VadeVi
DO Tarragona: territori d’origen del vi preferit de l’imperi romà

En l’antiguitat, l’àmfora era el recipient que s’utilitzava per traslladar els vins entre ciutats i territoris del món. I de fet, als voltants del segle I dC era habitual veure sortir de Tarraco, capital i centre polític de la Hispània, vaixells carregats d’àmfores en direcció a Roma, capital de l’imperi, i també cap a la Gàl·lia, Germània o Britànnia.

Imatge renovada recentment de la DO Tarragona, amb l’àmfora com a icona

Era el vi de la Tarraconense, que de tan reputat i reconegut arreu, no era estrany que se’n fes menció en alguna de les obres d’autors llatins de l’època com Silio Itálico, Marcial o Plini. Un context que va atraure la concentració d’un gran nombre de productors al carrer Reial de Tarragona, al costat del Port, ja que era des d’allí d’on sortien els vaixells carregats de vins que es repartirien per tot Europa.

Avui dia, aquesta justificació històrica ha valgut perquè l’àmfora hagi esdevingut la imatge i la icona de l’actual Denominació d’Origen Tarragona i dels cellers als quals dona cobertura l’entitat.

Mapa de la ‘Ruta del Vi de Tarragona’

Entre l’Ebre, i la Mediterrània, aglutina municipis de quatre comarques

El territori de la DO Tarragona se situa entre el riu Ebre i la mar Mediterrània, donant cobertura a projectes i productes de quatre comarques diferents: La Ribera d’Ebre, on parlen de les “vinyes vora el riu”, el Baix Camp, d’on surten “vins panoràmics“, el Tarragonès, que elabora “vins amb història” i l’Alt Camp, terra de “vins i calçots“.

Tarragona és terra de blancs i fan bandera de la varietat macabeu, que més enllà d’estar entre les més plantades en les finques dels diversos termes municipals, també s’ha escollit per a estudiar en profunditat per a conèixer-ne el comportament i poder millorar la qualitat final dels vins que en fan. Amb la blanca, hi conviuen també varietats negres com l’ull de llebre o la garnatxa, de la qual en surten una gamma de vins rosats, negres i escumosos que complementen l’oferta vinícola del territori. Tarragona també és especialment coneguda pels seus vins dolços i rancis: misteles, moscatells, vimblanc… Tant és així, que les seves soleres han fet la volta al món, arribant fins i tot a ser el producte que acompanya els fidels seguidors de les misses del Vaticà.

I si bé això ens parla de present i futur del territori, parlar de la DO Tarragona també ens obliga a recordar els vins Tarragona Clàssic, que van ser motor per a la fundació de l’entitat ara fa més de 75 anys; de l’Estació Enològica de Reus, construïda l’any 1910, que fou una de les primeres de l’estat, i del moviment cooperativista, les catedrals del vi que va aixecar l’arquitecte de Valls Cèsar Martinell. És terra de formació, amb aquesta Escola d’Enologia dins l’Enològica, a la qual assenyalen com a precedent de l’actual Universitat Rovira i Virgili, que ha format una innombrable quantitat d’enòlegs i sommeliers que avui en dia estan posicionant al món el sector vitivinícola català.

Aquesta regió també creu en l’enoturisme i hi aposta a partir de la creació de la Ruta del Vi de la DO Tarragona, que mostra la realitat d’una zona privilegiada per al cultiu de la vinya amb experiències que mariden el vi amb la gastronomia, l’esport o la cultura i activitats pensades per atraure a tota mena de públic.

Mapa de les DO catalanes

Per tot això, per la suma d’història i tradició, es pot afirmar amb fermesa que a Catalunya, el vi és cultura. Una cultura que el Govern vol donar a conèixer a través de la campanya de vi català més ambiciosa fins al dia d’avui, de la mà del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI i que es va desplegant a partir de diverses accions promocionals, entre les quals, aquest espot.

Dades generals

  • 3.400 hectàrees de vinya cultivades.
  • 27 cellers.
  • Varietats de raïm blanques autoritzades: Macabeu, Cartoixà o Xarel·lo, Parellada, Moscatell Frontignan, Moscatell d’Alexandria, Garnatxa Blanca, Malvasia de Sitges, Subirat Parent o Malvasia, Xarel·lo Vermell, Sumoll Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc i Vinyater.
  • Varietats negres autoritzades: Ull de Llebre, Sumoll, Carinyena, Garnatxa Negra, Merlot, Syrah, Pinot Noir i Cabernet Sauvignon.
  • Més informació, a la web de CatalanWines.com.
Amb el suport de la Generalitat de Catalunya, sempre endavant

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa