Cava Guilera Gran Vinari d'Or

!--akiadsense-->

A Cava Guilera estan enamorats del xarel·lo. El secret de tots els seus escumosos: el raïm autòcton i temps. Cal afegir que també es necessita paciència! Paciència per veure com evoluciona, per assaborir-lo i gaudir de la seva màxima expressió que revelarem a continuació. Aquesta és la fórmula de l’èxit del millor escumós dels Premis Vinari 2018, el Cava Guilera Brut Nature Gran Reserva 2009, que es va endur el passat 5 d’octubre el Gran Vinari d’Or Escumós i les medalles d’Or pel Millor Escumós d’Antigues Reserves amb una criança de 84 mesos i per al Millor Vi de la DO Cava.

Marta Guilera en el moment de rebre el Gran Vinari Escumós 2018
Marta Guilera en el moment de rebre el Gran Vinari Escumós 2018 | Jordi Play

!--akiadsense-->

Segons el jurat dels Premis Vinari és un escumós molt expressiu, amb una acidesa intel·ligent i fresca, que desfila pel paladar amb un estil elegant i un final delicadíssim però persistent, dels que deixa un record molt agradable i va perfecte per a maridar amb diferents menús gastronòmics.

La recepta de l’èxit és clara i aquests són els ingredients:

3 ">varietats autòctones: xarel·lo, macabeu i parellada

1 entorn que es gestiona amb pràctiques sostenibles i agricultura ecològica, amb un clima mediterrani sec, que agraeix la brisa marina que desestressa les vinyes de la calor i les altes temperatures que s’arriba a l’estiu

Els dipòsits d’acer inoxidable necessaris

I una bona dosi de rigor i paciència

Indubtablement, la matèria primera que utilitzen per elaborar aquest cava són els raïms de les vinyes de xarel·lo, macabeu i parellada, 100% varietats autòctones que creixen a 300 metres a la zona de Lavern-Subirats (Alt Penedès, dins la DO Cava). Unes vinyes que van dels 15 als 70 anys, cultivant-les en ecològic, sense tractaments químics ni pesticides.

El raïm es cull manualment a les vinyes més velles, particularment a la de xarel·lo que té més de 70 anys, i a màquina, a les més joves i que estan emparrades. Un cop al celler “és qüestió de rigor i paciència” explica Marta Guilera, la quarta generació que junt amb la seva parella Miguel i el seu germà, Jordi Guilera, dirigeixen el projecte actual. Tots aposten de manera ferma per comunicar el seu territori, el raïm d’alta qualitat i els sabors natius: “volem tastar la nostra regió, que a la copa només es trobi el raïm que hem vist créixer”.

Les tres varietats es premsen per separat i es fa la primera fermentació en dipòsits d’acer inoxidable. “No volem que passin per bóta de fusta perquè perdríem l’efecte que perseguim: la vida del raïm a la vinya”. Tot el procés segueix el mètode tradicional del cava, de manera artesanal fa la segona fermentació en ampolla per aconseguir els sabors més complexos i generar l’apreciada bombolla. I una mica més de paciència per assolir el cas de la reserva (mínim 15 mesos) o la gran reserva (mínim 30 mesos) amb què ens tenen acostumats els seus caves.

El cupatge dels seus productes sempre parteix d’una varietat protagonista, el xarel·lo. El Cava Guilera Brut Nature Gran Reserva 2009 és 50% xarel·lo, 40% macabeu i 10% parellada, més la saviesa d’esperar 84 mesos d’envelliment en ampolla.

I quin és el resultat? Segons els Guilera el d’un cava on prima la frescor, de bombolla fina, vibrant, complexa, d’un color clar pel temps que duu en ampolla. Un escumós que encara té molt recorregut i donarà grans satisfaccions a taula. Com bé diuen, un súper cava tot terreny, molt gastronòmic i versàtil que et va bé tant amb un sushi com amb peixos o carns guisades, amb cuina tradicional o d’innovació.

Cava Guilera és una empresa familiar que s’inicia el 1927 en l’art de cultivar vinyes i elaborar vins. Després de 90 anys i veremes a l’esquena, ara és la quarta generació qui continua el llegat que Pere Guilera conserva dels besavis: el compromís de les criances mitges i llargues en caves. “El guanyador dels Premis Vinari és el nostre primer Gran Reserva, el que millor representa la nostra filosofia”. Marta Guilera remarca que elaboren amb la mínima intervenció possible, sense emmascarar el potencial del raïm i amb l’experiència de deixar que el cava faci el seu curs: “anem tastant cada any les collites i ens assegurem que surten al mercat en el seu punt de màxima esplendor”.

Però a més d’elaborar excel·lents caves, l’aposta dels Guilera va més enllà amb l’enoturisme. “Tenim molta sort de viure a Subirats on les condicions per cultivar raïm són excel·lents. Tenim moltes hores de sol, la brisa marina que saneja i desestressa la vinya… Amb tot això, obtenim fruita de molt bona acidesa i frescor, encara que hi hagi temperatures altes”. La visita al celler és obligatòria per redescobrir la manera d’elaborar el cava, veure tota la feina artesanal que hi ha rere de cada ampolla i una de les claus de les vendes del celler. “Qui passa per casa, surt enamorat del xarel·lo!”. Amants de la bona feina, els resultats també els arriben: el 80% de les vendes les obtenen de la venda directa, de la distribució en botigues especialitzades i en restauració. El 20% restant se la disputen entre els països nòrdics i Bèlgica. Del Cava Guilera Brut Nature Gran Reserva 2009 n’han produït 4.400 ampolles.

Preu: 12,50€">

Cava Guilera. Masia Ca l’Artigas s/n – 08739 Lavern (Subirats) – Penedès">

Tel. 93 899 30 85 – info@cavaguilera.com">

Nou comentari