VadeVi
Cérvoles Blanc 2016 és el millor vi de Catalunya del 2018
  • CA
Tomàs Cusiné i Teresa Jordà
Tomàs Cusiné i Teresa Jordà | Jordi Play

!--akiadsense-->

Cérvoles Blanc 2016 de Cérvoles Celler s’ha endut el Gran Vinari d’Or 2018. L’Auditori de Vilafranca del Penedès ha acollit aquest divendres a la nit l’acte de lliurament dels sisens Premis Vinari, el concurs que té per objectiu donar a conèixer els millors vins de Catalunya de l’any. Per segon any consecutiu, els guanyadors s’han fet públics en un acte que s’ha pogut seguir en directe a través del Canal 33. Els vins competien en dotze categories, cadascuna de les quals ha rebut un Vinari d’Or, tres Vinari de Plata i cinc Vinari de Bronze. Durant l’acte de lliurament dels Premis s’han donat a conèixer tots ells, i també el reconeixement professional a una vida dedicada al vi, el Vinari especial a la producció ecològica, el Premi a la millor etiqueta de vi i al celler amb més vins premiats i els Vinaris Especials a les DO, que reconeixen els tres millors vins de cadascuna de les dotze Denominacions d’Origen de Catalunya.

La zona vitivinícola de Costers dels Segre ha estat la gran vencedora. Aquesta denominació d’origen posa tot l’esforç en la riquesa i diversitat del seu territori on hi conviuen set paisatges diferents, i també en l’àmbit de la sostenibilitat, sent la primera DO que forma part d’un programa pioner a l’Estat que vetlla per un cultiu sostenible de la vinya i unes bones pràctiques mediambientals, socials i econòmiques. L’Empordà també ha estat una altra de les zones destacades de la nit, que s’enduu premis d’or en les categories dels negres de criança i guarda, i també en els vins dolços, reconeixent el seu estil únic de vinificar la garnatxa de l’Empordà com uns dels millors vins de tot el país. La gala d’aquesta nit ha estat l’acte final de la sisena edició dels Premis Vinari, que van arrencar a la primavera amb una convocatòria a tots els cellers catalans i que enguany ha aconseguit la participació de 902 referències de 250 cellers, emparats en alguna de les dotzedenominacions d’origen de Catalunya.

Eljuratprofessional ha estat format per una vuitantena de professionals de la sommelieria, enologia, distribució, exportació, comunicació i prescripció de vins, així com part del panel oficial de tast de l’INCAVI. Tots ells van qualificar tots els vins participants durant quatre jornades de tast a cegues, que es van realitzar del 21 a 25 de maig a la seu de l’INCAVI a Vilafranca del Penedès. Els vins que van obtenir millors puntuacions en aquesta fase inicial, van ser tastats i avaluats de nou en una nova jornada que va tenir lloc el 3 de setembre a El Celler de Rubí.

Cérvoles blanc 2016: també millor vi blanc amb criança i millor vi DO Costers del Segre

El Gran Vinari d’Or 2018, que distingeix el millor vi català, ha estat per Cérvoles Blanc 2016 del Cérvoles Celler. Un vi blanc amb criança, cupatge de macabeu i chardonnay, del qual s’elaboren unes 6.800 ampolles. Cérvoles Celler es troba a La Pobla de Cérvoles, a Les Garrigues. Aquest projecte va néixer l’any 1997 gràcies a l’ímpetu de Tomàs Cusiné, que volia retre homenatge a un territori vinícola ancestral i de recuperació de la pràctica de la viticultura de muntanya. Practiquen viticultura 100% ecològica i treballen per produir vins de finca de gran qualitat, expressió del territori i seguint la tradició mil·lenària de la zona.

El millor vi de Catalunya també ha guanyat l’Or en la categoria de Blancs amb criança i el Vinari d’Or Especial de la DO Costers del Segre. El jurat que ha puntuat a cegues els vins participants, han reconegut aquest vi per la seva amplitud aromàtica, de perfil molt fresc, amb la fusta ben integrada, una elegant estructura i un pas cremós pel paladar que deixa un record intens i molt agradable.

Gran Vinari Escumós: Cava Guilera Brut Nature Gran Reserva 2009,

Aquesta petita Cava, situada a Lavern (Subirats, Penedès), segueix el llegat familiar que es va iniciar l’any 1927 en l’elaboració artesanal de caves de criança: Reserva i Gran Reserva. A Can Guilera creuen fermament que un cava requereix temps per esdevenir un gran producte. Temps per créixer, madurar i desenvolupar de manera natural les propietats que li són intrínseques i perquè totes s’integrin formant un tot harmònic i agradable al paladar. El seu Gran Reserva Brut Nature és un cupatge tradicional de xarel·lo, macabeu i parellada que destaca aquest elegant envelliment de gairebé 100 mesos en rima, amb una intensitat aromàtica rica en matisos, frescor i cremositat.

Antoni Mata Casanovas, Premi Vins i Licors Grau a la Trajectòria Professional

Antoni Mata Casanovas pertany juntament amb el seu germà Josep a la segona generació del celler Recaredo, de qui es recorda especialment la seva dedicació a l’elaboració de cava durant més de 60 anys. Ja de petit, amb només set anys, l’Antoni feia batonnages a les caves de la família. L’afany de millorar i aprendre el va motivar a formar-se en enologia i viticultura en diferents indrets de la geografia mundial. Ha treballat al capdavant de la gestió, la creativitat, la representació i l’enologia de Recaredo i la seva tenacitat i dedicació, juntament amb la d’en Josep, els va portar a especialitzar-se en l’elaboració de “caves de terrer”, posant la vinya com a eix central del seu treball.

Avui, en Ton és jubilat, però no pas retirat, ni molt menys allunyat de la seva passió i vocació pels grans vins nascuts al Penedès. La seva contribució al sector del vi, la seva emprenedoria i vitalitat són, sens dubte, una petjada indeleble en la història de Recaredo i del país, que el fan més que mereixedor d’aquest reconeixement a la seva trajectòria professional en el món del vi.

Els Vinari d’Or, escampats pel territori

La DO Empordà ha estat una de les grans protagonistes de la nit: ha vist com els seus vins s’enduien el màxim reconeixement de les categories de negres de criança: Mas Pòlit 2016, el millor negre criança; Vinyes d’OlivardotsGresa Expressió 2010, el millor negre de guarda; i Torre de Capmany Garnatxa d’Empordà Velles Soleres de Pere Guardiola s’ha endut el premi al millor vi dolç, ranci o de postres.

Per la seva banda, el Millor Blanc Jove ha estat per Can Bas Xarel·lo 2017 de Can Bas Domini Vinícola (DO Penedès), un vi blanc exemplar, elaborat amb la varietat estrella del Penedès, el xarel·lo. I també ha destacat en aquest apartat el Penedès amb el Millor Rosat per a Posidonia 2017 de Sumarroca.

La DO Montsant s’endú el Vinari d’Or al Millor Vi Negre Jove per Rebeldes 2017, un dels projectes de wineissocial amb els elaboradors de més qualitat del territori que reconeixen a la seva comunitat.

Cinc Vinaris d’Or per a la DO Cava

Els 5 Vinari d’Or restants, reservats a vins escumosos, se’ls emporta la DO Cava. Són el Cossetània Brut, en la categoria d’Escumosos Joves (criança mínima de 9 mesos); el Cava Lola Rosé Pinot Noir Reserva en la categoria d’Escumosos Rosats; i Vallformosa Cava Col.lecció Brut Reserva en la categoria d’Escumosos Reserva (criança mínima de 15 mesos).

El Cava Joan Colet Rius Gran Reserva s’ha endut el màxim reconeixement entre els Escumosos Gran Reserva (criança mínima de 30 mesos); i en la categoria de les Antigues Reserves (amb criança mínima de 50 mesos), s’ha imposat el CavaGuilera Brut Nature Gran Reserva, que també ha estat el Gran Vinari Escumós –el millor escumós dels presentats a concurs- per decisió del jurat.

Premis Vinari especials

Els Premis Vinari també reconeixen els millors vins de producció ecològica certificada, i aquest 2018, elPremi Vinari Nissan al Millor Projecte Ecològicrecau en Lagravera, de la DO Costers del Segre. Aquest celler elabora vins de producció ecològica certificada (CCPAE) i biodinàmica (Demeter) i és pioner a la DO en el tractament i cura de tota la cadena de fred, començant per un sistema a la vinya per baixar la temperatura del raïm i processar-lo així en les millors condicions possibles.

El disseny també té el seu lloc als Premis i un comitè especialitzat en il·lustració, marketing i publicitat ha decidit reconèixer amb el Premi AGBAR a la millor etiqueta la dels vins Jaspi Blanc 2016, Jaspi Negre 2014 i Samsara 2015del Celler Coca i Fitó (DO Montsant i DO Terra Alta). El jurat ha coincidit que són etiquetes amb personalitat i identitat i que la imatge que uneix aquests vins és harmoniosa i coherent, i juga amb tonalitats de colors de la terra, de la vinya.

Vives Ambròs (DO Tarragona i Cava) ha estat el celler que ha obtingut el major nombre de reconeixements, i el fa mereixedor del Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler del 2018. Aquest projecte té les arrels a Montferri (Alt Camp), i així ho certifiquen les cinc generacions de la família Vives de ca l’Ambròs que han anat sumant anys i experiència al projecte.

Premis Vinari

Els Premis Vinari estan organitzats per VADEVI i són possibles gràcies a la Fundació la Caixa, l’Ajuntament de Vilafranca de Penedès; l’Ajuntament de Rubí, Nissan Elèctric, AGBAR, Euroselecció Riedel i Vins i Licors Grau. Gràfiques VARIAS i Suberis Legatus. EL Departament d’Agricultura i l’INCAVI; totes les Denominacions d’Origen de Catalunya, l’Associació Catalana de Sommeliers; i l’Associació Catalana d’Enòlegs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa