L’origen del vi al territori és mil·lenari, però l’arribada dels monjos cartoixans a la Cartoixa d’Escaladei va suposar un punt i a part en la història vitivinícola a l’anomenat Priorat històric, i que avui coincideix amb el terreny que abraça la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Aquesta és l’única DO qualificada de Catalunya, la segona -en temps- de l’Estat espanyol juntament amb la DOCa Rioja. Com dèiem, els monjos van implementar uns coneixements i unes tècniques que van permetre elaborar vins, però sobretot, arrelar uns valors que han transcendit en el temps.

Paisatges de vinya al Priorat de Mervm Priorati | celler

Parlar de la DOQ Priorat obliga a descriure paisatges plens de terrasses i costers de vinya, a parlar d’altituds de pendents, d’orientacions. De cultius de vinya que dibuixen la major part dels municipis que en formen part. D’una geografia tossuda que permet utilitzar els termes de viticultura extrema o heroica, que no sempre admet mecanització i que sovint demana formes més tradicionals per a treballar el cep, fer-ne la poda o collir-ne el fruit. En aquesta regió hi ha plantes a 100 metres sobre el nivell del mar, en els termes municipals per exemple de Bellmunt del Priorat o El Molar; i a 750 metres a les parts altes d’Escaladei i La Morera de Montsant.

Se’ls coneix per ser terra de negres, de vins nascuts de varietats històriques i tradicionals del territori com són la garnatxa i la carinyena, molt sovint, nascudes de vinyes velles. Vins que demanen llargues criances, que demostren una excel·lent evolució amb el pas del temps. Que entenen de botes de fusta, de ciment o d’àmfores. I que, malgrat tot, s’acompanyen cada cop més de vins blancs, de varietats com la garnatxa blanca o el macabeu, i que desperten emocions amb alguns dels vins rancis o dolços que reposen a les botes del racó dels cellers o les cases particulars.

Vinyes carregades de raïm en una finca de la DOQ Priorat | cedida

Dels 5 Magnífics als Noms de la Terra

El Priorat històric va viure una petita revolució a primers dels anys vuitanta del segle passat. Cinc viticultors de fora del territori, que amb els anys es coneixerien com els Cinc Magnífics, van decidir instal·lar la seva vida a la comarca. Eren René Barbier, Daphne Glorian-Solomon, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana, visionaris del potencial que podia tenir aquella terra, aleshores força deprimida, i que van ajudar a convertir en una de les més potents i reconegudes arreu del planeta terra gràcies als productes que neixen del cep i d’aquests paisatges vibrants.

Sumat a aquest revulsiu, anys més tard el territori continua mirant endavant i amb ganes de garantir futur per a tot un sector que vol viure dignament de la terra. Amb diversos plans, veient i acompanyant la creació de nous projectes, i, ja ben entrat el segle XXI, reforçant una nova catalogació dels vins que elaboren els seus cellers, reforçant els valors, diran, de la transparència i la humilitat. Sota el concepte “Els noms de la terra”, la classificació permet determinar l’origen a partir de Vi de la DOQ Priorat, seguint per Vi de vila, Vi de paratge, Vi de vinya classificada i Vi de gran vinya classificada.

  • Vi de la DOQ Priorat: Reflex de la personalitat vinícola genèrica i de la tipicitat de la DOQ Priorat.
  • Vi de Vila: Transmet la tipicitat privativa del mosaic paisatgístic d’una vila, la suma de la diversitat dels seus paratges vitícoles.
  • Vi de Paratge: Mostra l’essència encara més pura, un caràcter lligat a l’orografia, a la geologia i a un microclima més delimitat.
  • Vinya Classificada: Neix d’una producció vitícola individual de virtuts excepcionals, que ha de ser embotellada a part.
  • Gran vinya classificada: Representa mostres molt escasses de talent natural i històric: una commovedora aliança del caprici de la natura i una tradició que ha sabut interpretar i salvaguardar fins al present les joies vitícoles més exclusives, inalterades en el temps.
Mapa de les DO catalanes
Mapa de les DO catalanes

La del Priorat és història viva del vi, que se suma a la de la resta de regions productores del país contribuint a definir que a Catalunya, el vi és cultura. Una cultura que el Govern vol donar a conèixer a través de la campanya de vi català més ambiciosa fins al dia d’avui, de la mà del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI i que es va desplegant a partir de diverses accions promocionals, entre les quals, aquest espot.

Espot publicitari de la campanya “Catalunya, on el vi és cultura”

Fitxa tècnica

  • 2.196,8 hectàrees de vinya plantades
  • 114 cellers
  • Varietats de raïm blanques autoritzades: Garnatxa Blanca, Macabeu, Pedro Ximémez, Chenin, Moscatell d’Alexandria, Moscatell de Gra Petit, Pansal, Picapoll Blanc i Viognier.
  • Varietats de raïm negres autoritzades: Garnatxa, Carinyena, Garnatxa Peluda, Ull de Llebre, Picapoll Negre, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot i Sirah.
  • Més informació, a la web de CatalanWines.com.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa