VadeVi
Maria Rosa Blanch, una química que ha reprès el celler familiar a Puigpelat

Hi ha referències escrites de l’any 1736 que vinculen la família Blanch amb la vinya i el vi. A mitjan segle XX, Joan Blanch Mestre va regentar un petit negoci de fer i comercialitzar vi i en l’actualitat, Maria Rosa Blanch afegeix capítols a la història familiar amb la recuperació, l’any 2014, de les vinyes i la represa de la vinificació al celler. Un canvi de vida per una química de formació que ha dedicat la seva vida professional a diversos projectes, alguns dels quals de l’àmbit social, i que ara l’han portat fins al capdavant de la Denominació d’Origen Tarragona, entitat que presideix des del mes de juny de 2023.

“A casa ens plantegem recuperar la tradició antiga de fer vi com ho havien fet anys enrere els pares i els avis”, reflexiona. “Ja teníem les vinyes velles dels besavis, i la maquinària per fer vi al celler, en aquell moment vam decidir fer el pas i reconnectar-nos amb les arrels”. I parla en plural perquè a la represa també hi ha implicats els seus dos fills.

Maria Rosa Blanch, al celler | Foto: E.V.

Ancestrals, macabeus i vinyaters

Pel camí, cursos, noves formacions i reciclatge de conceptes ja apresos han fet que el treball a vinya i al celler no li siguin aliens del tot. I la gamma de vins ho afermen. Cellers Blanch té al mercat vins blancs, negres, rosats i escumosos, uns productes, els de les bombolles, que defensa amb fermesa perquè sap que “els donen singularitat i caràcter”. Així, sumat a un dels emblemes del celler, l’Identitas que embotella subirat parent de la finca que anomenen Bastards, posa a disposició del consumidor vins escumosos fets seguint el mètode tradicional i ancestral. “Els ancestrals són productes que han volgut fer els meus fills”, diu amb orgull. I quan n’enceta la primera ampolla, sorprèn els assistents i ella mateixa ho celebra. “És un producte fresc, divertit, amb bombolles xispejants”, aplaudeixen els afortunats.

La gamma inclou també un escumós especial fet amb vinyater, el d’una varietat molt minoritària recuperada a la zona de l’Alt Camp que elaboren ells i pocs cellers més del territori català (i que forma part del llistat de varietats autoritzades per a fer vi a Catalunya). Del Brut Nature Vinyater se’n fa una producció molt baixa, com de la resta de vins de la col·lecció que, en total, supera, si arriba, les deu mil ampolles.

La nova presidenta de la DO Tarragona també parla meravelles de la macabeu, que ells també treballen i en conserven alguns ceps molt vells, sumant relat a l’entitat del vi que en vol fer bandera. “Hem de fer més glamurosos els vins de macabeu”, reflexiona. De fet, explica ara amb el barret de la DO, que s’està investigant juntament amb l’INCAVI per conèixer i entendre la varietat amb profunditat, que se la vol caracteritzar, i també que continua en aquest nou mandat, sent una de les protagonistes del relat dels vins amb denominació d’origen tarragonins amb activitats com per exemple la Galeria dels Macabeus, que ja suma diverses edicions.

Cellers Blanch se sap amb molt de camí al davant, però no queda enrere pel que fa a tendències i models de negoci vitivinícoles. De fet, tenen clar que l’enoturisme ha d’acompanyar la consolidació de les gammes de vins, i més en el seu cas, que avui dia aporta un 40% del volum de negoci actual. Entre altres experiències, l’escape room que permet tant a joves, com adults com petits, conèixer alguns dels secrets de la família Blanch i de la seua relació en la producció de vins de qualitat.

Més notícies
Notícia: Maria Rosa Blanch, de Cellers Blanch, nova presidenta de la DO Tarragona
Comparteix
Aquesta nova legislatura el vicepresident serà Albert Andrés de la Cooperativa de Vila-rodona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa