VadeVi
Caelles: “Reus té tots els ingredients per seguir sent capital del vermut”

L’espai del vermut de l’Estació Enològica de Reus ha acollit aquest dilluns 27 de febrer la jornada de tast i avaluació dels productes que opten a millors vermuts de Catalunya de l’any. Coincidint amb la sessió, la regidora de Promoció de la ciutat, Montserrat Caelles, i el director del concurs, Ramon Roset han presentat l’edició a la premsa.

A més a més d’agrair els membres del jurat per haver-se sumat a una nova convocatòria, Caelles ha reiterat l’aposta de la ciutat pels Premis Vinari, projecte al qual l’Ajuntament ha donat suport des dels seus orígens l’any 2014. “Som elaboradors històrics de vermut i tenim tots els ingredients per seguir exercint de capital del vermut”, apuntava. A més a més, afegia que “sempre és un honor acompanyar els projectes que fan difusió tant de la beguda en si com de la cultura que l’envolta”.

Precisament en aquest sentit, el director del concurs compartia que per significar aquesta cultura enguany s’ha decidit premiar per primer cop la millor experiència en vermoturisme, que es decidirà entre aquells projectes que guien activitats que enllacen el turisme i el vermut.

Aliats estratègics

Sumat a aquest reconeixement, enguany també hi haurà els premis a millors vermuts blancs, negres, reserva i innovadors, i el premi a millor vermuteria de Catalunya. Els còctels tornen a agafar protagonisme en aquesta edició, ja que hi haurà un premi especial al millor vermut per a cocteleria gràcies a la col·laboració de la prestigiosa coctelera Mariona Vilanova, membre del Club del Bàrman de Catalunya. 

Roset ha agraït a la ciutat que continuï sent “aliada estratègica” per aquest concurs que continua amb l’objectiu de donar a conèixer i promocionar la producció de vermuts de Catalunya. El director del certamen també ha compartit que cada any entren novetats interessants a la competició, i ho celebrava perquè permet créixer en nombre de mostres i productors que participen, fent camí cap a aconseguir captar el nombre més gran de vermuts que s’elaboren de punta a punta del país.

Els tastadors han avaluat els vermuts a l’Estació Enològica de Reus | Foto: E.V.

Nou edicions i una vintena de tastadors 

En aquesta ja novena edició, els Premis Vinari han convocat a una vintena de tastadors perquè s’enfrontin a totes i cadascuna de les marques a cegues, sense conèixer-ne ni la marca, ni l’elaborador ni el territori d’origen, i els atorguin una puntuació que els classificarà en un rànquing, del qual es premiaran les primeres posicions.

El que si sabia el jurat, en canvi, és la tipologia de vermut que tenen servit a la copa, ja que cada ronda ha permès tastar vermuts blancs, negres o vermells, reserva i innovadors, categoria aquesta última, on es donen cabuda a begudes taronges, rosades o amb alguna característica que s’escapa dels estàndards més tradicionals.

Entre el jurat, enòlegs vinculats a diversos projectes d’arreu de Catalunya com són Jaume Àrboles, Montserrat Nadal o Sumpta Mateos -coordinadora també del curs de sommeliers de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona-; sommeliers com Joan Carrion (ACS Tarragona), Rosa Maria del Castillo o en Pep Escudero, especialitzat en ratafies; i tot plegat, complementat per la presència de tastadors locals, alguns dels quals íntimament lligats amb el món la restauració reusenca.

La millor vermuteria

Sortir a fer el vermut s’ha convertit en tot un ritual per a moltes persones. Tant, que en els darrers anys s’ha vist un increment molt significatiu del nombre de vermuteries que serveixen aquestes begudes d’aquí i del món acompanyant l’aperitiu. 

En aquesta edició dels Premis Vinari s’obre l’oportunitat a tots els establiments del país perquè puguin endur-se el premi a millor vermuteria de l’any. Després d’uns dies en què els lectors de Vadevi han presentat la seva candidatura, ara s’ha obert un període de votacions populars que determinarà quina serà la millor de 2023. Les votacions estan disponibles en aquest enllaç fins al dia 10 de març i els resultats es donaran a conèixer en l’acte de lliurament dels Vinari que tindrà lloc el dia 17 de març a la Llotja de Reus.

Els Premis Vinari dels vermuts estan organitzats pel digital Vadevi i són possible gràcies a la col·laboració de Reus Promoció Ajuntament de Reus, Sanmy Geiser, Euroselecció Riedel, Pulltex, Gràfiques Varias, Tastets, Sarau i més i Patates Piqué.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa