VadeVi
Anna Rovira: “Aquest Vinari prestigia com es mereix un vi de cooperativa”

El millor vi català de l’any, segons els Premis Vinari, és el Cabrida 2020 del Celler de Capçanes, un monovarietal de garnatxa negra que neix en territori prioratí sota la Denominació d’Origen Montsant. Anna Rovira és l’enòloga i directora tècnica d’aquest projecte cooperatiu i atén a Vadevi per fer balanç d’aquests guardons que reconeixen la feina de tot un equip, i així ho insisteix, des del pagès que cuida la vinya, fins les persones responsables d’embotellar o encapsar els vins que surten a la venda o cap al canal de la distribució. Rovira explica que el Cabrida és un “vi històric” de la cooperativa que recentment, des de l’anyada 2018, ha canviat i evolucionat cap al producte que és ara. I aquest, per què no, podria ser un dels secrets del seu èxit.

Enhorabona pels reconeixements. A l’estiu us donaven el premi al millor negre jove pel Llicorella 2021 i ara us endueu el premi al millor negre de criança, així com el premi a millor vi català de l’any pel Cabrida 2020. Quina valoració en feu, de tot plegat?

És un gran reconeixement a la feina feta i ens fa molta il·lusió. No només pel fet que es premiï els vins, sinó també pel fet que posa en valor els vins de les cooperatives, que tenen moltes coses a dir. És un premi que reconeix la feina de molta gent, jo simplement dirigeixo l’orquestra. 

I malgrat tot, els vins de cooperativa no s’han percebut històricament com a productes excel·lents…

Exactament. I és al contrari. Som moltes les persones que formem part de l’equip de la cooperativa, des dels pagesos i socis que ens porten el raïm, fins a les persones que embotellen o que s’encarreguen de fer la distribució del vi. I de fet, des del punt de vista de la producció, cada any fem selecció d’aquelles vinyes que ens poden donar el resultat més òptim per elaborar cada producte, no fem res per sistema, sinó que triem el raïm que encaixi millor, també des del punt de vista dels paràmetres analítics, i iniciem el procés de vinificació.

Anna Rovira, enòloga del Celler de Capçanes
Anna Rovira, entre vinyes | Foto: A.R.

Què té el Cabrida que hagi pogut convèncer un jurat tan ampli?

La varietat, l’entorn, el saber treballar aquesta garnatxa… Curiosament quan vaig entrar a treballar al celler era un vi que personalment m’avorria. Un dels històrics de la cooperativa, una garnatxa clàssica del Montsant; però tal com es feia aleshores no em semblava atractiu, i em vaig donar marge per repensar-lo.

Com va anar, el procés?

L’any 2018 va sortir un vi que havia fet un gir d’estil significatiu. Una vinificació més respectada feta amb el raïm sencer i la rapa, fins i tot havent-hi afegit en algun cas rapa de carinyena si estava més madura, i també vam canviar-ne la criança, que ara es fa en foudre.

Els Premis Vinari ja han guardonat els millors vins de Catalunya de 2022 | Jordi Play
El Cabrida 2020 és un monovarietal de garnatxa negra que surt al mercat sota l’empara de la DO Montsant | Jordi Play

Què buscaves, en aquest nou Cabrida?

Volia un vi on la garnatxa s’expressés més i millor. La intensitat de la capa de color no m’importava massa, però si que fos un vi fi, elegant, fresc… Això com a punt de partida, perquè cada collita és diferent i no et dona sempre el mateix resultat. La nostra és una feina d’interpretació, d’entendre els que arriba al celler i portar-ho cap on vols arribar.

I aquesta anyada 2020, és el Cabrida que imaginaves?

Ara mateix el veig un vi perfecte. M’agrada com està, com mostra la fruita; és un vi que permet disfrutar.

Doncs ara, a celebrar-ho.

Sí, amb tota la gent de l’equip, i torno a recordar que som moltes persones qui l’hem fet possible; m’agradaria que quedés molt evident la feinada que hi ha al darrera de fer un vi. Nosaltres ho vivim molt intensament i hi posem el 200%, i ara amb aquest premis ens ajuden a veure’n el resultat.

Anna Rovira, entre vinyes en temporada d’hivern | Foto: A.R.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa