs i estructurats”, i els que broten de vinyes del cantó muntanya, on la diferència de temperatura entre el dia i la nit és més àmplia, donant un producte final “més lleuger i aromàtic“.

La varietat de raïm més característica de la DO Alella és la pansa blanca. Una varietat autòctona ben adaptada a les característiques d’aquest territori, que destaca, sobretot per la seva versatilitat, és a dir, perquè permet elaborar vins de moltes tipologies diferents, siguin joves, amb diversos tipus de criança, escumosos, dolços o generosos; però també pel gran potencial d’envelliment dels productes que s’hi elaboren.

Per aquest recorregut històric, per tot el que aporta la pansa i el sauló a la història vitivinícola del país, també es pot afirmar que a Catalunya, el vi és cultura. Una cultura que el Govern vol donar a conèixer amb la campanya de vi català més ambiciosa fins al dia d’avui, de la mà del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI i que es va desplegant a partir de diverses accions promocionals, entre les quals, aquest espot.
Fitxa tècnica
- 200 hectàrees
- 7 cellers i fins a 37 elaboradors, alguns amb vinya pròpia i que elaboren vins en cellers d’altres propietats.
- Varietats blanques de raïm autoritzades: Pansa blanca, garnatxa blanca, picapoll, pansa rosada, malvasia, moscatell de gra petit, parellada, chardonnay, sauvignon blanc i chenin blanc.
- Varietats negres autoritzades: Garnatxa negra, mataró, sumoll, garnatxa peluda, samsó, ull de llebre, syrah, merlot, pinot noir i cabernet sauvignon.
- Més informació, a la web de Catalan Wines.
