El Real Decret 111/2022 del 8 de febrer determina, entre moltes d’altres coses, el potencial de producció vitivinícola dels diversos territoris elaboradors de l’Estat, així com la normativa bàsica per a regular les autoritzacions de plantació de vinya o el detall de quines són, per territori, les varietats de raïm que estan autoritzades per plantar i elaborar.
Actualment, i a partir de la recent actualització, Catalunya té autorització per a plantar ceps i produir vins de 61 varietats de raïm diferents. Varietats que cada denominació d’origen pot incorporar en el seu plec de condicions en funció de criteris diversos com pot ser l’adaptabilitat, la història o la tradició, i que després, determinaran, a la vegada, el camí que poden seguir els cellers i productors de vi que treballen i posen vins al mercat sota la seva empara.
32 de blanques i 29 de negres
Repassant aquest llistat de les 61 autoritzades, se’n diferencien 32 de blanques i 29 de negres; i com a curiositat, destacar que n’hi ha una dotzena que el dia d’avui no estan incloses en cap dels plecs de condicions de les DO – i que apareixen destacades en negreta al llistat que podeu consultar a continuació. La carinyena roja i verdiel, les dues incorporacions més recents (autoritzades aquest mes de juliol de 2023), estan destacades en cursiva.
Sigui com sigui, quan es tracta de varietats blanques, ens trobem amb:
- Airén
- Albarinyo
- Carinyena Blanca
- Chardonnay
- Chenín blanc (Agudelo, segons el decret)
- Coromina
- Forcada
- Garnatxa blanca
- Garnatxa roja
- Gewürztraminer
- Giró Ros
- Godello
- Macabeu
- Malvasia aromàtica
- Moscatell d’Alexandria
- Moscatell de gra menut
- Parellada (montònega)
- Pedro Ximenes
- Picapoll blanc
- Riesling
- Sauvignon blanc
- Selma blanca
- Subirat Parent (Alarije)
- Sumoll blanc (Merseguera)
- Trobat blanc (Alcañón)
- Verdejo
- Verdiell o Verdil
- Vermentino
- Vinyater
- Viognier
- Xarel·lo, Cartoixa, Pansal, Pansa Blanca
- Xarel·lo rosat
Entre les varietats negres, hi són:
- Bobal
- Bronsa
- Cabernet Franc
- Cabernet Sauvignon
- Carinyena
- Carinyena roja
- Garnatxa negra
- Garnatxa peluda
- Garnatxa tintorera
- Gonfaus
- Malbec
- Mandó (Garró)
- Marselan
- Merlot
- Monestrell
- Morastell (Graciano)
- Moneu
- Morenillo
- Petit Verdot
- Picapoll negre
- Pinot Noir
- Pirene
- Querol
- Solana
- Sumoll Negre
- Sirà
- Trepat
- Ull de llebre (Tempranillo)
- Vidadillo
Article ampliat amb dates d’origen, en aquest enllaç.