El vermut Caràcter, de la Cooperativa Tres Cadires d’Arbeca, a les Garrigues, va resultar triomfador als Premis Vinari dels vermuts catalans, rebent la medalla Gran Or de 2022 en la categoria de vermuts innovadors. Tot un reconeixement a un vermut que, a més de ser el primer vermut ecològic de Catalunya, “reflecteix el paisatge” del territori on ha estat elaborat gràcies a l’ús de compostos botànics autòctons i representatius de Ponent, tal com explica l’Andreu des de la mateixa cooperativa.

Justament, el projecte va néixer gràcies a les converses que l’Andreu va tenir amb el Carles Bargalló, d’Àlquia Creacions Enològiques, durant el Postgrau en l’Elaboració de Begudes Destil·lades i Licors de la Universitat Rovira i Virgili. Gràcies a l‘Airy Gras, etnobotànica, el juny de 2021 es va poder presentar aquest vermut tan especial, que es distingeix, per exemple, per no contenir cítrics i, en canvi, molta oliva arbequina, per tal de reflectir el caràcter de la seva terra. L’Andreu recorda que l'”Airy ho tenia tot estudiat, coneixia totes les plantes s’havien fet servir sempre aquí, per a què, quins tocs donaven…”

'Caràcter', de Tres Cadires, vol reflectir el caràcter de Ponent amb el seu sabor amarg i aromàtic | Tres Cadires
‘Caràcter’, de Tres Cadires, vol reflectir el caràcter de Ponent amb el seu sabor amarg i aromàtic | Tres Cadires

Un vermut “poc convencional”

Caràcter és un vermut que Tres Cadires defineix com a “poc convencional i molt aromàtic”, que comença amb l’amargor de la combinació de tres artemísies i l’untuositat de l’oliva arbequina per, després, aportar la dolçor de fruits de marge com la figa, la magrana, la cirera d’arboç o el grataculs, donant forma a un vermut molt especial però que ha trobat la seva base de consumidors entre les persones que prefereixen que aquesta beguda sigui amarga i aromàtica.

En alguns casos, a més, els problemes per trobar proveïdors per a les plantes emprades, com ara la botja pudent, van fer que la recol·lecció la fessin des de la mateixa cooperativa, en camps certificats per aconseguir que el vermut fos, com dèiem, el primer 100% ecològic del país.

Per tot plegat, l’Andreu de Tres Cadires explica que saber que havien guanyat la medalla Gran Or en la categoria de vermuts innovadors va ser “una sorpresa total”. “És un vermut més amarg del que estem acostumats a prendre”, recorda, i que té “notes de Ponent” molt intenses, com ara del romaní i de timó. “Saber que un jurat professional el va puntuar tan bé ens va sorprendre molt”, reconeix, i insisteix que “no ens ho esperàvem” però que, gràcies a això, podran fer-se veure, i es mostra content que un projecte petit i cooperatiu com el seu pugui tenir aquesta projecció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa